Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
28.11.2023.
Mjesec muškog zdravlja - brkati studeni za muško zdravlje
22.11.2023.
Movember-brkati studeni za muško zdravlje
07.11.2023.
Novoizabrani član Izvršnog odbora ECL-a je glavna tajnica HLPR-a
21.10.2023.
U Hrvatskoj ligi protiv raka održana radionica o muzikoterapiji
07.10.2023.
Terry Fox Run okupio 3000 građana na Jarunu
01.10.2023.
Održan osmi međunarodni Dan dojki & BRA Day
27.08.2023.
Plastičnim čepovima do skupih lijekova – i Vi možete pomoći
08.07.2023.
„ACAP Medical day“ u sklopu konferencije „Connecting the Doers: taking Croatia to the Next Level“
26.05.2023.
Održana akcija 12 minuta kretanja protiv raka
02.05.2023.
Održan okrugli stol povodom tjedna cijepljenja – o važnosti cijepljenja protiv HPV-a
24.04.2023.
Održan simpoziji o ulozi udruga u implementaciji Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030.
24.04.2023.
Romana Jerković održala konferenciju u EU parlamentu “Time to screen!”
 

Održan okrugli stol povodom tjedna cijepljenja – o važnosti cijepljenja protiv HPV-a

Svjetski i Europski tjedan cijepljenja je tjedan kojim se želi podsjetiti javnost i stručnjake o cjepivima i cijepljenju koji su jedan od najuspješnijih metoda prevencije određenih bolesti.

Povodom Svjetskog i Europskog tjedna cijepljenja, dana 28. travnja 2023. godine, Hrvatska liga protiv raka  (HLPR) organizirala je okrugli stol u prostorijama HLPR-a pod nazivom „Spriječi rak – cijepi se“. Cilj okruglog stola je bio ukazati na važnost cijepljenja i raspraviti o smjernicama i izazovima u uspješnoj provedbi i praćenju rezultata cijepljenja. Okrugli stol je okupio stručnjake koji su svojim izlaganjem i sudjelovanjem u raspravi ukazali na važnost unaprjeđenja cijepljenja protiv HPV-a kako bi se dostigli ciljevi Svjetske zdravstvene organizacije od 90% procijepljenosti protiv HPV-a u Hrvatskoj.

Na Okruglom stolu su sudjelovali prim. Vera Katalinić Janković, pomoćnica Ministra zdravstva, prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Tatjana Petričević Vidović, Voditeljica službe za školsku i adolescentnu medicinu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, doc.dr.sc. Marjeta Majer, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti, doc. dr. sc. Dražan Butorac pročelnik Zavoda opće i onkološke ginekologije u Klinici za ženske bolesti i porodništvo KBC Sestre milosrdnice i  Predsjednik Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice HLZ-a, Petra Čukelj, mag.psyhc. iz HZJZ-a, Katarina Uradin i Krešimir Kalman, poslovni analitičari u Ericsson Nikoli Tesli i Goran Streny, voditelj rješenja u e- zdravstvu u Ericsson Nikoli Tesli. Sudionicima se obratio uvodnim riječima prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka. Okrugli stol su moderirale dr. Neda Ferenčić Vrban, glavna tajnica HLPR-a i prim. Tatjana Nemeth Blažić, dopredsjednica HLPR-a.

Raspravljalo se što radimo odlično, a što nam nedostaje za sveobuhvatan pristup i postizanje cilja SZO od 90% procijepljenosti protiv HPV-a do 2030. Prezentirane su novosti u provedbi cijepljenja u kojoj se sada počinje preporučivati cijepljenje od petog razreda osnovne škole na dalje, u sklopu ostalih rutinskih aktivnosti liječnika školske medicine (sistematski pregledi, probir na skoliozu i dr.) jer je cijepljenje u ranijoj dobi učinkovitije, a i omogućuje veće šanse za postizanje većih obuhvata do optimalne dobi. Također, spomenuti su modeli dobre prakse u provedbu koji uključuju korištenje digitalnog rješenja naručivanja i informiranja o cijepljenju.  Prikazan je i europski projekt zajedničke akcije o promicanju cijepljenja protiv HPV-a „PERCH - PartnERship to Contrast HPV“ koji se provodi u sklopu aktivnosti Europske komisije u području prevencije zloćudnih bolesti i ciljeva inicijative  protiv raka (Europe’s Beating Cancer Plan). Također, raspravljalo se o važnosti poboljšanja praćenja cjepnog obuhvata protiv HPV-a na nacionalnoj razini. Zaključeno je kako je prioritet poboljšati mogućnosti praćenja rezultata provedbe programa cijepljenja protiv HPV-a i omogućiti bolje korištenje postojećih rutinskih baza podatka o cijepljenju protiv HPV-a u informacijskom sustavu zdravstva, razvijati nova programska rješenja (onko mreža i onko baza podataka planirana u sklopu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, rješenje za praćenje cjepnog statusa u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice), te da je važna koordinacija aktivnosti na nacionalnoj razini.

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka