Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
 

40 godina Hrvatske lige protiv raka

 

Godine 1963. akademik Ivo Padovan bio je gostom Američkog društva za borbu protiv raka. Zadivljen uspjesima tog društva već slijedeće godine započeo je sa svojim suradnicima pripremu za osnivanje Lige za borbu protiv raka u Hrvatskoj. Tako je 5. studenog 1966. godine u Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice" osnovana i započela s radom Hrvatska liga protiv raka. Prvi predsjednik Lige postao je i sam osnivač akademik Ivo Padovan. Već 31. listopada 1969. godine Liga postaje punopravnom članicom Međunarodne udruge za borbu protiv raka (UICC).

 

Liga je osnovana s prvenstvenim ciljem pružanja pomoći bolesnicima oboljelim od raka kao i njihovim obiteljima, te s ciljem promicanja zdravstvene kulture vezane uz zloćudne tumore, poticanja stanovništva na preventivne preglede, kao i pomoć u edukaciji liječnika koji se bave liječenjem zloćudnih bolesti.

 

Kako do tada u Hrvatskoj nije postojala jedinstvena ustanova za liječenje zloćudnih tumora, upravo je zahvaljujući djelovanju Lige 1968. godine osnovan Središnji institut za tumore i slične bolesti u Zagrebu, današnja Klinika za tumore u čijim prostorijama danas i djeluje Hrvatska liga protiv raka.

 

Prva izborna skupština Lige u demokratskoj Hrvatskoj održana je 15. ožujka 1991. godine. Na toj je Skupštini izabrano novo vodstvo Lige u sastavu dr. Zvonimir Marković - predsjednik, prof. dr. Željko Maričić, prof. dr. Marko Bašić i prof. dr. Ivo Mlinarić - dopredsjednici, dr. sci. Damir Eljuga - glavni tajnik. Izabrano je predsjedništvo te usvojen novi statut u suglasju s demokratskim promjenama. Odmah potom pokrenuta je akcija za odvajanje Hrvatske lige protiv raka iz Saveza republičkih i pokrajinskih liga za borbu protiv raka Jugoslavije.

 

Među prvim ciljevima Lige u samostalnoj Hrvatskoj bila je izrada zemljovida Hrvatske o pojavnosti i smrtnosti od raka, kako bi se dobila jasna slika raspodjele najčešćih sijela raka u Hrvatskoj, što je bilo neophodno zbog uspješnijeg planiranja i provedbe mjera primarne i sekundarne prevencije zloćudnih bolesti.

 

Tijekom Domovinskog rata Liga je uz pomoć svojih kontakata u svijetu organizirala akcije kojima se širila istina o zbivanjima u Hrvatskoj, te su prikupljani lijekovi i medicinska oprema za što je Liga tada dobila i pismenu pohvalu od ministra zdravstva prof. dr. Andrije Hebranga. Unatoč ratnim strahotama nije zanemarena i osnovna djelatnost Lige, a to je edukacija o mogućnostima primarne i sekundarne prevencije zloćudnih bolesti. Izdane su brojne brošure, održana brojna predavanja, gostovanja na radiju, u emisijama na TV, kao i u novinama.

 

Godine 1992. Liga je postala redovitim članom Društva europskih liga protiv raka (ECL) čime je Liga postala prva udruga koja je u demokratskoj Hrvatskoj postala članicom jedne međunarodne organizacije, što je tada snažno odjeknulo u medijima.

 

Od 1993. godine u opticaju su svake godine bile Ligine doplatne poštanske marke koje su, osim novčanog prihoda, noseći poruke kao "Mamografija otkriva rak dojke", "Papa test otkriva rak vrata maternice", "Preventivni pregledi; prevencija raka", imale snažan edukativni odjek.

 

Hrvatska liga protiv raka izdaje svoje glasilo "Borba protiv raka" u kojem se objavljuju članci vezani uz aktivnosti Liga protiv raka u Hrvatskoj, te članci o novim spoznajama na polju prevencije i liječenja raka.

 

Tijekom svog postojanja Liga je bila organizator i suorganizator brojnih odlično posjećenih znanstvenih skupova, kongresa i simpozija s onkološkom tematikom, kao i trajnih tečajeva izobrazbe liječnika diljem Hrvatske, na kojima su liječnici imali priliku produbiti svoja znanja i biti upoznati sa suvremenim spoznajama na području onkologije, slušajući izlaganja uglednih domaćih i svjetskih stručnjaka.

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka