Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
25.05.2024.
Održana javnozdravstvena kampanja 12 minuta kretanja protiv raka
24.05.2024.
12 minuta kretanja protiv raka – pridružite nam se u subotu 25. svibnja 2024.
07.05.2024.
Nacionalni dan palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
 

Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!

Hrvatska liga protiv raka povodom Svjetskog dana protiv raka i početka Hrvatskog tjedna prevencije raka koji završava 11.veljače na Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan protiv raka održava se svake godine na prigodni dan, 4. veljače. Ova globalna inicijativa ima za cilj podići globalnu svijest o raku, pozivajući na kolektivno djelovanje i ponovno stvaranje „svijeta“ u kojem su spašeni milijuni ljudi umrlih od raka (koji se mogu spriječiti), a dostupnost inovativnom liječenju i skrbi pacijenata s rakom (koji spašavaju živote) – treba biti jednaka za sve - bez obzira tko ste ili gdje živite.

Svjetski dan protiv raka prerastao je u pozitivan pokret za sve, te je postao poziv odaslan diljem svijeta, da se ujedinimo u jedan glas, kako bi se suočili s rakom kao jednim od naših najvećih izazova u povijesti.

Podaci govore sami za sebe: rak je drugi vodeći uzrok smrti u svijetu, procjenjuje se da će jedan od pet muškaraca te jedna od šest žena diljem svijeta oboljeti od raka tijekom svog života, a jedan od osam muškaraca i jedna od jedanaest žena umrijet će od raka. Očekuje se da će do 2040. broj novih slučajeva raka diljem svijeta porasti na 30 milijuna. Genetske mutacije igraju ulogu u 5-10% karcinoma, a više od 40% smrti od raka (4,4 milijuna) u svijetu uzrokovano je čimbenicima rizika koji se mogu mijenjati i stoga spriječiti pojavnost raka (npr. potrošnja alkohola, uporaba duhanskih proizvoda, visok indeks tjelesne mase itd.)

Postotci preživljavanja kod raka značajno se povećavaju ukoliko je rak ranije otkriven a s liječenjem se započelo u što kraćem roku. Tijekom ove kampanje se naglašava kako bi se svake godine moglo spasiti do 3,7 milijuna života ako bi se osnažila implementacija strategije prevencije uključujući cijepljenje (protiv onih sijela raka za koje postoji cjepivo a to su HPV i hepatitis B), otkrivanje i pravodobno liječenje raka (osobito za vrste raka kao što su rak dojke, rak vrata maternice, kolorektalni rak i rak prostate, koji čine gotovo 1/3 svih slučajeva raka te više od 1/3 svih smrti od raka diljem svijeta).

Prema zadnjim objavljenim podacima Registra za rak HZJZ u Hrvatskoj je 2020. godine dijagnosticirano 23 230 novih slučajeva invazivnog raka od čega 12.326 u muškaraca i 10 904 u žena što čini pad od 10,3% u odnosu na 2019. godinu. Tri najčešća sijela u muškaraca su: prostata (2.299: 19%), pluća [2.019; 16%) i debelo i završno crijevo (2 007;16%), a tri  najčešća sijela u žena su: dojka (2.869; 26%). debelo i završno crijevo [1.389; 13%), pluća (1.065;10%). Ovako visoke stope smrtnosti ne bismo imali kada bi rak otkrivali u ranijim fazama bolesti i kada bi odaziv na cijepljenje protiv HPV-a i hepatitisa B bio veći, a isto tako i odaziv na Nacionalne preglede ranog otkrivanja raka.

Upravo ove poruke prevencije i ranog otkrivanja raka Liga promiče dugi niz godina putem javnozdravstvenih kampanja kao što su: Dan narcisa, Dan mimoza, 12 minuta kretanja protiv raka, Dan dojki i BRA Day, Movember i dr.  Hrvatska liga protiv raka je članica Europskih liga protiv raka (ECL) od 1992. godine  i ustrajni je hrvatski promotor 12 europskih kodova protiv raka koji govore o važnosti prevencije zloćudnih bolesti.

 „Pozdravljamo donošenje Akcijskog plana protiv raka od strane Ministarstva zdravstva i Vlade RH, kojim kao država osiguravamo provedbu javnih politika i aktivnosti na području borbe protiv raka i ostvarenje ciljeva tijekom naredne dvije godine provedbe, a osobito pohvaljujemo povijesnu nabavu radioterapijske opreme, pokretanje onkoloških  uputnica, nacionalne preventivne programe od kojih smo u nekima i među europskim liderima (pluća, melanom, prostata). Kolektivni optimizam i vizija kako i Hrvatska može postati lider u skrbi i boljim onkološkim ishodima na čemu predano radimo već desetljećima“, izjavio je predsjednik Hrvatske lige protiv raka  prof. dr. sc. Damir Eljuga.

Ukupni ekonomski trošak raka procijenjen je na 1,16 trilijun dolara, kroz gubitak produktivnosti i prihoda kućanstava, smanjenja kvalitete života, invalidnosti pojedinca te u konačnici preuranjenoj  smrti koja se mogla izbjeći odgovarajućim zdravstveno-političkim intervencijama.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana protiv raka jest "Uklanjanje jaza u skrbi", koja je usmjerena na ciljeve da se rak politički prioritizira u društvu, da se stvaraju inovativne strategije osmišljene za suočavanje s nejednakošću u onkološkoj skrbi te potrebe da se resursi ulažu u stvaranje pravičnijeg svijeta bez raka. Kroz kampanju se svakako pozivaju čelnici i politički lideri diljem svijeta da se uklone zdravstvene nejednakosti rješavanjem njihovih temeljnih uzroka, osiguravajući da svatko ima dostupnost kvalitetnim zdravstvenim uslugama gdje i kada trebaju.

Hrvatska liga protiv raka naglašava vrijednost zajedništva i kolektivnog optimizma, uz davanje pune podrške naporima Ministarstva zdravstva u zdravstvenoj reformi koja uključuje onkološku skrb od preventive do kurative i palijative, te pozdravlja iznjedrene strategije u Akcijskom planu protiv raka i Nacionalnom strateškom okviru protiv raka.

Povodom Svjetskog dana protiv raka Hrvatska liga protiv raka dodatno osnažuje preporuke za  premošćivanje jaza u onkološkoj skrbi, kako bismo, uz svijest da je svaki dan važan, osigurali zdravije sutra za onkološke bolesnike i njihove obitelji.

  1. Potrebno je poticati skrb usmjerenu na pacijenta koja uvažava jedinstvene potrebe svih pacijenata, potičući i angažman pacijenata u donošenju odluka o njihovoj skrbi.
  2. Potrebno je povećati financiranje istraživanja raka te poticati suradnju između istraživača, pružatelja zdravstvenih usluga i društvenih organizacija da razumiju izvore nejednakosti i pristupe rješavanju uočenih razlika.
  3. Potrebno je uspostaviti populacijski registar raka za „evidence-based“ i informirano usmjeravanje zdravstveno-političkih odluka te raspodjelu resursa uz procjenu strategija kontrole.
  4. Potrebno je provesti učinkovitu nacionalnu strategiju protiv raka koja se temelji na dokazima procjene „tereta“ raka u cijeloj državi, uz adresiranje financijskih poteškoća i barijera s kojima se susreću populacije s nedostupnom ili nedovoljno dostupnom skrbi.
  5. Potrebno je uključiti sveobuhvatne usluge onkološke skrbi u tzv. pakete za dobrobit nacionalnog zdravlja uz postizanje univerzalne zdravstvene pokrivenosti.
  6. Potrebno je raditi na poboljšanju zdravstvene pismenosti i edukacije o raku, koristeći se odgovarajućim edukativnim materijalima, kako za pacijente tako i za pružatelje zdravstvenih usluga
  7. Potrebno je regulirati proizvodnju i promet kancerogenih proizvoda (duhan, alkohol, tzv. ultra-prerađena hrana) kroz povećanje poreza, propisati marketinška ograničenja, poboljšati označavanje takvih proizvoda i kontinuirano provoditi edukaciju i obrazovanje javnosti kroz javnozdravstvene kampanje. Čak 30-50% karcinoma može se spriječiti djelovanjem na ove čimbenike i promjenom rizičnog ponašanja.
  8. Potrebno je provoditi rutinske programe probira za uobičajene vrste raka, integrirati ih u postojeće programe zdravstvene skrbi i koristiti usluge telemedicine te mobilne jedinice za dosezanje udaljenog stanovništva. Ukoliko se rak ranije otkrije, to se uspješnije može liječiti i predstavlja manji trošak za zdravstveni sustav.
  9. Potrebno se je baviti sustavnim društvenim odrednicama koje narušavaju zdravlje pojedinca, poboljšati dostupnost onkološkoj skrbi te rješavati brojne predrasude.

 Gledajući u budućnosti onkologije, donedavni predsjednik Unije za međunarodnu kontrolu raka prof. Anil D'Cruz izjavio je: “Tehnologija je ključna za uklanjanje jaza u skrbi, uključujući digitalne alate za poboljšanje izvješćivanja i analitike, kao i telemedicinu te praćenje pacijenta na daljinu posebice onih koji žive u udaljenim  ruralnim područjima i imaju otežanu dostupnost skrbi.”

 IZVOR:

https://www.uicc.org/

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka