Emocije i rak
Emocije i rak

Psihoedukative radionice

za žene oboljele od raka

 
Hrvatska liga protiv raka
16.09.2018.
Održana humanitarna prodaja majica za Terry Fox Run
04.09.2018.
Terry Fox Run devetnaesti put na Jarunu
11.06.2018.
Svečano predstavljani rezultati projekta „Emocije i rak“
28.05.2018.
Brojne javnozdravstvene kampanje obilježile Europski tjedan borbe protiv raka
20.05.2018.
U parku Maksimir stotine građana zajedno vježbalo za zdrav i dug život
14.05.2018.
12 minuta kretanja protiv raka
25.04.2018.
5. hrvatski Globathon privukao brojne ljubitelje prirode
12.04.2018.
5.Hrvatski Globathon i 19. pohod Liječničkom stazom Planinarskog kluba Hrvatskog liječničkog zbora
25.03.2018.
Na središnjem zagrebačkom trgu uspješno obilježen 22. Dan narcisa
22.03.2018.
Mobilni mamograf u udruzi Kamensko
21.03.2018.
Najavljen 22. Dan narcisa ispred kipa Marije Jurić Zagorke
11.03.2018.
22. Dan narcisa i ove godine bit će tradicionalno održan prve subote proljeća
 

Uspješno održan Dan narcisa


Dana 21. ožujka na prvi dan proljeća ove godine u brojnim je mjestima u Hrvatskoj a po prvi put na Trgu bana Josipa Jelačića uz mobilni mamograf održan 19. Dan narcisa najuspješniji do sada.

 

Uz miris mimoza nedavno smo se oprostili od zime, a proljeće evo dočekasmo na Trgu bana Josipa Jelačića – pod satom. Poput zaljubljenika dođosmo na ugovoreno mjesto po svoj pušlek narcisa, kako bismo podržali javnozdravstvenu akciju koja se održava već 19 godina – Dan narcisa! Toga prvoproljetnog dana žuti cvjetovi narcisa su se prodavali na trgovima mnogih gradova diljem Lijepe Naše, pa tako i na brojnim zagrebačkim, no kako je prvi put u sklopu akcije bio uključen i pokretni mamograf za što je trebao prostraniji trg od uobičajenog Cvjetnog, izbor je pao na glavni trg glavnog nam grada. Na djelu se tako na jednom mjestu našla dijagnostika, prevencija,terapija, psihološka pomoć, iskustvo oboljelih i izliječenih i liječnici spremni da uz smiješak odgovore na svako pitanje.

U akciji pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i Grada Zagreba, a u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo, Zajednice pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj, Kluba žena oboljelih od raka dojke-Zagreb, a u suorganizaciji Zagrebačke lige protiv raka, Lige protiv raka Zagrebačke županije, Udruge „Sve za nju“ i Hrvatske lige protiv raka uključile su se i mnoge osobe iz javnog i političkog života grada i države. Pod istim su se krovom našle i obje zamjenice gradonačelnika Milana Bandića: dr. Sandra Švaljek i prof. Vesna Kusin, pročelnica gradskog ureda za javno zdravstvo prof.dr. Mirna Šitum, čija je ideja i bila da mamograf dođe na Trg i tako na licu mjesta pridonese pravodobnom dijagnosticiranju bolesti, njen  zamjenik dr. Gzim Redžepi, dr. Ivana Portolan Pajić, vodieljica Odsjeka za promicanje zdravlja, dr.Diana Cimera i Nataša Zorić, dipl. ing., pomoćnice ministra zdravlja prim. dr. Siniše Varge,  prof.dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, koji je bio jedan od inicijatora i nazočan na svih 19 do sada provedenih akcija za rano otkrivanje raka dojke, potpredsjednica Hrvatske lige protiv raka mag. pharm. Nada Jambrek, ravnateljica Gradskih ljekarni, dr. Neda Ferenčić-Vrban, glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka, dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", dr. Ilona Sušac,onkologinja i glasnogovornica ovogodišnje kampanje, dr. Almenka Balenović, predsjednica udruge „Sve za nju“  koja je i sama prije 7 godina prošla kroz blokirajući strah što ga izaziva rak, Ljiljana Vukota,dopredsjednica Udruge „Sve za nju“, Mira Blažinović, predsjenica Kluba žena liječenih od raka-Zagreb i njena dopredsjednica Nada Đurinec, dr. Krešimir Gršić, predsjednik Zagrebačke lige protiv raka i mnogi drugi. Svi su oni uzeli udjela u svojevrsnom "okruglom stolu", razgovoru koji se poveo ispred štanda Dana narcisa o bolesti, prevenciji, ranom otkrivanju i uzajamnoj psihološkoj pomoći.

Dok se u redu čekalo na ulazak u kombi s mamografom, u ugodnom su se razgovoru izmjenjivala iskustva, ali se i uživalo u muziciranju prof.dr. Semira Hasića, virtuoza na harmonici koji je 1994. osvojio titulu najboljeg harmonikaša svijeta, njemačkoj javnosti poznatog „balkanskog Mozarta“. Odjevene u plave kostime, skladnim su plesom

srca prisutnih razgalile i zagrebačke mažoretkinje.

Vrhunac Dana narcisa ipak je bio dolazak predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, koja se nakon mnogih rukovanja na petnaestak minuta posvetila i samoj akciji prodavanja narcisa, dajući djelatnu podršku prisutnim liječnicima u njihovu nastojanju da se ova zloćudna bolest pravodobnom dijagnostikom svede na minimum.

Među poznatim ličnostima primijetili smo i dramsku umjetnicu Kostadinku Velkovsku, dok je članica Opere HNK- a Orijana Vozila na opću radost mnogobrojnih prolaznika i namjernika  zapjevala talijansku kanconu o suncu.

Upornost i predanost organizatora ove javnozdravstvene kampanje uistinu je zadivljujuća. Neumorno ponavljajući riječi kao što su samopregled, redoviti odlazak liječniku, odaziv na mamografiju, spašeno je na stotine života – naglasio je dr. Šostar, dok je prof. dr. Mirna Šitum upozorila na to da rak dojke još uvijek predstavlja ozbiljan problem u Hrvatskoj i da se nikako ne smije zanemariti odlazak na mamografiju kojom se zloćudne promjene mogu na vrijeme otkriti i tako prevenirati samu bolest te  spasiti dragocjenost života.

Neusiljenom elokvencijom i šarmantnim domaćinstvom dr. Eljuga je plijenio pozornost svih prisutnih. Njegova spontanost i humanistički pristup učinili su i ovogodišnji Dan narcisa nezaboravnim. I kao što nas talijanski skladatelj Antonio Vivaldi vodi kroz "Četiri godišnja doba", Hrvatska nas liga protiv raka vodi kroz različita razdoblja naših života u želji da nikad ne iskusimo doba zloćudne bolesti, ali ipak mnogo toga ovisi i o nama samima, jer je u konačnici svatko od nas kovač vlastite sreće.

 

(Autor teksta: Mirjana Bobanac)

 
Poveznice:   
dan narcisa
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Fax: + 385 1 3775-568
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka