Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
05.12.2023.
Važnost onkogenetske dijagnostike u suvremenoj kliničkoj praksi
28.11.2023.
Mjesec muškog zdravlja - brkati studeni za muško zdravlje
22.11.2023.
Movember-brkati studeni za muško zdravlje
07.11.2023.
Novoizabrani član Izvršnog odbora ECL-a je glavna tajnica HLPR-a
21.10.2023.
U Hrvatskoj ligi protiv raka održana radionica o muzikoterapiji
 

Webinar o raku dojke Hrvatske lige protiv raka u prigodi 25. Dana narcisa

Ideja o Danu narcisa kao kampanji za podizanje svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke preventivnim pregledima rodila se prije 25 godina.

U sklopu  aktivnosti u prigodi 25. Dana narcisa u subotu 27. ožujka 2021. Hrvatska liga protiv raka organizirala je online stručni skup na kojem su sudjelovali stručnjaci različitih specijalnosti razmatrajući problem raka dojke s aspekta epidemiologije, primarne zdravstvene zaštite, dijagnostike, liječenja i praćenja oboljelih žena. Uvodnu riječ o povijesti i značaju Dana narcisa danas u Hrvatskoj dao je prof. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka i idejni začetnik ovoga dana, a redom su sudjelovale: dr. Andrea Šupe Parun, spec. epidemiologije, koordinatorica Naciolanog probirnog programa za rano otkrivanje raka dojke mamografijom, dr. Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba,  dr. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore i članica Izvršnog odbora KoHOM-a, prof. Maja Prutki, spec. radiologije u KBC-u Zagreb, dr. Martina Bašić Koretić, spec. onkologije i radioterapije u KBC-u Zagreb.

Nije lako pokrenuti javnozdravstvenu kampanju. No, kada problem postane toliko velik onda se ta potreba nameće sama po sebi. Rak dojke već desetljećima je rastući problem koji uzima mnoge živote i oduzima godine mnogim životima. Hrvatska liga protiv raka najstarija je udruga civilnog društva u Hrvatskoj koja se bavi problemom raka i uvelike pomaže javnom zdravstvu u promicanju svih mjera primarne i sekundarne prevencije, osobito kod najčešćih sijela raka.

Ideja o Danu narcisa kao kampanji za podizanje svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke preventivnim pregledima rodila se prije 25 godina. Hrvatska liga protiv raka i Hrvatskim forum protiv raka dojke-Europa Donna-Hrvatska, a u suradnji s Klubom žena operiranih od raka dojke i uz potporu studentica Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta prve subote proljeća godine 1997. održali su 1. Dan narcisa na Cvjetnom trgu u Zagrebu- istaknuo je prof. Damir Eljuga, predsjednik Lige i izrazio zadovljstvo što su i sve druge udruge tijekom vremena prihvatile ovu ideju i proširile obilježavanje ovoga dana diljem Hrvatske.

Samo dobro organiziranim probirnim programima ranog otkrivanja raka moguće je postići zadane ciljeve, a to je smanjenje smrtnosti.  Kada je u pitanju rak dojke Hrvatska je konačno ostvarila taj cilj –smrtnost od raka dojke manja je za 20% u odnosu na razdoblje prije probira- istaknula je dr. Andrea Šupe Parun u svom izlaganju.

Mamografija je bila i ostala najbolja probirna metoda koja zahvaljujući novim tehnologijama i mogućnostima analize mamografske slike otkriva sve manje karcinome, navodeći i dodatak umjetne inteligencije pri očitavanju mamografskih snimaka kao budućnost koja je je već tu, potvrdila je prof. Maja Prutki, istaknuta stručnjakinja upravo u dijagnostici bolesti dojke. Prof. Prutki dodaje da bi bilo razumno mamografskim probirom obuhvatiti i dobne skupine žena u dobi od 40 do 49 godina te starije od 70 godna  među kojima se svake godine otkrije više od 1000 novih karcinoma dojke.

Upravo ovaj podatak potvrđuje opravdanost programa Probirne mobilne mamografije koji Grad Zagreb provodi već 17 godina u navedenim dobnim skupinama koje nisu obuhvaćene Nacionalnim probirnim programom, a čije rezutate nam je predstavila dr. Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Koliko je uloga obiteljskih liječnika važna i teška, osobito u okolnostima COVID 19 pandemije koja konzumira najveći dio vremena i energije obiteljskih liječnika, naglasila je dr. Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore  i članica Izvršnog odbora KoHOM-a. No, bez obzira na sve, nacionalni programi ranog otkrivanja raka svih najučestalijih sijela od strateškog su značaja i  obiteljski liječnici itekako vode računa o odazivu svojih pacijenata u pojedine programe pa tako i Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke mamografijom, dodala je dr. Krolo i iznijela još cijeli niz mogućih aktivosti za poboljšanje odaziva na preventivne preglede i bolju suradnju između različitih razina zdravstvene zaštite.  

Vjerujemo da će i obiteljski liječnici dočekati dan kada će rasterećeni administrativnih obveza više vremena moći posvetiti svojim pacijentima. Liječnici i medicinske sestre predragocjeni su dio zdravstvenog sustava koji nema alternativu dok administraciju treba prepustiti onima kojima je to izbor i zanimanje.

Svjedoci smo sve uspješnije i sve manje agresivne terapije koja se danas primjenjuje u liječenju raka dojke. Brojne skupine novih lijekova različitog mehanizma djelovanja koje su dostupne i nama u Hrvatskoj, opisala je dr. Martina Bašić Koretić, vrsna onkologinja,  ističuči kako su upravo ove terapije značajno produžile život i kvalitetu života ženama i  s uznapredovalom i metastatskom bolesti.

Sigurni smo da se određeni postotak pada smrtnosti od raka dojke krije i u sve boljim terapijskim mogućnostima.

U svim aktivnostima Hrvatske lige protiv raka neizostavno sudjeluju žene oboljele od raka dojke koje svojim primjerom svjedoče pozitivne rezultate i promoviraju preventivne preglede koji spašavaju život. Ove godine na skupu su sudjelovale dr. Tomislavka Buhiniček i Nada Đurinec, zamjenica Kluba žena liječenih od raka dojke Zagreb. Dr. Buhiniček upravo u vrijeme početka pandemije COVID 19 našla se u ulozi pacijenta. Liječničko zvanje i znanje zasigurno su joj pomogli boljem razumijevanju i lakšem prolasku kroz procese dijagnoze i liječenja, ali krajnje uspješan ishod liječenja u smislu potpunog izlječenja od raka dojke rezultat je redovnih preventivnih pregleda kojima se rak otkrio u najranijoj, neinvazivnoj fazi. No, da liječnik i kada je pacijent  ostaje liječnik, potvrđuje i dr. Buhiniček te pozvala sve žene, ali i muškarce, da podižu svijest o važnosti preventivnih pregleda i u svom obiteljskom, radnom i prijateljskom okruženju.

To jako dobro znaju i neumorno pomažu ženama koje ulaze u proces dijganostike i liječenja raka dojke upravo žene koje su to iskustvo stekle na vlastotoj koži. O radu Kuba žena liječenih od raka dojke Zagreb koji djeluje u okrilju Hrvatske lige protiv raka, o njihovim problemima i potrebama upoznala nas je Nada Đurinec, dopredsjednica Kluba žena liječenih od raka dojke. Nedvojbeno najveći aktualni problem jest pandemija COVID 19 koja ograničava kretanje i okupljanje članica Kluba i povećava stupanj aksioznosti, depresije i usamljenosti. Mi vjerujemo u njihovo strpljenje i izdržljivost što potvrđuje i činjenica da u  svojim redovima imaju članice kojima je od dijagnoze raka prošlo i više od 30 godina.

Nije li to samo po sebi ohrabrujuće i daje snagu svima nama da ustrajemo na ovom putu  koji možemo nazvati  zajedničkim „Fight and Win“ ili u prijevodu „Bori se i pobjedi“.

Važan doprinos ovom skupu svojim sudjelovanjem dala je upravo organizatorica prošlogodišnje konferencije „Fight and Win“  u Slavonskom  Brodu, Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu, koja je navela brojne mogućnosti koje Hrvatska ima kao članica Europske unije za poboljšanje onkološke skrbi svojih pacijenata i time ukazala na važnost suradnje struke i politike u procesima koji dovode do smanjenja smrtnosti od raka, osobito kada su u pitanju preventivne mjere.

Video porukom u ime ministra zdravstva Vilija Beroša stručnom skupu pridružio se dr. Silvio Bašić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Obilježavanje ovog događaja sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a važan doprinos organizaciji ovog skupa i cjelokupnom obilježavanju Dana narcisa već tradicionalno daje Gradska ljekarna Zagreb koja je u svojim poslovnicama značano doprinijela vidljivosti važnih poruka koje ovaj Dan želi odaslati svima dok su ljekranički timovi s osmijehom na licu ponosno isticali žutu boju narcisa na svojim majicama i maskama  te ručno izrađenim ljekovitim kremama za ruke.

Dr. Ilona Sušac, Hrvatska liga protiv raka

 
Poveznice:   
dan narcisa
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka