Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
26.05.2023.
Održana akcija 12 minuta kretanja protiv raka
02.05.2023.
Održan okrugli stol povodom tjedna cijepljenja – o važnosti cijepljenja protiv HPV-a
24.04.2023.
Održan simpoziji o ulozi udruga u implementaciji Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030.
24.04.2023.
Romana Jerković održala konferenciju u EU parlamentu “Time to screen!”
18.04.2023.
60 sekundi za spasiti život
26.03.2023.
Održan 27. Dan narcisa
17.03.2023.
Prof. Eljuga ususret Danu narcisa, simbolu upozorenja na rak dojke
12.02.2023.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
01.02.2023.
Održan 6. hrvatski simpozij o prevenciji početnog raka vrata maternice (26-28.1.2023.)
21.01.2023.
Održan 16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice
19.01.2023.
16. Dana mimoza i Nacionalni dana borbe protiv raka vrata maternice
21.11.2022.
ECL- 42nd Annual Conference:
 

Romana Jerković održala konferenciju u EU parlamentu “Time to screen!”

 

Konferencija u EU parlamentu “Time to screen!” o implementaciji novih preporuka za programe ranog otkrivanja raka diljem EU

U Europskom parlamentu u Brusselsu u organizaciji europske parlamentarke prof.dr.sc. Romane Jerković održana je 12. i 13.travnja 2023. međunarodna konferencija „Time to screen! Implementing new EU cancer screening recommendations (Vrijeme je za screening! Implementacija novih preporuka za programe probira na rak)“, kao važan doprinos inicijativi ranog otkrivanja raka. Skupu se na početku pozdravnim govorom obratila europska Povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides. Naglasila je važnost novog Europskog plana za borbu protiv raka, dokumenta predstavljenog 2020. godine, povijesno važnog strateškog dokumenta sa ciljem pomoći državama članicama EU da do 2025. godine omoguće probir za rak dojke, pluća, vrata maternice i debelog crijeva za 90 % populacije u riziku od ovih bolesti.  

Za provođenje Plana izdvojeno je nešto više o 4 milijarde EUR. Nove preporuke za provođenje programa probira inicijativa su upravo tog Plana, a ovom konferencijom, kako je naglasila i eurozastupnica Romana Jerković, nastoji se pomoći u sagledavanju nužnosti implementiranja programa u praksu. Kroz niz predavanja i razgovora sa sudionicima konferencije sagledane su temeljne teškoće i razlike u dostupnosti prevencije i posebice screeninga zloćudnih bolesti. Nove europske preporuke za screening i rano otkrivanje raka trebale bi omogućiti da se razlike u otkrivanju raka i dostupnosti programa prevencije smanje među članicama Unije, što bi trebalo omogućiti kroz uvođenje programa prevencije u praksu.

Uz prof. G.Griffina iz Velike Britanije (koji je iznjeo fascinantan podatak da gotovo 57% bolesnika u Britaniji dolazi na prvi pregled sa već uznapredovalijom bolesti u kojoj su rezultati liječenja skromni i time naglasio važnost pregleda i probira) te g. P.Rouxa i dr. A.Maghear, voditelje programa iz struktura Europskog parlamenta i nacionalne stručnjake, na konferenciji je sudjelovao i stručnjak iz World Health Organization (Svjetske zdravstvene organizacije) dr.sc. G.Galea. Predstavnici zemalja članica imali su priliku razmijeniti svoja iskustva i uspješne primjere iz prakse u provođenju nacionalnih programa probira na rak. Nacionalni program prevencije raka pluća u našoj zemlji, koji je prikazao akademik Miroslav Samardžija, impresionirao je mnoge sudionike konferencije. Rad Nacionalne lige protiv raka u Portugalu na probiru raka dojke (organizirali su niz akcija mamografskog snimanja koje su obuhvatile 88% žena), kao i nacionalni program za probir raka vrata maternice u Sloveniji također su izazvali veliki interes. Konferenciji se pridružila i voditeljica hrvatskih europarlamentaraca Biljana Borzan, te europarlamentarac Fred Matić.

(Cijelu konferenciju možete pogledati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/live/B7orvVvztlU?feature=share )

Pozvana radna grupa iz Hrvatske bila je sačinjena od stručnjaka iz državnih, zdravstvenih struktura, medija i udruga koji su bitni čimbenici i rade na promicanju prevencije i probira (screeninga) raka. Među pozvanima, što nam je posebna čast, bila je i Hrvatska liga protiv raka koju je predstavljala članica Predsjedništva Hrvatske lige i predsjednica Lige protiv raka PGŽ , prim.dr.sc. Ira Pavlović-Ružić, dr.med., onkologinja po struci. Uz konferenciju, grupa je kroz dvodnevni program imala i nekoliko radnih sastanaka sa europarlamentarkom Jerković i drugima, te korisnu razmjenu međusobnih iskustava i diskusija o implementaciji programa probira i preventivnim i edukacijskim akcijama i aktivnostima u poboljšanju rezultata u otkrivanju, liječenju raka i praćenju ishoda liječenja te kvaliteti života bolesnika. Razgovarano je o potrebi zajedničkog rada državnih struktura, zdravstvene struke i udruga u  motiviranju stanovništva da se odazove akcijama nacionalnih programa (u našoj zemlji aktivni su programi probira raka dojke, debelog crijeva, pluća, upravo kreće i obnovljeni program probira raka vrata maternice, u najavi je i za kožne tumore). Preventivnim akcijama, edukacijskim medijskim, tiskanim i javnim predavanjima i brošurama nastojimo učiti o prevenciji bolesti, raku i očuvanju zdravlja.

Uz pozvanu radnu grupu stručnjaka, konferenciji su nazočili i mladi zdravstveni stručnjaci koji su dovršili studije na Medicinskom fakultetu u Rijeci i sada započinju svoju kliničku praksu, čime im je predočena i još jedna kvalitetna mogućnost da se educiraju o programima bitnim za rano otkrivanje zloćudnih bolesti i očuvanje zdravlja.

 

Prim.dr.sc. Ira Pavlović-Ružić,dr.med. 

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka