Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
 

Dan Dojki podsjeća nas na važnost prevencije koja spašava život

Hrabra majka i supruga podijelila životnu priču o borbi s rakom dojke

Hrvatska po posljednjim dostupnim statističkim podacima bilježi gotovo tri tisuće novooboljelih i gotovo 900 umrlih žena godišnje od raka dojke. Uz liječenje i hrabru životnu borbu žene se u velikom broju slučajeva moraju suočiti s odstranjivanjem oboljele dojke što uzrokuje gubitak sampouzdanja i snažan stres koji negativno utječe na uspjeh liječenja. Povodom obilježavanja šeste javnozdravstvene akcije Bra Day & Dan Dojki u Hrvatskoj svoju životnu priču o borbi s rakom podijelila je 57 - godišnja majka i supruga Tatjana Micek kojoj su odstranjene i rekonstruirane obje dojke.

Tatjana se s dijagnozom suočila na redovnom kontrolnom ultrazvučnom pregledu na koji je došla bez ikakvih simptoma bolesti. Otkriven joj je povećan limfni čvor, a na dodatnim pretragama HER -2 pozitivan karcinom dojke. Činjenica da se na samom uzv pregledu dojke još nije vidjela prisutnost tumora, već tek na detaljnijim pretragama, ukazuje na životnu važnost preventivnih pregleda upravo onda kada ništa ne upućuje da nešto nije u redu.

„Kao i svaka osoba koja sazna da boluje od karcinoma, moje prve reakcije su bile nevjerica, strah i pitanje zar se to meni stvarno događa. Bilo je suza i teških trenutaka. U mom slučaju tijek liječenja poklopio se s COVID-19 pandemijom što je cijelu stvar kompliciralo. Iako smo svi u obitelji iznimno pazili i u potpunosti smanjili kontakte, u prosincu 2020. potvrđena mi je zaraza COVID-19. Srećom, sam tijek bolesti prošao je uz minimalne simptome, ali sam nekoliko mjeseci kasnije imala prilično ozbiljne post-COVID posljedice.“ – ističe Tatjana Micek te dodaje koliko joj je rekonstrukcija obje dojke pomogla u samopouzdanju i nošenju s bolešću: „Doc.dr. Domagoj Eljuga napravio mi je rekonstrukciju obje dojke. Dobila sam ponovno izgrađene dojke sukladne obliku tijela uz ostvarene najbolje moguće estetske rezultate. Uspješno učinjena rekonstrukcija grudi vratila mi je samopouzdanje jer sam na neki način vratila izgled tijela i osjećaj u vrijeme prije suočenja s rakom dojke.„

Psihološka podrška ne smije prestati kad prestane aktivno liječenje, a upravo u tome putem javnozdravstvene akcije Bra Day & Dan dojki te brojnim drugim akcijama pomaže Hrvatska liga protiv raka.

“Studije pokazuju da pacijentice koje su prolazile strategije liječenja stresa i anksioznosti imale 45% manji rizik povrata bolesti i 56-68 % manji rizik mortaliteta.”- istaknula je dr.med. Martina Bašić Koretić, spec. onkologije i radioterapije.

Na ovogodišnjem Danu dojki pokretač Bra Day-a u Hrvatskoj doc. dr. sc. Domagoj Eljuga održao je predavanje o novostima u liječenju i terapiji, suvremenim mogućnostima rekonstrukcije ukoliko je dojka uklonjena zbog raka te održao edukaciju o prevenciji raka dojke.

“Ponosan sam na sve hrabre žene koje u ovoj kampanji svojim primjerom i javnim iznošenjem svojih priča oko liječenja te pozitivnim ishodima rekonstrukcije poticajno utječu na sve one kojima tek predstoji suočavanje s dijagnozom raka dojke. Tim načinom daju nadu svim ženama da zajednički možemo prevladati sve izazove i da na tom putu nikad neće biti same.”   - istaknuo je onkoplastični kirurg doc. dr. sc. Domagoj Eljuga.

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka