Emocije i rak
Emocije i rak

Psihoedukative radionice

za žene oboljele od raka

 
Movember
Movember

MJESEC STUDENI JE POSVEĆEN

PREVENCIJI RAKA PROSTATE,

DRUGOG NAJČEŠĆEG TUMORA U MUŠKARACA

 
Hrvatska liga protiv raka
16.11.2017.
Psihoedukativne radionice za žene oboljele od raka
08.11.2017.
Movember - “brkati studeni”
19.10.2017.
HPV forum
16.10.2017.
55 godina Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice
10.10.2017.
Zlatno doba u Kostanju
30.09.2017.
Inspirativnim pričama žena oboljelih od raka dojke obilježen Dan dojki & Bra Bay
24.09.2017.
Punoljetno izdanje Terry Fox Runa okupilo 6000 sudionika
12.09.2017.
18. humanitarna utrka i druženje Terry Fox Run
30.05.2017.
Obilježen Dan plavog irisa
26.05.2017.
Hrvatski sportaši i građani tjelovježbom otvorili Europski tjedan borbe protiv raka
25.05.2017.
Liga protiv raka Dubrovnik proslavila zlatnu obljetnicu
22.05.2017.
Obilježavanje Europskog tjedna borbe protiv raka
 

Narcise na Cvjetnom

Dana 22.ožujka na Cvjetnom trgu u Zagrebu i brojnim mjestima diljem Hrvatske održan je Dan narcisa posvećen prevenciji raka dojke.

Ponavljanje je majka znanja - kažu stari Latini, stoga nam ne treba biti žao truda da ponavljamo upute i savjete kako sačuvati zdravlje, kako prevenirati bolest i kako se, ako nas bolest ipak snađe, nositi s njom. Nikad nije previše znanja kada je o zdravlju riječ. Mnogo toga prihvaćamo kao da se samo po sebi podrazumijeva, premda uvijek postoji način da poboljšamo uvjete života, a time i zdravlja i da prihvatimo nova znanja i spoznaje, kao i da osvijestimo svoj odnos prema starim mudrostima.

Jednom davno pročitala sam i zapamtila pjesmu Federica Garcije Lorce "Nevjerna žena". Svileni oplečići i uštirkana suknja, krijesnice i u ovom času prigodan stih:

Za posljednjim uglovima
takoh njene snene dojke
i one se rastvoriše
kao grane zumbulove...

preveo je Nikola Milićević. Bilo je i drugih prijevoda, primjerice Luke Paljetka, ali ja pamtim ovaj. Koji je pravi? Gdje se skriva vjerodosto- jnost doživljaja i kojom ćemo riječju prevesti ono što je pjesnik napisao? Sve je podložno preispitivanju. Tako i naše narcise koje nisu narcisi, premda porijeklo vuku od imena onog mladića, sina nimfe i boga Kefisa, što se ugledavši odraz svog lika u zrcalnoj vodi jezera zaljubio u sama sebe i utopio se zatim, da bi na tom mjestu izniknuli žuto- bijeli cvjetovi, njemu u spomen nazvani - narcise.

Svaki je cvijet drukčiji. Jedan je opojna mirisa, drugi ima bodlje, treći sabljaste listove... Svaka je dojka drukčija. Nijedna nije ista, ali kakva god da bila nek' je zdrava. Da bi naše dojke bile zdrave- a mi žive- trebamo ih voljeti i dopustiti da nam u tome pomognu oni koji o njima znaju više od nas, a to su liječnici.

Oni koji su još 1966.g osnovali Hrvatsku ligu protiv raka, s vremenom iznjedrivši mnoge udruge za promicanje zdravlja, za važnost redovitih pregleda, kao i udruge liječenih i operiranih od raka. Europa Donna, Zdravka, Sve za nju, Sv. Juraj iz Zagreba, Klub žena oboljelih od raka dojke „Zagreb“, Sv. Margareta iz Dubrave i mnoge druge udruge i klubovi koji surađujući s liječnicima djeluju diljem lijepe naše, važne su karike u lancu psihološkoonkološke pomoći onkoloških bolesnika.

Na kraju zime zagrebački Cvjetni trg zlatio se od mnoštva grančica mimoza, a 22. ožujka, na samom početku proljeća, bio je prepun narcisa koje su prodavale poznate osobe iz javnog i političkog života Zagreba i Hrvatske.

Uvijek galantan gadonačelnik Zagreba Milan Bandić, ne samo da je prodavao narcise, već je kupivši mnoštvo stručaka ili zagrebački rečeno „pušleka“, prolaznicama i posjetiteljima ih jednostavno darivao.

Dr. Damir Eljuga, jedan od inicijatora pokretanja Dana narcisa bio je diskretan domaćin našoj poznatoj humanitarki dr. Neli Sršen iz Padove, ravnateljci KBC Sestara milosrdnica prof. dr Vesni Šerić, predsjedniku HAZU Zvonku Kusiću, koji je također kao i mnogi drugi prodavao narcise. Prihvativši se punim srcem uloge domaćina ovogodišnje 18. javno-zdravstvene kampanje, dr. Eljuga je brojne podupiratelje počastio odličnim esspresom iz aparata gđe. Silverije Prodan iz Buzeta. Novac prikupljen humanitarnom prodajom narcisa i kave namijenjen je potrebama Kluba žena oboljelih od raka dojke „Zagreb“.

Žuti cvjetovi narcisa pomogli su u akciji prikupljanja sredstava za kupnju aparata za jednokratnu intraoperativnu radioterapiju koji omogućuje jednokratno zračenje odmah po operaciji i uklanjanju tumora, čime se postiže maksimalan efekt i sigurnost od eventualnog recidiva.

Ono što je dobro jest da raste svijest o ovoj opasnoj bolesti, što nije dovoljno, ali su zato ovakve akcije od iznimne važnosti, riječi su predsjednika RH Ive Josipovića, koji je aktivno sudjelovao u ovoj plemenitoj kampanji kojoj je bio pokrovitelj zajedno s Ministarstvom zdravlja, gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom.

Proljeće je i procvast će još mnogi cvjetovi. Neke sadimo, druge sijemo, treće pak nazivamo samoniklim, premda se ništa samo po sebi ne događa.

Potreban je barem kakav vjetar da odnese sjeme, pčela ili bumbar da opraše cvijet, nečija misao što sve pokreće. Na nama je da prepoznamo trenutak i da se pridružimo.

 

Mirjana Sačer Bobanac

 
Poveznice:   
dan narcisa
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Fax: + 385 1 3775-568
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka