Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
05.12.2023.
Važnost onkogenetske dijagnostike u suvremenoj kliničkoj praksi
28.11.2023.
Mjesec muškog zdravlja - brkati studeni za muško zdravlje
22.11.2023.
Movember-brkati studeni za muško zdravlje
07.11.2023.
Novoizabrani član Izvršnog odbora ECL-a je glavna tajnica HLPR-a
21.10.2023.
U Hrvatskoj ligi protiv raka održana radionica o muzikoterapiji
07.10.2023.
Terry Fox Run okupio 3000 građana na Jarunu
01.10.2023.
Održan osmi međunarodni Dan dojki & BRA Day
27.08.2023.
Plastičnim čepovima do skupih lijekova – i Vi možete pomoći
08.07.2023.
„ACAP Medical day“ u sklopu konferencije „Connecting the Doers: taking Croatia to the Next Level“
26.05.2023.
Održana akcija 12 minuta kretanja protiv raka
02.05.2023.
Održan okrugli stol povodom tjedna cijepljenja – o važnosti cijepljenja protiv HPV-a
24.04.2023.
Održan simpoziji o ulozi udruga u implementaciji Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030.
 

U Hrvatskoj ligi protiv raka održana radionica o muzikoterapiji

U sklopu rada Kluba žena liječenih od raka dojke u prostorijama Hrvatske lige protiv raka u Institutu za tumore u Zagrebu u četvrtak 19. listopada 2023. održana je interaktivna edukativna radionica o muzikoterapiji. Cilj je bio upoznati sudionike s načelima muzikoterapije i doprinijeti njihovom boljem osjećanju i opuštanju.

Muzikoterapija se koristi raznim aspektima glazbe (melodija, ritam) u svrhu postizanja pozitivnih učinaka glazbe na fizičko, mentalno i socijalno zdravlje čovjeka. Glavni cilj muzikoterapije je koristiti terapeutske aspekte glazbe za postizanje nekog cilja kao što je bolje osjećanje, promjena ponašanja ili slično. Muzikoterapija može pomoći bolesnicima da se lakše nose sa svojim negativnim emocijama, no ona se također može koristiti za dobrobit bolesnika i na složeniji način, jer je glazba najtemeljniji i jedinstven oblik umjetnosti koji na ljude utječe duhovno, emocionalno, društveno i fizički. Muzikoterapija je kod onkoloških bolesnika usmjerena na potrebe bolesnika koje proizlaze iz iskustva bolesti, te postupaka liječenja i rehabilitacije. Brojna istraživanja pokazuju da muzikoterapija pomaže kod ublažavanja simptoma kao što su tjeskoba i bol, nuspojave kemoterapije i terapije zračenjem. Ostali aspekti na koje utječe glazba uključuju opuštanje, poboljšanje raspoloženja i kvalitete života. 

Predavač i voditelj radionice bila je psihologinja Josipa Gelo iz Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice i viši predavač Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu.  

Radionica, na kojoj je sudjelovalo dvadesetak članica Lige započela je prezentacijom teorije i zanimljivih činjenica o muzikoterapiji u kojoj je Josipa Gelo prikazala pregled uporabe glazbe u svrhu poboljšanja zdravlja i dobrobiti čovjeka kroz povijest, ukratko objasnila teorijske osnove muzikoterapije te ulogu muzikoterapije u suvremenoj medicini s naglaskom na mogućnosti njene primjene kod onkoloških bolesnika.

Na zanimljivim primjerima iz povijesti liječenja glazbom sudionici su mogli čuti o moći i snazi glazbe i njenoj sposobnosti da bude hrana i lijek za duh i tijelo. Muzikoterapija je usmjerena na razvijanje potencijala i ponovno vraćanje sposobnosti pojedinca za bolju osobnu i socijalnu integraciju i kvalitetniji život. Osobama koje u njoj sudjeluju se pomaže da saznaju više o sebi samima i tako ostvare bolje zdravlje i kvalitetniji život.

U drugom, praktičnom dijelu radionice sudionicima su bile predstavljene neke od tehnika iz područja muzikoterapije: interaktivne (instrumentalna improvizacija, pjevanje) i receptivne (slušanje glazbe i imaginacija), te su sudionici kroz sudjelovanje i vlastito iskustvo imali priliku doživjeti opuštajuće učinke glazbe te naučiti kako primijeniti tehniku opuštanja uz glazbu (mišićna relaksacija, vođena imaginacija). Sudionicima je Josipa Gelo, uz smirujuću glazbu i priču u kojoj su trebali zamisliti da su orahova ljuska u moru, pokazala kako se ove tehnike mogu koristiti u svrhu poboljšanje raspoloženja, smanjenja stresa, razine tjeskobe, boli, ali i pojačavanja opuštanja.

I za kraj, mali podsjetnik – koristite glazbu koju volite za bolje raspoloženje ili motivaciju za ono što radite, jer glazba ima moć!

 

Tekst: dr. Tatjana Nemeth-Blažić

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka