Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
 

Kulinarska radionica života

Iako mala kvržica veličine papra život mijenja iz temelja: ‘U 99 % slučajeva sve će biti dobro ako se rano otkrije’

Edukativni projekt 'Za čin života' širi svijest o ranom otkrivanju i prevenciji raka dojke

U Hrvatskoj svake godine čak tri tisuće žena oboli od raka dojke, a bitku izgubi njih gotovo sedam stotina. Iako je rak dojke danas jedan od tri najčešće vrste raka od kojeg obolijevaju žene, postoji način da se ove loše statistike ublaže, zaključuju i u Hrvatskoj ligi protiv raka:

„Rak dojke je u gotovo 99 % slučajeva izlječiv ako se otkrije na vrijeme, stoga je prevencija najbitnija. Kroz brojne edukativno-zdravstvene kampanje javnost se redovito informira o važnosti samopregleda. Zahvalni smo svakome tko opipom redovito vrši pregled dojke, no danas nam je borbi protiv ove zloćudne bolesti potrebna sva moguća pomoć, ona koju imamo u ultrazvuku i mamografiji. Žene koje se oslanjaju isključivo na samopregled dojki, pa zbog toga ne odlaze na redovite dijagnostičke pretrage, zapravo su u prilično ranjivoj situaciji koju je potrebno hitno osvijestiti“.

Zbog toga je Hrvatska liga protiv raka s dvije renomirane kompanije - tvrtkama Kotányi Hrvatska i vodećim pružateljem medicinskih usluga napredne dijagnostike Affidea Hrvatska – povodom ovogodišnjeg „Dana žena“ kreirala prvu fazu edukativnog projekta „Za čin života“. Brojne poznate osobe odazvale su se na kulinarsku radionicu pod vodstvom poznatog chefa Ivana Pažanina, gdje im je priređena korisna i praktična, svojevrsna lekcija života.

U tijestu za focacciu kojeg su prethodno mijesili na način kojim se inače vrši samopregled dojke, skriven je muškatni oraščić veličine 'tipične kvržice' koju žene najčešće mogu detektirati samopregledom. No, gosti radionice nisu znali da kulinarsko okupljanje na kojem su se našli ima veze sa zloćudnom bolesti. U sljedećem koraku bili su dodatno iznenađeni novim informacijama koje će pamtiti zauvijek.

Kako bi kroz svakodnevne predmete, koje većina žena ima u kućanstvu, na jednostavan način još više približili otkrivanje bolesti, okupljenima na radionici prezentirano je i zrno crnog papra koje u svojoj minijaturnoj veličini simbolizira rak dojke u nastajanju. Zrno, toliko maleno da ga je putem samopregleda gotovo nemoguće otkriti, osim ako nije potkožno smješteno. Također, kojeg i moderni uređaji rijetko pronalaze. Kvržica koja život žene i cijele njezine obitelji mijenja iz temelja, a koja u nastajanju može varirati od veličine zrna papra pa do veličine muškatnog oraščića kada se najčešće otkriva, već označava trenutak kada počinje borba.

No, da je budućnost svijetla pokazuje sljedeća činjenica: napredak u dijagnostici i liječenju zloćudnih bolesti posljednjih je godina doveo do smanjenja smrtnosti i sve većeg broja osoba koje nakon dijagnoze dožive dugi niz godina i ostvare visoku kvalitetu života. Tako su i gosti radionice - majka u pratnji kćeri Suzy i Sarah Josipović, dva para Amar i Alma Vukičević Bukvić te Andrea Buča i Juraj Krušlin, sestre Anja Alavanja Viljevac i Ina Vukmirica, Jelena Veljača i Marija Mazalin - čuli ohrabrujuću i umirujuću poruku prim. mr. sc. Ljerke Eljuge, cijenjene specijalistice onkologije i radioterapije, jedne od najvećih hrvatskih stručnjaka na području zdravlja žena:

„Hoćemo li kvržicu na vrijeme napipati samopregledom pitanje je veličine dojke i njene pozicioniranosti u tkivu dojke. Zbog toga se ne treba oslanjati isključivo na preglede dojki opipom. To ne znači da samopregled nije bitan. Itekako je bitan i potreban, baš kao što su potrebni i redoviti preventivni pregledi: mamografija za žene starije od 40 godina, a ultrazvuk već od 20. godine života.

Često obavljamo razne pretrage - vadimo krv, odlazimo zubaru, kozmetičaru i pedikeru na njegu noktiju - i ne vidim razlog zašto ne bismo pronašli vrijeme jednom u godini dana za jedan pregled koji život znači. Osim toga, i muškarci mogu oboljeti od raka dojke: njih 25 do 30 svake godine u Hrvatskoj oboli od karcinoma dojke, a postupci liječenja i dijagnostike jednaki su onima kod žena. Zbog toga je tu i jedan praktičan savjet za sve parove: čuvajte se zajedno, nema ničeg loše u tome da po tušem radite zajednički pregled. Neka vam to postane mjesečna rutina ali nikako ne smijete zanemariti redovite dijagnostičke preventivne preglede“.

I za kraj, nakon kardiovaskularnih bolesti drugi najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj jest - rak. No nade ima, jer važne stvari ipak možemo sami napraviti. Primarno je osvijestiti potrebu za kvalitetnom prevencijom i po tome žurno djelovati. Važnost redovitih pregleda i osvješćivanje redovite brige o sebi i svome zdravlju ključ je zdravog (i dugog) života.

Stoga, u vlastitom kućanstvu, svaki puta kada koristite crni papar u zrnu, neka vam ovaj začin bude koristan podsjetnik na brigu o osobnom zdravlju. Jednostavnim načinima, poput samopregleda i dijagnostičkih pretraga koje daje moderna medicina, omogućite sebi i svojim bližnjima uživanje u životu i svim trenutcima koje donosi.

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka