Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
 

Oproštaj od akademika Ive Padovana

Akademik Ivo PadovanDana 3. kolovoza 2011.u  velikoj dvorani Doma kulture u Blatu, a u nazočnosti članova obitelji, kolega i brojnih prijatelja održan je "In memoriam"-skup sjećanjana na akademika Ivu Padovana, istaknutog medicinskog stručnjaka, svjetski poznatog otorinolaringologa, specijalista za rekonstrukcijsku kirurgiju i onkologiju glave i vrata te rehabilitaciju sluha i govora, osnivača Hrvatske lige protiv raka, redovitog člana razreda medicinskih znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i njenog višegodišnjeg podpredsjednika i predsjednika. Ovim skupom Blato i blaćani su se oprostili od svog sugrađanina i na taj način mu zahvalili za sve što je učinio za svoje rodno mjesto kroz čitav svoj plodonosni radni i životni vijek.Od pok. akademika Ive Padovana oprostili su se prof. dr. Vlado Petric, predstojnik Klinike za otorinolaringologiju KBC "Sestre milosrdnice" iz Zagreba,doc. dr. Damir Eljuga,predsjednik Hrvatske lige protiv raka,predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić i potom načelnik općine Blato gospodin Ivo Gavranić. Nakon nastupa muške klape "Kumpanji" prikazan je kratki dokumentarni film o životu i djelu akademika Ive Padovana. Komemorativnom skupu u Domu kultutre prethodila je misa zadušnica u župnoj crkvi Svih svetih koju je predvodio dekan korčulčanskog dekanata i blatski župnik don Nikola Berišić.

Oproštajni govor doc.dr. Damira Eljuge, predsjednika Hrvatske lige protiv raka:

Poštovana ožalošćena obitelji Padovan, poštovani gospodine načelniče općine Blato gosp. Gavraniću,cijenjene sugrađanke i sugrađani pok. akademikaPadovana, poštovane gospođe i gospodo


Teška je naša spoznaja da akademika Ive Padovana,čovjeka kojega volimo i poštujemo nema više među nama,ali nas tješi zahvalnost koju osjećamo za svu njegovu ljudsku dobrotu,stručnu požrtvovnost i pažnju kojom je obasipao one s kojima je živio,radio,surađivao i susretao se gotovo do posljednjeg dana. Svi mi u Ligi bili smo sretni što je akademik Ivo Padovan unatoč poodmakloj  životnoj dobi mogao nazočiti  humanitarnom koncertu priređenom njemu u čast  5.11.20010. u crkvi sv. Katarine, a u prigodi  44. godišnjice osnutka Hrvatske lige protiv raka koju je upravo na taj dan osnovao sa svojim suradnicima davne 1966. Zahvaljujući akademiku Ivi Padovanu imamo najstariju udrugu civilnog društva za borbu protiv raka na ovim prostorima,Ligu koja je  udarila temelje suvremene hrvatske onkologije. Na osnivačkoj skupštini 5. 11.1966. akademik Ivo Padovan naglašava misao koja je i danas aktualna:cit: “Danas je svakome potpuno jasno da je rano otkrivanje raka i liječenje raka kao i briga za bolesnike od raka problem tako kompleksan i velik da je nemoguće da ostane u centru interesa zdravstvene službe, već da se ovim problemom mora zainteresirati čitava društvena zajednica i da se provedu široke akcije, a naročito da se u tim akcijama očituje dobrovoljnost i humanost“završen citat. Ove misli su temeljne odrednice rada Lige u ovom cijelom periodu. Liga ubrzo zahvaljujući ponajprije akademiku Ivi Padovanu god. 1967. osniva Središnji institut za tumore i slične bolesti,današnju Kliniku za tumore KBC „Sestre milosrdnice“u Zagrebu u kojoj se na sveobuhvatan način provodi kako dijagnostika tako i liječenje osoba oboljelih od zloćudnih bolesti.Liga potom svesrdnim zalaganjem akademika Padovana osniva Odjele za liječenje oboljelih od raka u regionalnim bolnicama u Rijeci, Splitu i Osijeku,a isto tako osniva i brojne onkološke dispanzere u brojnim Domovima zdravlja diljem Hrvatske. Nemjerljiv je doprinos akademika Padovana u pokretanju i izdavanju stručno -znanstvenog časopisa „Libri oncologici“,a posebice su bili korisni njegovi  savijeti  tijekom pisanja i uređivanja brojnih knjiga iz onkologije koje je objavljivala Hrvatska liga protiv raka.

Liga god. 1969. postaje redovitim članom Međunarodne udruge za borbu protiv raka, a u središnji savjet akademik Padovan bio je biran u 2 mandata po 4 godine.  UICC je rijetko kome  iskazala takvu čast.

Zahvaljujući radu u Međunarodnoj udruzi za borbu protiv raka akademik Ivo Padovan uspjeva skupa s glasovitim onkologom Umbertom Veronesijem,ministrom zdravstva Republike Italije i prof. dr. Željkom Maričićem,prvim direktorom Instituta osnovati Organizaciju europskih instituta za tumore god. 1979. u Dubrovniku. Osnivanjem ove Organizacije akademik Ivo Padovan je davno trasirao europski put naše zemlje i našeg zdravstva.
Tijekom Domovinskog rata akademik Ivo Padovan savjetuje nas koga Liga sve treba informirati o pravednom oslobodilačkom Domovinskom ratu.  Poslali smo na stotine pisama međunarodnim udrugama za borbu protiv raka.“Liga se sada mora boriti ne samo protiv raka već i rata“govorio je tada akademik Padovan. Zahvaljujući  ponajprije njegovoj potpori i ugledu kojeg je imao u svjetskim stručnim  i civilnim udrugama,  Hrvatska liga protiv raka je  1992.
Oproštajni govor doc.dr. Damira Eljuge, predsjednika Hrvatske lige protiv raka

primljena u punopravno članstvo Društva europskih liga.Bili smo tada jako ponosni jer je Liga bila prvi pravni subjekt tek priznate samostalne hrvatske države  koja je primljena u jednu eurupsku asocijaciju.
Citirat ću jednu  rečenica akademika Ive Padovana upućenu u pismima svjetskim udrugama protiv raka tijekom Domovinskog rata,citiram:“Sva djela koja je ostvarila Liga ne mogu uništiti neprijatelji naše Domovine,niti svojim nečuvenim lažima ,pustošenjem, protjerivanjem i moćnom ratnom tehnikom. Hrvatsku ligu protiv raka kao i njezine brojne graditelje zacijelo obilježuje misao da djela svjedoče o čovječjem umu, a riječi bilo izgovorene bilo napisane o njegovu znanju“,završen citat.
S posebnim emocijama i ljubavlju govorio je o svom podrijetlu,korjenima,rodnom mjestu Blatu i otoku na kojem je došao na svijet i s kojeg je krenuo u svijt i postao veliki Čovjek naše Domovine i ugledni građanin svijeta.
U živoj mi je uspomeni radost i ozarenost njegova lica kada smo skupa dana 17.srpnja 2003.godine u DZ u Korčuli pustili u rad mamograf kojega je Hrvatskoj ligi protiv raka darovala gospođa Drušković iseljenica s vašeg otoka  koja sa svojom obitelji živi u SAD.
Da u svom plodonosnom životu nije ništa drugo učinio već osnovao Hrvatsku ligu protiv raka i Središnji institut za tumore i slične bolesti ime akademika Padovana bilo bi upisano zlatnim slovima u povijest hrvatske medicine.I upravo zbog svih tih zasluga i čovjekoljubnih zasada Hrvatska liga protiv raka već je za života dala izraditi bistu akademika Padovana,umjetničko djelo ak. kipara Krune Bošnjaka,a nju planiramo po završetku dogradnje postaviti u aulu Klinike za tumore, kao znak zahvalnosti Čovjeku koji je zadužio brojne naraštaje svojim djelima trajne vrijednosti.
Poštovanog akademika Ivu Padovana,utemeljitelja Hrvatske lige protiv raka,velikog humanista, dobrog čovjeka i liječnika zadržat ćemo u trajnoj uspomeni.

Neka mu je vječna slava i hvala; laka mu hrvatska zemlja

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka