Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
 

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke u kazalištu Štagalj održan bogat umjetnički program

Hrvatska liga protiv raka i kazalište Štagalj održali su tradicionalno druženje s onkološkim bolesnicima, umjetnicima, kolegama i prijateljima.

Kostanj, 1.listopada 2022. - Legendarni umjetnici Miro Ungar, Željko Krušlin - Kruška, Ivo Pattiera, Siniša Leopold, Arijana Gigliani Philipp, Neven Paleček – Papageno, Mateo Đikić, Mario Čopor, Đorđe Manojlović, pjesnikinja umjetničke fotografije Ivana Žerovnik koja je izložila svoje fotografije, posebne gošće iz Ukrajine doktorica Viktorija Pančenko iz Kijeva i Julija Kiktova iz Harkiva uz recitacije i pjesmu o Ukrajini gdje bjesni rat, kao i pjesmu A.B.Šimića „Pjesnici“ koju je u spomen na Mirjanu Sačer Bobanac dirljivo recitirao prof. dr. Damir Eljuga. Pjesmu „Došle je proleće i vu moj kraj“ napisala je Paula Stanić učenica 7.razreda OŠ Rakovec. Folklorna sekcija Udruge žena Dubrave otpjevale su nekoliko krasnih pjesama. Pjesma Katarine Zadrije „ Na rokami Bilogore“, kao i zbirka pjesama Marije Petrek „Zgubljene senje“ .Prof. Ivan Koprić „Pjesništvo vrbovečkog kraja“  i još mnogo krasnih umjetnika obogatilo je ovogodišnji program u Štaglju kojega je priredio i vodio Dragan Vicković

Predstavljena je i knjiga „Odabrane teme iz ginekologije i senologije“ u izdanju Medicinske naklade te se prisutnima obratila i direktorica Marija Eljuga koja je istaknula važnost ove knjige čiji su urednici prim.mr.sc Ljerka Eljuga, dr.med. i prof.dr.sc. Damir Eljuga, dr.med., dok naslovnicu knjige krasi djelo našeg poznatog umjetnika Dimitrija Popovića.

Susreti u Štaglju organiziraju se povodom Dana ružičaste vrpce te su uz obilje umjetničkih sadržaja posvećeni zdravlju kao i osvješćivanju potrebe za redovitim pregledima, a ujedno i uvod u mjesec listopad – mjesec ružičaste vrpce posvećen prevenciji raka dojke i borbi protiv ove bolesti.

Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Štagalj koju je prije 28 godina osnovala gospođa Mirjana Sačer Bobanac te već tradicionalna suradnja s Hrvatskom ligom protiv raka i ove godine nastavila je prigodno druženje, a to je ujedno i prilika za sjećanje na prerano preminulu Mirjanu Sačer Bobanac.

Dolaskom u ovaj lijepi kraj, malo slikovito selo Kostanj, zapuštenim imanjem u općini Dubrava, nedaleko od Vrbovca dominirao je stari štagalj koji je gospođu Mirjanu i supruga Davora Supeka odmah zadivio, a ljepota prirode sve njihove prijatelje navela je da se uvijek s veseljem vraćaju i raduju novim susretima u Štaglju.
Bez velikih priprema, spontano dolazili su; slikari slikajući, glazbenici muzicirajući, dok su glumci odmah prepoznali pozornicu kojoj su nedostajale još samo daske. I tako je sve započelo!
Svime time štagalj je rastao, postao udruga, a uključivanjem bračnog i liječničkog para Eljuga, kojima se svidjela ideja isprepletanja različitih umjetnosti, ali i mogućnost njihova terapijskog učinka, počeli su pozivati  oboljele kao i izliječene pacijente te je započeta sada već tradicionalna suradnja s Hrvatskom ligom protiv raka.

Druženjem su se stvarala prijateljstva u kojima je „umjetnička terapija“ počela ostvarivati svoje ciljeve. Štagalj su tako tijekom godina s veseljem posjetili  te svojim umjetničkim nastupima uveličali mnogi umjetnici.

Okupljeno mnoštvo i ove godine prigodnom je riječju pozdravio i zamjenik načelnika Općine Dubrava, Ante Grizelj, dok je prof.dr. Damir Eljuga predsjednik Hrvatske lige protiv raka naglasio: „Drago mi je što smo se i ove godine imali priliku družiti s pacijentima oboljelim od raka dojke u kazalištu Štagalj u kojem je održan bogat umjetnički program naših poznatih glazbenika i siguran sam da nam je svima bio ljekovit.“

Biti jedni uz druge, pomagati, djelovati na osvještavanju važnosti preventivnih pregleda i moguću izlječivost, pridonosi i konačnom cilju, a to je kvalitetan i zdrav život.

A sve je ovog 1. listopada 2022. bilo divno – počevši od sunca koje je zasjalo nakon nekoliko dana kiše, bogatog programa, divne pozitivne energije i atmosfere svih prisutnih okupljenih prvog dana listopada u znaku ružičaste vrpce!

I na kraju veliko hvala donatorima koji su prepoznali važnost ovog druženja;
Miva galerija vina, Erste & Steiermarkische banka, Lukas i Medicinska naklada.

(tekst: Zrinka Belinić,foto:Mirko Janković)

 

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka