Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
 

HEROIC

HEROIC je javnozdravstveno edukativni projekt koji se temelji na suvremenom trendu integrativne onkološke prakse i sverastućeg koncepta življenja s rakom i “preživljavanja” nakon dijagnoze raka.

Hrvatska liga protiv raka kao najstarija udruga za borbu protiv raka na ovim prostorima učinila je ogroman doprinos u razvoju onkologije u Hrvatskoj. Njezine su aktivnosti i učinci po mišljenju mnogih stručnjaka veliki i često puta nezamjenjivi jer je mobilizirala ne samo brojne stručnjake iz onkologije i srodnih struka u borbi protiv raka već i brojne humaniste i ljude dobre volje koji su davali i daju značajan doprinos u poboljšanju onkološke zaštite u Hrvatskoj.

Svoju predanu misiju nastavili smo i tijekom obilježavanja Europskog tjedna borbe protiv raka od 25. do 31. svibnja 2020. godine koji provodi Udruženje europskih liga protiv raka (ECL), čiji smo ponosni članovi. Cilj ove kampanje bio je podignuti razinu osviještenosti o sprječavanju raka, dostupnosti liječenja i podršci osobama koje su preboljele rak. Pod sloganom „DEKODIRAJMO RAK!“ odaslali smo važnu poruku koliko je važna prevencija raka i poštivanje Europskog kodeksa protiv raka koji upravo kroz životno važnih 12 točaka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave ove opake bolesti.

Udruženje europskih liga protiv raka vrlo je aktivno u kreiranju raznih platformi i preporuka prema europskim institucijama, a posebno ističemo njihove publikacije o konceptu preživljavanja raka (tzv. survivorship) i programima rehabilitacije i reintegracije bolesnika u svakodnevni život, tijekom i nakon liječenja.

Slijedom toga je i Hrvatska liga protiv raka stavila veliki naglasak na zdravstveno prosvjećivanje, fokusiranost na pacijente te koncept preživljenja (survivorshipa) raka, te smo odlučili i u praksi kroz konkretne projekte uz partnere demonstrirati važnost integriranog pristupa u onkološkoj skrbi. Prepoznali smo vrijednost i jedinstvenost projekta HEROIC te krećemo s provođenjem pilot projekta HEROIC. Partneri projekta su Karate klub Hercegovina Zagreb, međunarodno uspješna i prepoznata neprofitna organizacija s dugogodišnjim iskustvom u integriranim projektima na području promicanja zdravlja, uz niz relevantnih stručnih partnerskih institucija i udruga pacijenata.

Što je HEROIC?

HEROIC je javnozdravstveno edukativni projekt koji se temelji na suvremenom trendu integrativne onkološke prakse i sverastućeg koncepta življenja s rakom i “preživljavanja” nakon dijagnoze raka. Ima za cilj javnosti promicati osnaživanje integrirane skrbi onkoloških bolesnika, osvijestiti važnost prevencije nastanka zloćudnih bolesti, dati doprinos očuvanju mentalnog zdravlja te poboljšati reintegraciju i rehabilitaciju onkoloških bolesnika, povezivanjem multidisciplinarnog tima brojnih stručnjaka i karatea kao sporta koji znanstveno dokazano doprinosi psihofizičkom zdravlju i koji bi bio inovativna poveznica u ovom integriranom projektu. Projekt ima za cilj kroz „herojsku platformu“ poboljšati digitalno zdravstveno prosvjećivanje šire javnosti i onkoloških bolesnika o temama vezanim za integriranu onkološku skrb, od prevencije do završetka liječenja. Studija objavljena u Journal of Oncology Practice, časopisu Američkog društva za kliničku onkologiju, 2019. godine (Putting Integrative Oncology Into Practice: Concepts and Approaches) navodi višestruke benefite tehnika koje su sastavni dio nekih sportova poput karatea, tai chi-ja i dr. (od sekvenci pokreta i laganih vježbi usklađenih s disanjem do usmjeravanja pažnje na dijafragmalno disanje, do tehnika meditacije i relaksacije). Neke studije opisuju pozitivan utjecaj tehnika karatea i drugih borilačkih vještina na smanjenje razine anksioznosti i stresa, a uz laganu i prilagođenu fizičku aktivnost, ostvaruje se sveukupni doprinos na psihofizičko stanje osobe. European Cancer League je mapirala preko 20 primjera integriranih projekata koji su namijenjeni onkološkim bolesnicima kroz sport i rehabilitaciju kao poveznicu.

Uz okupljeni multidisciplinarni tim (onkolog, psiholog, onkološki farmaceut, medicinska sestra, fizioterapeut, kineziolog, nutricionist, psiholog i druge stručnjake), HEROIC projekt provodit će se kroz pomno razrađene i prilagođene vježbe (radionice), te kroz web platformu i digitalne društvene medije (Facebook, Instagram) na kojoj će biti edukativni video sadržaj i tematski live-streaminzi s vježbama i sadržajnim porukama stručnog multidisciplinarnog tima.

Kako je navedeno u jednom poglavlju Nacionalnog plana protiv raka, kojeg svi željno iščekuju, “dijagnoza i liječenje raka često uzrokuju značajne psihološke posljedice, ne samo za bolesnike, već i za njihove obitelji. Liječenje emocionalnog stresa i psihološka podrška u prilagodbi na život s bolešću trebaju biti sastavni dijelovi holističkog pristupa onkološkom bolesniku; od dijagnostike, liječenja pa sve do zdravstvene njege i skrbi pred sam kraj života. Poznato je da loše psihičko stanje dovodi do slabije suradnje pacijenta tijekom liječenja i lošije kvalitete života i sporijeg oporavka.” Projekt HEROIC usmjerit će se i na psihološke benefite prilagođene fizičke aktivnosti i mentalnog osnaživanja koji je karakterističan za karate kao sport.

link poveznica: https://heroic.hr/

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka