Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
05.12.2023.
Važnost onkogenetske dijagnostike u suvremenoj kliničkoj praksi
28.11.2023.
Mjesec muškog zdravlja - brkati studeni za muško zdravlje
22.11.2023.
Movember-brkati studeni za muško zdravlje
07.11.2023.
Novoizabrani član Izvršnog odbora ECL-a je glavna tajnica HLPR-a
21.10.2023.
U Hrvatskoj ligi protiv raka održana radionica o muzikoterapiji
07.10.2023.
Terry Fox Run okupio 3000 građana na Jarunu
01.10.2023.
Održan osmi međunarodni Dan dojki & BRA Day
27.08.2023.
Plastičnim čepovima do skupih lijekova – i Vi možete pomoći
08.07.2023.
„ACAP Medical day“ u sklopu konferencije „Connecting the Doers: taking Croatia to the Next Level“
26.05.2023.
Održana akcija 12 minuta kretanja protiv raka
02.05.2023.
Održan okrugli stol povodom tjedna cijepljenja – o važnosti cijepljenja protiv HPV-a
24.04.2023.
Održan simpoziji o ulozi udruga u implementaciji Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030.
 

Terry Fox Run okupio 3000 građana na Jarunu

Maraton nade za svijet bez raka

Zagreb, 2. listopad 2023. – Jedna od najdugovječnijih humanitarnih trka, Terry Fox Run, dvadeset i četvrtu  godinu za redom podržava i promiče ostvarenje globalnog cilja – svijet bez (ili s manje) raka ili umiranja od raka. Zagrebački Jarun ove je nedjelje okupio oko 3 000 sudionika motiviranih ovogodišnjim sloganom - Trčao si za nas, a sada mi trčimo za tebe“. Ova trka s humanitarnim karakterom na Jarun građanima je dala priliku da sunčano poslijepodne provedu u aktivnom odmoru u društvu svojih prijatelja i bližnjih - trčeći, hodajući, vozeći bicikl ili role, ujedno motivirani višim ciljem i nadom da koračaju u svijet u kojemu se ne umire od zloćudne bolesti.

Tradicija je to koja je započela u Kanadi, a nastavila se u zemljama diljem svijeta među kojima je i Hrvatska. Prije 24 godine pokrenuli su ju Kanadsko veleposlanstvo i Hrvatska liga za borbu protiv raka. Najveća je vrijednost ove akcije što su njezinu važnost prepoznali brojni građani i relevantne institucije. “Iznimno smo ponosni što smo već 24. godinu za redom u Zagrebu. Terry Fox bio je Kanađanin koji je svojom pričom, hrabrošću  i predanošću inspirirao cijeli svijet, a njegova ostavština i dalje nastavlja pozitivno utjecati na svijet. Pomalo je nestvarno da je njegov san započeo prije čak 43 godine, a kada je prestao – okupio je cijeli svijet. Iako je izgubio svoju bitku s rakom, njegova je motivacija utjecala na pojedince koji su odlučili istu nastaviti baš danas na Jarunu“, rekla je gospođa Nathalie Niedoba, zamjenica veleposlanice Kanade u Hrvatskoj i konzulica.

Terryjeva ostavština posljedenjih dvadesetak godina motivirala je više od 100 000 sudionika u Hrvatskoj, a ove godine pridružilo joj se oko 3000 sudionika.  Nakon sportskog zagrijavanja, sudionike su pozdravili i motivirali brojni uvaženi gosti. Josip Pavić, izaslanik Ministarstva turizma i sporta i državni tajnik istaknuo je koliko je važno podržati ovakve plemenite radnje s naglaskom da se svatko od nas barem jednom u svojem okruženju susreo s ovom zloćudnom bolesti i fokusom na želju za minimiziranje takvih iskustava.

Tomislav Dulibić, izaslanik Ministarstva zdravstva, u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministra Vilija Beroša istaknuo je važnost preventivnih pregleda kao ključnu mjeru protiv raka. „Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva ulažu velike napore u borbi protiv raka kroz unaprjeđenje preventivnih programa i ovim putem želim dodatno motivirati ljude da se što više odazivaju na preglede takvoga tipa kako bismo zaista ostvarili naš zajednički cilj.“

Luka Juroš, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba te pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, istaknuo je važnost zajedništva u borbi protiv raka. “Zagreb je ponosan što može biti domaćin ovakvog događanja, a pogotovo što se utrka vratila na novi, bolji Jarun koji je već dugi niz godina mjesto obiteljskih i prijateljskih okupljanja. Današnje okupljanje je simbol onoga što svi zajedno možemo napraviti za borbu protiv raka.“

Nekoliko dana prije, i neposredno prije početka trke, posjetitelji događanja mogli su kupiti majice s preventivnim porukama akcije. Zabavno-glazbeni program vodio je Alek El-kazal, te su posjetitelji mogli  uživati u glazbenom nastupu Nele u pratnji Darija Mihića na gitari i Brune Matić na bubnju, zbora Zagrepčanke i dečki i DJ-a Vedrana Cara, te se osladiti Za Mrav Burgerima, ali i poznatim štruklama hotela Esplanade Zagreb, kanadskim palačinkama s javorovim sirupom te brojnim drugim gastronomskim delicijama.

Najveći donator ovogodišnjeg izdanja bila je Radiochirurgija Zagreb - specijalna bolnica koja se bavi dijagnostikom i liječenjem raka najmodernijim raspoloživim sredstvima uz moto da se rak može uspješno liječiti ako ga pravovremeno otkrijemo. Građanima su uputili poziv za sudjelovanje u nacionalnim programima prevencije raka i podsjetili na važnost redovitog obavljanja preventivnih pregleda, jer je briga o sebi i svojim najdražima ključna u pravovremenom otkrivanju bolesti i zajedničkom pobjedom nad njom!

Ovogodišnje hrvatsko izdanje Maratona nade ne bi bilo moguće i bez podrške Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, Gradskog ured za obrazovanje sport i mlade te brojnih drugih donatora koji iz godine u godinu podržavaju ovaj projekt. Akcija je od ove godine bogatija i za novog donatora - IN2 grupu, jednu od vodećih IT tvrtki u Hrvatskoj.

Hrvatsko izdanje trke Terry Fox Run održava se u organizaciji agencije MPG, Veleposlanstva Kanade i Hrvatske lige protiv raka, u suorganizaciji s Zagrebačkim holdingom, te u suradnji s hotelom Esplanade Zagreb i agencijom XOXO, a pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Ministarstva zdravstva, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstva turizma i sporta.

 

Više informacija o 24. izdanju trke Terry Fox Run te načinima doniranja koji su, za sve one koji još uvijek žele podržati akciju, otvoreni do 1.12. može se pronaći na Facebook stranici http://www.facebook.com/TFRCroatia te Instagram profilu https://www.instagram.com/terryfoxcroatia/ projekta.

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka