Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
 

Održan simpoziji o ulozi udruga u implementaciji Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030.

U Nacionalnom parku Brijuni od 22. do 23. travnja 2023. godine održavao se simpoziji "Uloga u implementaciji Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030." - stabilnost i održivost onkološki udruga u Republici Hrvatskoj. 

Tom prilikom okupilo se više od 60 sudionika, predstavnika udruga koje djeluju u području onkologije, među kojima su bili liječnici, medicinske sestre, psiholozi i drugi stručnjaci. Skup je započeo pozdravnim govorima i podrškom župana Istarske županije, Borisa Miletića i gradonačelnika Grada Pule, dr. sc. Filipa Zoričića, a otvorila ga je dr. Dunja Skoko Poljak, predstavnica Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Inicijatorica i voditeljica simpozija bila je dr. Nela Sršen, hrvatska liječnica koja radi kao kirurginja u Italiji i koja je prateći teme iz hrvatskog zdravstva iz medija željela na neki način doprinijeti poboljšanju suradnje među udrugama i ojačati kapacitete udruga koje su važan doprinos zdravstvenom sustavu. Glavna organizatorica bila je Elvis Berkarić, predsjednica udruge Vita Nova. Na Simpoziju je sudjelovala dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka, prim. Tatjana Nemeth Blažić, dr. med. Predavanja su uključivala teme vezane uz Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030. i Akcijski plan protiv raka te palijativnu skrb. U Nacionalnom strateškom okviru protiv raka udruge imaju važnu ulogu i sudjeluju kao suradnici u velikom broju ciljeva i mjera, od primarne prevencije - edukacije i osvješćivanja javnosti, preko sekundarne prevencije kroz aktivnosti doprinosa provedbi nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke, debelog crijeva i vrata maternice, do informiranja i psihosocijalne podrške tijekom liječenja oboljelima i njihovim obiteljima i bližnjima. Posebno je naglašena važnost uloge educiranih i superviziranih volontera koji bi mogli pomoći oboljelima i njihovim njegovateljima u procesu liječenja i oporavka, primjerice informiranjem o bolesti i postupcima liječenja, pružanjem psihološke pomoći, sudjelovanjem u njezi, uključujući pomoć u palijativnoj skrbi u kući te pomoć koju pružaju "volonteri mentori" koji pružaju oboljeloj djeci u bolnici pomoć u učenju ili se s njima igraju i druže. Dr. Sršen se osvrnula i na iskustvo s volonterima u talijanskom zdravstvenom sustavu u kojem u onkološkim bolnicama postoje "uredi" volontera koji oboljelima pružaju usluge informiranja i pomoći u snalaženju u zdravstvenom sustavu dijagnostike i liječenja. Spomenula je na širi kontekst koristi ovakvih volontera u zdravstvenim ustanovama, jer se, informiranjem pacijenata kada oni ne dobiju sve informacije od liječnika ili se ne snalaze u postupku liječenja, mogu spriječiti neki nesporazumi ili propusti zbog neinformiranosti ili neznanja, ali i negativne ili senzacionalističke priče u medijima. U okviru skupa predstavnici udruga su kratko predstavili aktivnosti udruga te su sudionici razmijenili svoja iskustva. 

U zaključcima skupa donesen je prijedlog čvršće povezanosti i umrežavanja udruga u području onkologije na području cijele Hrvatske kako bi se zajedničkim djelovanjem i integriranim pristupom poboljšala učinkovitost djelovanja udruga. "Sami smo jaki, ali zajedno smo još jači", riječi su kojima je dr. Nela Sršen zatvorila Simpoziji. 

 

dr.Tatjana Nemeth Blažić

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka