Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
 

Održan 1. hrvatski simozij o prevenciji i liječenju početnog raka vrata maternice

U prigodi europskog tjedna protiv raka vrata maternice, dana 27.siječnja 2012. u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice održan je 1. hrvatski simpozij s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom Prevencija i liječenje početnog raka vrata maternice“, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Ministarstva zdravlja i Gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića.

U organizaciji ovog simpozija su pored Klinike za ginekolgiju i porodništvo KBC  Sestre milosrdnice sudjelovale i neprofitne udruge: Hrvatska liga za borbu protiv raka, najstarija udruga civilnog društva na ovim prostorima koja je ovim simpozijem obilježila 45. obljetnicu osnutka, te Ligina udruga „Zdravka“ i  udruga „Aktiva“.

Prvi hrvatski simpozij o prevenciji i liječenju raka vrata maternice okupio je brojne vrsne stručnjake, znanstvenike i djelatnike iz područja ginekologije i porodništva i srodnih područja  s međunarodnim sudjelovanjem. Za temu ovog simpozija organizatori su odabrali upravo rak vrata maternice koji je u Hrvatskoj i dalje na visokom mjestu ljestvice kako pojavnosti tako i mortaliteta, a aktualnost teme potvrđuje i izuzetan interes velikog broja sudionika ovog skupa.

U prepunoj dvorani Multimedijskog centra KBC Sestre milosrdnice simpozij je otvorio  doc.dr. Damir Eljuga kratkim osvrtom o razlozima njegova održavanja, uz zahvalu svima koji su sudjelovali u organizaciji skupa,a posebice njegovim visokim pokroviteljima i na kraju  brojnim je sudionicima zaželio uspješan rad i ugodan boravak u Zagrebu. Dobrim željama pridružili su se i prof. dr. Krunoslav Kuna, predstojnik Klinike za ginekolgiju i porodništvo KBC Sestre milosrdnice,Zagreb,dr.sc.Vesna Košec,predsjednica udruge „Zdravka“ i potom dr.sc.Dubravko Lepušić,predsjednik udruge „Aktiva“.

Nakon kratkih uvodnih pozdravnih govora predsjednika glavnih organizatora i izaslanika pokrovitelja ceremonija otvaranja simpozija nastavljena je umjetničkim programom u kojem je naša vrsna violončelistica Ana Rucner svojim muziciranjem i scenskim nastupom ostavila bez daha sve prisutne.

prof.dr.Izet Aganović, izaslanik predsjednika dr.Ive Josipovića, Doc.dr.Damir Eljuga, prof.dr. Krunoslav Kuna, dr.sc.Vesna Košec i dr.sc. Dubravko Lepušić
prof.dr.Izet Aganović, izaslanik predsjednika dr.Ive Josipovića, Doc.dr.Damir Eljuga, prof.dr. Krunoslav Kuna, dr.sc.Vesna Košec i dr.sc. Dubravko Lepušić

Nakon ceremonije otvaranja uslijedio je stručni dio u kojem je ponajprije bilo riječi o važnosti edukacije pučanstva, posebice adolescenata, o mogućnostima prevencije raka vrata maternice i  zaštitite reproduktivnog zdravlja mladih. Nadovezujući se na mjere primarne prevencije raka vrata maternice, bilo je posebno zanimljivo čuti novosti i probleme vezane za cijepljenje protiv HPV-a, kao i osvrt liječnika školske medicine na ovaj problem. Na kraju ove cjeline čuli smo izuzetno zanimljivo predavanje o cijepljenju muškaraca protiv HPV-a.

U nastavku simpozija posvećenog prevenciji i liječenju početnog raka vrata maternice uslijedila su izlaganja o premalignim lezijama vrata maternice u trudnoći i u postmenopauzi.  

Sukladno tome, vrlo temeljito i detaljno razložene su mjere sekundarne prevencije od ove maligne bolesti s posebnim osvrtom na važnost citologije u dijagnostici intraepitelnih lezija vrata maternice. Na kraju ove cjeline čuli smo zanimljiva predavanja o terapijskim postupcima kod početnog raka vrata maternice s osvrtom na  komplikacije različitih metoda uvažavajući njene prednosti i nedostatke.

Na kraju simpozija uslijedila je iscrpna i zanimljiva rasprava sudionika simpozija iz koje se može zaključiti da je glavno težište simpozija bilo usmjereno na prevenciju raka ovoga sijela budući danas znamo što su glavni čimbenici u njegovu nastanku. Unatoč svemu rečenom ne možemo biti zadovoljni sa stanjem u Hrvatskoj s obzirom na pokazatelje mortaliteta i prevalencije žena oboljelih od raka vrata maternice.Upravo stoga zaključeno je da se Ministarstvu zdravlja uputi  preporuka da je i u Hrvatskoj potrebno čim prije uvesti Nacionalni program prevencije raka vrata maternice (edukacija, cijepljenje i odlazak na ginekološke preglede s Papa testom) kako bi mortalitet žena od ovog sijela i u našoj zemlji bio čim manji. S obzirom na veliki interes za ovaj 1.simpzij i nazočnost više od 250 sudionika  doc. Eljuga je na kraju zahvalio svim sudionicima i najavio 1.regionalni kongres o ovoj problematici i to pod pokroviteljstvom ESGO-a (European Society of Gynecological Oncology) koji će se održati u Zagrebu od 24.-26.siječnja 2013. godine.

 

Mr.sci.Senka Sabolović Rudman, dr. med.

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka