Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
26.05.2023.
Održana akcija 12 minuta kretanja protiv raka
02.05.2023.
Održan okrugli stol povodom tjedna cijepljenja – o važnosti cijepljenja protiv HPV-a
24.04.2023.
Održan simpoziji o ulozi udruga u implementaciji Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030.
24.04.2023.
Romana Jerković održala konferenciju u EU parlamentu “Time to screen!”
18.04.2023.
60 sekundi za spasiti život
26.03.2023.
Održan 27. Dan narcisa
17.03.2023.
Prof. Eljuga ususret Danu narcisa, simbolu upozorenja na rak dojke
12.02.2023.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
01.02.2023.
Održan 6. hrvatski simpozij o prevenciji početnog raka vrata maternice (26-28.1.2023.)
21.01.2023.
Održan 16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice
19.01.2023.
16. Dana mimoza i Nacionalni dana borbe protiv raka vrata maternice
21.11.2022.
ECL- 42nd Annual Conference:
 

Kratka priča o Danu narcisa

Za nekoliko dana u Hrvatskoj će se održati tradicionalna javno-zdravstvena kampanja Dan narcisa posvećena podizanju svijesti žena o potrebi odlaska na redovite preglede dojki s ciljem učinkovitije prevencije raka dojke koji nažalost u Hrvatskoj ima visoke stope pojavnosti i mortaliteta.

U ovom kratkom tekstu napisat ću kratku priču o tome kako je taj narcis i u Hrvatskoj postao simbol borbe protiv raka dojke.

Hrvatska liga protiv raka, dana 8.studenog 1992. godine postala je punopravna članica Društva europskih liga protiv raka (engl. European Cancer Leagues, ECL) na skupštini ovog Društva koja je održana u hotelu Hilton u Budimpešti gdje sam održao izlaganje (tada sam bio glavni tajnik Lige) o važnosti Hrvatske lige protiv raka u poboljšanju onkološke zaštite u Hrvatskoj i svim patnjama kroz koje je prolazio hrvatski narod u Domovinskom ratu. Na skupštini ECL-a bili su nazočni i dr. Zvonimir Marković, predsjednik Lige , prof. dr. Ivo Mlinarić, dopredsjednik Lige i dr. Ljerka Eljuga, spec. onkologije i radioterapije, dugogodišnja članica Lige. Vrijedno je spomenuti da je Liga bila prva udruga u mladoj demokratskoj Hrvatskoj koja je primljena u jednu europsku organizaciju, što je tada snažno odjeknulo u svim našim medijma. Tadašnji konzul hrvatske ambasade u Budimpešti gosp. Naco Zelić odmah je nakon završetka skupštine ECL-a došao u Hotel Hilton i uručio srdačne čestitke na velikom postignuću.

Posebnu radost za ulazak Lige u Društvo europskih liga protiv raka očitovala je gospođa Wendy Boothroyd, direktorica Marie Curie Cancer Care iz Velike Britanije koja je govorila o Danu narcisa i načinu prikupljanja dobrovoljnih humanitarnih priloga prodajom ovog cvijeta, a on se nalazi i u logu ovog poznatog Centra koji se posebno specijalizirao za njegu terminalnih onkoloških bolesnika u hospicijima. Gospođa Wendy Boothroyd mi je tada rekla da će osigurati boravak u svom Centru jednoj osobi iz Hrvatske lige protiv raka u trajanju od mjesec dana što sam sa zahvalnošću prihvatio.
Predložio sam da u ovaj Centar ode prof. dr. Ruža Sabol što je uspješno i realizirano. Za jednomjesečnog boravka prof. Sabol se upoznala s načinom njihova rada, posebice u segmentu psihoonkološke potpore onkoloških bolesnika i odmah po njenom povratku smo dogovorili da ćemo i u Hrvatskoj po uzoru na ovaj Centar pokrenuti Dan narcisa.

U proljeće 1993. god. dobio sam od prof. dr. Umberta Veronesija, predsjednika Europske onkološke škole iz Milana dopis sa zamolbom da se i naša Liga priključi i podrži Povelju pokreta žena protiv raka dojke-Europa Donna. Taj prijedlog naravno da smo prihvatili i na proljeće u okrilju Lige osnovali smo ustrojbeni oblik (udrugu) Hrvatski forum protiv raka dojke-Europa Donna. Za predsjednicu na skupštini Lige predlažio sam prof. dr. Ružu Sabol što je aklamacijom prihvaćeno. Uoči Dana državnosti, 29.svibnja 1993. god. Hrvatska liga protiv raka organizirala je u dvorani Hrvatskog vijeća europskog pokreta (Europski dom u Jurišićevoj ulici) svečano predstavljanje Povelje pokreta žena protiv raka dojke „Europa Donna“. Glavni ciljevi Povelje pokreta žena protiv raka dojke „Europa Donna“ temelje se na nužnoj potrebi smanjenja pojavnosti i mortaliteta žena od raka dojke u Europi. U Proglasu Povelje „Europa Donna“ bilo je zacrtano da se u svim europskim državama sakupi milijun potpisa kojima se obvezuju zdravstvene i državne vlasti europskih zemalja da stvore uvjete za osnivanje više centara za dojku, povećaju broj mamografa te osposobi više stručnog osoblja kako bi se rak dojke ranije otkrio i uspješnije liječio. Taj skup je otvorila predsjednica Kluba žena operiranih od raka dojke gđa. Vera Gažan, a nakon toga sam održao kratki govor o potrebi zajedničke suradnje na tako važnom europskom projektu. Hrvatska liga protiv raka skupila je preko 100 000 potpisa kojom smo podržali realizaciju ove Povelje, a za taj obol prof. dr. Ruži Sabol i meni pismeno se zahvalio prof. dr. Umberto Veronesi.

Hrvatska liga protiv raka i Hrvatskim forumom protiv raka dojke-Europa Donna-Hrvatska, a u suradnji s Klubom žena operiranih od raka dojke i uz potporu studentica Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta prve subote proljeća godine 1997. održali su Dan narcisa na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Sljedećih godina Dan narcisa se priređuje u sve više mjesta diljem Hrvatske. Udruga Europa Donna –Hrvatska 1998. god . se osamostaljuje i Liga joj prepušta da s klubovima i zajednicama žena liječenih i operiranih od raka dojke preuzme glavnu organizaciju Dana narcisa u Hrvatskoj. Ona to čini vrlo uspješno kroz cijeli ovaj niz godina i držimo da će biti uspješan i ovaj 18. Dan narcisa, 22. ožujka, kojega priređuje Udruga Europa Donna- Hrvatska s Hrvatskom ligom protiv raka i Klubom žena operiranih od raka dojke ne samo na Cvjetnom trgu u Zagrebu nego i u brojnim mjestima diljem Hrvatske.
Tekst: prof. dr. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka

 
Poveznice:   
dan narcisa
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka