Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
26.05.2023.
Održana akcija 12 minuta kretanja protiv raka
02.05.2023.
Održan okrugli stol povodom tjedna cijepljenja – o važnosti cijepljenja protiv HPV-a
24.04.2023.
Održan simpoziji o ulozi udruga u implementaciji Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030.
24.04.2023.
Romana Jerković održala konferenciju u EU parlamentu “Time to screen!”
18.04.2023.
60 sekundi za spasiti život
26.03.2023.
Održan 27. Dan narcisa
17.03.2023.
Prof. Eljuga ususret Danu narcisa, simbolu upozorenja na rak dojke
12.02.2023.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
01.02.2023.
Održan 6. hrvatski simpozij o prevenciji početnog raka vrata maternice (26-28.1.2023.)
21.01.2023.
Održan 16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice
19.01.2023.
16. Dana mimoza i Nacionalni dana borbe protiv raka vrata maternice
21.11.2022.
ECL- 42nd Annual Conference:
 

Na središnjem zagrebačkom trgu uspješno obilježen 22. Dan narcisa

Žene koje su preboljele rak dojke uputile snažnu poruku o važnosti pregleda i brige o zdravlju

Zagreb, 24.03.2018. - Prva proljetna subota na Trgu bana Josipa Jelačića protekla je u znaku borbe protiv raka dojke. Hrvatska liga protiv raka i Europa Donna Hrvatska u suradnji s Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za zdravstvo, a uz snažnu podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” obilježili su 22. Dan narcisa. Savjeti liječnika o životnoj važnosti prevencije raka dojke te iskustva brojnih hrabrih žena koje su se borile s ovom opakom bolešću privukli su brojne prolaznike te sasvim sigurno mnoge potaknuli na razmišljanje o pravovremenoj brizi za zdravlje koja spašava život.

Dan narcisa samo je jedan dan u godini kada se jako naglašeno govori o raku dojke, no važno je svakodnevno raditi na edukaciji žena i osvješćivati ih o važnosti redovitih pregleda. Rak nažalost nije nešto što možemo spriječiti ili prevenirati, ali možemo ga na vrijeme otkriti i tada je on u velikom broju slučajeva izlječiv. Upravo je zato izuzetno važno kontinuirano i opetovano govoriti o važnosti pregleda koji imaju veliku ulogu u očuvanju zdravlja i života.– izjavila je doc.dr.sc. Vesna Ramljak, prim. dr. med., predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, koja se prije nekoliko godina i sama borila s rakom dojke.

Obilježavanje 22. Dana narcisa započelo je u Klinici za tumore KBC Sestre milosrdnice gdje je predsjednica Europa Donna Hrvatske doc. dr. sc. Vesna Ramljak dočekala državne dužnosnike, a potom su zajednički posjetili žene oboljele od raka dojke i poklonili im simbol ovog dana – cvijet narcise. Europa Donna Hrvatska je i prošle godine organizirala posjet oboljelim ženama jer je ovaj dan posvećen upravo njima i njihovoj hrabroj borbi. Događaj se nastavio na Trgu bana Josipa Jelačića gdje su građani uz podjelu edukativnih letaka imali prilike dobiti savjete stručnjaka o prevenciji najčešće zloćudne bolesti žena te humanitarnim prilogom za cvijet narcise pomoći onima koji se bore s ovom opakom bolešću.

“U ove 22 godine održavanja Dana narcisa u Zagrebu i brojnim mjestima diljem Hrvatske učinjeno je razmjerno puno u prevenciji raka dojke, ali još ne možemo biti zadovoljni s postignutim rezultatima budući da ne bilježimo pad stopa smrtnosti žena od ove opake bolesti”- izjavio je prof.dr.Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka i jedan od inicijatora ove nacionalne javnozdravstvene kampanje.

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” na trgu je postavio i mobilni mamograf u kojem su žene od 40 do 49 godina te one starije od 70 imale jedinstvenu priliku obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda. Sve žene koje danas na Trgu bana Josipa Jelačića nisu uspjele obaviti ovu dijagnostičku pretragu svoj termin mogu rezervirati na broj telefona 01 / 4696 309 i bit će pozvane na mamografski pregled Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Dan narcisa podržali su brojni visoki državni dužnosnici kao što su posebni izaslanik Predsjednice RH Tomislav Madžar, ministar zdravstva RH Milan Kujundžić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, europarlamentarka Dubravka Šuica, izaslanica predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Dubravka Brezak Stamać, potpredsjednica skupštine Grada Zagreba Ana Stavljenić Rukavina, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Vjekoslav Jeleč, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan Pajić i drugi.

Ovom danu koji simbolizira borbu protiv raka dojke pridružile su se i brojne osobe iz društvenog života poput opernih pjevača Sandre Bagarić i Ronalda Brausa, glumica Barbare Nole, Ane Begić, Tamare Garbajs, Kristine Krepele, Lucije Helene Kajić i Anči Dobrić, televizijske voditeljice Antonije Stupar Jurkin, radijske voditeljice Sonje Šarunić, stand up komičarke Marijane Perinić i drugih.

Podršku Danu narcisa dala je i Ranka Štern-Padovan, ugledna radiologinja i kćerka akademika Ive Padovana osnivača Hrvatske lige protiv raka.

Ovogodišnje obilježavanje Dana narcisa započeli smo ukrašavanjem zagrebačkih spomenika cvjetnim vjenčićima koji simboliziraju borbu hrabrih žena s rakom dojke. Marija Jurić Zagorka, Kumica na Dolcu, Šenoa, Matoš i Ujević imali su ulogu ambasadora u kampanji #BudiNARCISa s ciljem pozivanja naših sugrađanki na besplatne preglede u sklopu Programa preventivne mobilne mamografije. Također, iznimno nam je drago što smo ove godine posjetili i udrugu Kamensko te članicama omogućili besplatne mamografske preglede. Želio bih ovom prilikom pozvati sve žene da barem jednom godišnje budu sebi najvažnije i već danas rezerviraju svoj termin.” – zaključio je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba dr.sc. Vjekoslav Jeleč, dr.med.

Dan narcisa održao se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Gradske skupštine Grada Zagreba.

 
Poveznice:   
dan narcisa
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka