Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
05.12.2023.
Važnost onkogenetske dijagnostike u suvremenoj kliničkoj praksi
28.11.2023.
Mjesec muškog zdravlja - brkati studeni za muško zdravlje
22.11.2023.
Movember-brkati studeni za muško zdravlje
07.11.2023.
Novoizabrani član Izvršnog odbora ECL-a je glavna tajnica HLPR-a
21.10.2023.
U Hrvatskoj ligi protiv raka održana radionica o muzikoterapiji
07.10.2023.
Terry Fox Run okupio 3000 građana na Jarunu
01.10.2023.
Održan osmi međunarodni Dan dojki & BRA Day
27.08.2023.
Plastičnim čepovima do skupih lijekova – i Vi možete pomoći
08.07.2023.
„ACAP Medical day“ u sklopu konferencije „Connecting the Doers: taking Croatia to the Next Level“
26.05.2023.
Održana akcija 12 minuta kretanja protiv raka
02.05.2023.
Održan okrugli stol povodom tjedna cijepljenja – o važnosti cijepljenja protiv HPV-a
24.04.2023.
Održan simpoziji o ulozi udruga u implementaciji Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030.
 

23. Dan narcisa u znaku pada smrtnosti od raka dojke

Stručnjaci najavili planove za još bolju budućnost

Edukacijom i podizanjem svijesti o životnoj važnosti prevencije raka dojke obilježen je prvi proljetni vikend koji je protekao u znaku 23. po redu javnozdravstvene akcije Dan narcisa. Brojni liječnici, osobe iz javnog života te stotine građana okupili su se na središnjem događaju na Trgu bana Josipa Jelačića i zajedno poslali poruku ohrabrenja o padu smrtnosti od ove zloćudne bolesti sa 990 na 853 preminulih žena godišnje ali i upozorenje o važnosti prevencije koja može spasiti još više života.

''Značajan pad mortaliteta od raka dojke rezultat je desetogodišnjeg preventivnog programa otkrivanja raka dojke ali i novih tehnika liječenja te bolje skrbi. Usporedbe mortaliteta sa zemljama EU odonose na razdoblje prije 2017., tako da u novim mjerenjima mi očekujemo i puno bolje stanje u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje!” – istaknuo je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak, prim. dr. med

Na središnjem događaju na Trgu bana Josipa Jelačića, liječnici su brojne zainteresirane građane educirali o tome kako prevenirati, pravovremeno prepoznati i liječiti rak dojke. Onima koji se bore s ovom bolešću, građani su pomagali donacijama za cvijet narcisa koji već pune 23 godine predstavlja simbol borbe protiv raka dojke.

Stručnjaci su naglasili i važnost Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka čiji podaci pokazuju da se na mamografski pregled ove godine odazvalo 64 % žena što je najveći odaziv do sada i dodatan vjetar u leđa za još bolje rezultate. Ciljevi ovog programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15-25%, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. 

U tu svrhu Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ na trgu je postavio mobilni mamograf u kojem su žene starije od 40 godina koje su se prethodno naručile na ovaj pregled obavljale mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda. Zbog specifičnosti mamografskog snimanja i ograničenog broja pregleda, one žene koje nisu uspjele obaviti ovu dijagnostičku pretragu informirale su se o mogućnostima naručivanja na preventivne mamografske preglede.

“U sklopu Programa preventivne mobilne mamografije Grada Zagreba od 2004. godine, zaključno s 2018. godinom, pregledano je ukupno 46 859 žena, a od toga je čak 41 % tu pretragu obavilo prvi put. Ovim putem pozivamo sve Zagrepčanke između 40 i 49 godina te one starije od 69 da svoj mamografski pregled rezerviraju već danas pozivom na brojeve telefona 01/4696 309 ili 01/4696 347.”-istaknuo je Vjekoslav Jeleč,  pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. 

Podršku borbi protiv raka dojke na Trgu bana Josipa Jelačića dali su brojni dužnosnici poput ministra zdravstva Milana Kujundžića, ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, savjetnika Predsjednice RH za zdravlje i sport dr. Tomislava Madžara, europarlamentarke Dubravke Šuice, saborskog zastupnika Siniše Varge, zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba Olivere Majić, zamjenice pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Ivane Portolan Pajić. Dan narcisa podržali su i predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga, ravnatelj Zagrebačkog zoološkog vrta Damir Skok i liječnica Hrvatske liječničke komore Iva Pejnović Franelić. Javnozdravstvenoj akciji Dan narcisa prisustvovale su i osobe iz javnog života poput glumice Nives Ivanković, voditeljica Karmen Vukov Colić, Tončice Čeljuske i Sonje Šarunić, PR stručnjaka Krešimira Macana te Borne Kotromanić.

“Do pada smrtnosti je došlo zbog opetanovih ciklusa programa ranog otkrivanja raka dojke zato što smo u relativno kratkom vremenu pregledali jako puno žena i samim time povećali vjerojatnost otkrivanja raka dojke u onoj najranijoj fazi. U idućim godinama očekujemo da ćemo skupiti plodove truda i da će smrtnost i dalje padati. U pitanju je i bolja skrb. Naši liječnici, prvenstveno onkolozi, brinu da pacijenti dobiju najbolju terapiju i pravovremeno. Tako se povećava mogućnost da se i otkriveni karcinom izliječi.” – zaključila je dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka Ilona Sušac dr. med., specijalistica onkologije i radioterapije.

Dan narcisa održao se u organizaciji Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Gradske skupštine Grada Zagreba.

 
Poveznice:   
dan narcisa
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka