Europski strukturni i investicijski fondovi
 
Hrvatska liga protiv raka
30.11.2020.
HEROIC
23.11.2020.
30. smo članica Association of European Cancer Leagues
27.10.2020.
Održana izvještajna video konferencija Lige i Zajednice pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj
20.10.2020.
Besplatne online radionice za onkološke bolesnike
18.10.2020.
Uz susret ljubavlju do zdravlja
13.10.2020.
Održan jubilarni 5. Dan dojki i Bra Day
06.10.2020.
Stipe Božić i Vedran Mlikota u pohodu na sljeme
05.10.2020.
Ana Rucner, Matej Meštrović I Miljenko Đuran koncertom razveselili onkološke bolesnike
28.09.2020.
Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke
16.09.2020.
Virtualno izdanje trke Terry Fox Run 2020
06.09.2020.
Nikad važnijih 12 minuta kretanja protiv raka
27.08.2020.
12 minuta kretanja protiv raka – najava održavanja
 

Stipe Božić i Vedran Mlikota u pohodu na sljeme

„Svladajmo barijere da bismo eliminirali ginekološki rak i spasili živote!“

Brojni građani ovog vikenda sudjelovali su u javnozdravstvenoj akciji Globaton te zajedno upozorili na važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji ginekološkog raka. Liječnici, rekreativci i sportaši predvođeni ljubiteljima planinarenja - alpinistom Stipom Božićem i glumcem Vedranom Mlikotom zajedno se se popeli na Sljeme kako bi u ovim izazovnim vremenima poslali nikad važniju poruku o tome koliko su svakodnevno kretanje, boravak u prirodi na čistom zraku te bilo koja vrsta tjelesne aktivnosti važni za očuvanje zdravlja.

Ovom jedinstvenom inicijativom u prirodi ukazali su kako je na putu do glavnog cilja – smanjenja pobola i smrtnosti od ginekološkog raka, potrebno svladati sve postojeće barijere i ostvariti tri postavljena cilja. Oni obuhvaćaju donošenje dugo iščekivanog Nacionalnog plana protiv raka za Republiku Hrvatsku koji osigurava višestruke humane, kliničke i ekonomske benefite za građane Republike Hrvatske i naš zdravstveni sustav. Također je potrebno uspješno implementirati i povećati odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice te program probira na HPV, uz poticanje odlaska na redovite ginekološke preglede i PAPA test. Iznimno je važno i ukloniti sve postojeće nepotrebne administrativne barijere koje utječu na nedovoljnu procijepljenost djevojčica i dječaka protiv HPV-a.

Cro-Globaton je jedna od inicijativa koju smo odavno prepoznali i pokrenuli u Hrvatskoj, slijedom naše misije borbe protiv raka. Hrvatska liga protiv raka kao najstarija udruga za borbu protiv raka na ovim prostorima učinila je ogroman doprinos u razvoju onkologije u Hrvatskoj. Njezine su aktivnosti i učinci po mišljenju mnogih stručnjaka veliki i često puta nezamjenjivi jer je mobilizirala ne samo brojne stručnjake iz onkologije i srodnih struka u borbi protiv raka već i brojne humaniste i ljude dobre volje koji su davali i daju značajan doprinos u poboljšanju onkološke zaštite u Hrvatskoj.“ izjavio je prof. dr. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka dok je glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka dr. Neda Ferenčić Vrban dodala: „Dovoljno je da samo roditelji koji ne žele cijepiti svoju djecu potpišu izjavu, a svim ostalim roditeljima nije potrebno dodatno administrativno opterećenje, kako bismo ostvarili željeni cilj eliminacije raka uzrokovanog HPV infekcijom, po uzoru na najuspješnije svjetske primjere Australije, Portugala, Škotske, Belgije, Irske itd. koji imaju preko 80% procijepljenosti!“

Ovogodišnji Globaton započeo je okupljanjem ispred osnovne škole u Gračanima nakon čega su građani, rekreativci, sportaši i liječnici nastavili planinarenje stazom 57 do planinarske kućice na Snopljaku. Nakon kratkog odmora i fotografiranja na jednom od najljepših sljemenskih okruženja, planinari su preko Brestovca krenuli prema krajnjem cilju - poznatom sljemenskom restoranu Stara Lugarnica. Uz čestitke i veselje nakon dolaska na cilj zajedno su uživali u domaćim pićima prepričavajući iskustvo veselog planinarenja.

Ova tri cilja CRO GLOBATON-a i Hrvatske lige protiv raka vrlo su važni za zdravlje naših građana! Svladajmo barijere i pobijedimo rak!“ - istaknuo je po dolasku na cilj Stipe Božić dok je bivši olimpijski reprezentativac i veslač Mario Vekić dodao: „Liga već duži niz godina promiče Europskih 12 kodova protiv raka, koji uključuju i fizičku aktivnost, te mi je čast biti njihovim ambasadorom kako bih pozvao sve građane na dovoljno kretanja i promjenu životnih navika koje mogu smanjiti pojavnost raka.“

Sedmo izdanje Globatona održalo se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Planinarskog kluba Hrvatskog liječničkog zbora dok je suorganizator projekta Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj.

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Fax: + 385 1 3775-568
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka