Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
Najava 26. Dana narcisa
Najava 26. Dana narcisa

 

 

 

 

 

 

 

 

Trg Josipa bana Jelačića (Zagreb)

26.03.2022 10:00 - 14:00

 
Hrvatska liga protiv raka
09.08.2022.
Onkološke medicinske sestre i tehničari
23.06.2022.
Zahvala za sudjelovanje na 4th Policy meet up u organizaciji Hrvatske lige i Health Hub-a
20.06.2022.
Zaključci 4th Virtual Heroic Policy Meetup
17.06.2022.
4th VIRTUAL HEROIC POLICY MEETUP
25.05.2022.
Ministar Beroš povodom Europskog tjedna borbe protiv raka:
27.03.2022.
Hrabrim pričama žena o borbi s rakom dojke obilježen 26. Dan narcisa
17.03.2022.
Pada broj umrlih žena od raka dojke, a povećava se broj oboljelih
08.03.2022.
Kako postati svjetski prvak u spašavanju zdrave budućnosti mladih bez raka uzrokovanog HPV-om?
09.02.2022.
Hrvatski organizatori Terry Fox Run uručili donaciju Zavodu za dječju onkologiju i hematologiju
08.02.2022.
Ana Rucner i Matej Meštrović koncertom razveselili onkološke bolesnike
23.01.2022.
15. Dan mimoza upozorio na pad broja preventivnih pregleda
18.01.2022.
15. DAN MIMOZA
 

Kako postati svjetski prvak u spašavanju zdrave budućnosti mladih bez raka uzrokovanog HPV-om?

Hrvatska liga protiv raka: “Učimo od najboljih – i spriječimo rak vrata maternice!”

 

  • U doba mnogobrojnih javnozdravstvenih izazova, za izazov raka uzrokovanog HPV-om imamo rješenje na dohvat ruke!
  • Na webinaru su ravnateljima i razrednicima predstavljene inovacije u komunikaciji o HPV-u i cijepljenju protiv HPV-a poput digitalnog newslettera, podcasta, video animacija, gamifikacije kroz kvizove, a koji su odlični alat za škole, roditelje i učenike.

 

Pandemija ne smije utjecati na globalne napore u eliminaciji raka uzrokovanog HPV-om, stoga Hrvatska liga protiv raka nastavlja s partnerima svoje neumorne preventivno-edukativne aktivnosti!

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o HPV-u (4. ožujka) te globalnih napora u eliminaciji raka uzrokovanog HPV-om (među kojima je i rak vrata maternice), Hrvatska liga protiv raka organizirala je edukativni webinar za brojne ravnatelje i razrednike škola te zainteresirane sudionike, u okviru projekta SPRIJEČIMO RAK VRATA MATERNICE, uz predstavnike HZJZ-a, mlade studente medicine (Budi MRAK) te think tank Health Hub.

Panelisti Tatjana Nemeth Blažić (koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice iz HZJZ), Helena Vučković (mlada ambasadorica European Cancer Leagues), Marko Gangur (student medicine, koordinator Budi Mrak kampanje CROMSIC-a) te Neda Ferenčić Vrban (specijalistica školske medicine i tajnica Hrvatske lige protiv raka) bili su suglasni: u doba mnogobrojnih javnozdravstvenih izazova, za izazov raka uzrokovanog HPV-om imamo rješenje na dohvat ruke!

Brojni ravnatelji i razrednici u školama diljem Hrvatske uz svojim sudjelovanjem na današnjem webinaru su na najbolji način pokazali drugačiju viziju “škole za život”, jer pružanjem znanstveno utemeljenih informacija daju važan doprinos zdravstvenom prosvjećivanju i zaštiti zdravlja mladih, za njihovu budućnost- “spašavajući život na vrijeme – znanjem”!

Prije svega 4 tjedna, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je povodom Svjetskog dana borbe protiv raka istaknula u svom govoru: "Ključno je da proširimo vijest: HPV je ozbiljan rizik, ali imamo rješenje. A bez HPV-a imamo šansu eliminirati rak vrata maternice. Ovo bi trebao biti važan cilj. On je unutar našeg dosega i moći. Stoga krenimo!"

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o HPV-u, predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga istaknuo je: „Nacionalni plan ranog otkrivanja raka vrata maternice (izrađen još 2010. godine) imao je za cilj smanjiti pojavnost raka vrata maternice za 60-70%, te smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80%. Da bi se to postiglo, uz pravovremene preglede, potrebno je povećati procijepljenost u muškoj i ženskoj populaciji na razinu od 80%, a mi smo trenutačno na oko 30%. Iskustva država poput Švedske, Australije, Portugala, Škotske, pokazuju da cijepljenje protiv HPV-a i pravovremeni pregledi spašavaju ljudske živote! Nema razloga da je u doba dostupnosti besplatnog cjepiva, educiranih stručnjaka, svih digitalnih tehnologija i informacija, to bude nemoguće za Hrvatsku!“

Tatjana Nemeth Blažić, koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice ukazala je na potencijal ovog programa koji je u fazi redizajna: “U Hrvatskoj se rak vrata maternice gotovo svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega jedna žena umre. Zbog učinkovite i pristupačne prevencije te činjenice da zahvaljujući dosezima suvremene medicine nijedna žena ne bi trebala umrijeti od ovog raka, upravo je rak vrata maternice jedan od naših javnozdravstvenih prioriteta. U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola.”

Dr. Neda Ferenčić Vrban, liječnica školske medicine i tajnica Hrvatske lige protiv raka istaknula je: “90-70-90 je povijesna globalna strategija Svjetske zdravstvvene organizacije kojom se želi angažirati zdravstvene vlasti na cijepljenje 90 posto djevojaka do 15 godina cjepivom protiv HPV-a, potaknuti na probir raka vrata maternice među 70 posto žena te 90 posto žena s dijagnozom invazivnog raka vrata maternice potaknuti na pravovremeno liječenje. Hrvatska liga protiv raka kontinuirano ističe ove poruke, bez obzira na pandemijske izazove”.

Helena Vučković (mladi ambassador European Cancer Leagues) i Marko Gangur (student medicine i coordinator projekta Budi MRAK!) složili su se kako su danas djeca i mladi informacije pronalaze i razmjenjuju na društvenim mrežama bez kontrole izvora informiranja, stoga je važno da se na kreativan i moderan, a vjerodostojan način, mladi i roditelji educiraju i informiraju o besplatno dostupnoj prevenciji nekoliko vrsta zloćudnih tumora koje može uzrokovati HPV infekcija! Zdravstvena i digitalna pismenost među mladima i roditeljima u Hrvatskoj je ključna za prevenciju HPV-a, a promicanjem pozitivnog međuvršnjačkog utjecaja na usvajanje zdravih navika i znanstveno pouzdanih zdravstvenih činjenica u doba „influencera“- svatko od nas može prepoznati vrijednost cijepljenja protiv HPV-a (poput milijuna mladih diljem svijeta proteklog desteljeća), te postati mRAK ambasador zdravog življenja!

Na webinaru su ravnateljima i razrednicima predstavljene inovacije u komunikaciji o HPV-u poput digitalnog newslettera, podcasta, video animacija, gamifikacije kroz kvizove, a koji su odlični alat za škole, roditelje i učenike.

Anita Galić, voditeljica Health Hub-a (think tanka za zdravstvo) poslala je slikovitu poruku: “Pratimo najsuvremenije trendove u tehnološkim gadgetima, najnovije modele elektičnih vozila, Tik-Tok objave brojnih influencera i najnovijih modnih komada koje nose, nogometne tehnike svjetskih igrača kako bismo bili najbolji – zašto ne pratimo trendove najuspješnijih država svijeta koji su iskoristili potencijal inovacija i mladima osigurali zdraviju budućnost?”

Digitalni newsletter s video sadržajem i informiranim pristankom za roditelje i djecu možete pronaći na stranici BUDI MRAK, MINISTARSTVA OBRAZOVANJA i MIZ. Iskoristite alate koji mogu spasiti život!

 

EDUKATIVNI DIGITALNI NEWSLETTER O SPRJEČAVANJU HPV-a: https://budi-mrak.com/budimrakroditelj-digitalni-newsletter/

 

HRVATSKA LIGA PROTIV RAKA: www.hlpr.hr

 

Prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik HLPR

1

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka