Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
27.08.2023.
Plastičnim čepovima do skupih lijekova – i Vi možete pomoći
08.07.2023.
„ACAP Medical day“ u sklopu konferencije „Connecting the Doers: taking Croatia to the Next Level“
26.05.2023.
Održana akcija 12 minuta kretanja protiv raka
02.05.2023.
Održan okrugli stol povodom tjedna cijepljenja – o važnosti cijepljenja protiv HPV-a
24.04.2023.
Održan simpoziji o ulozi udruga u implementaciji Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030.
24.04.2023.
Romana Jerković održala konferenciju u EU parlamentu “Time to screen!”
18.04.2023.
60 sekundi za spasiti život
26.03.2023.
Održan 27. Dan narcisa
17.03.2023.
Prof. Eljuga ususret Danu narcisa, simbolu upozorenja na rak dojke
12.02.2023.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
01.02.2023.
Održan 6. hrvatski simpozij o prevenciji početnog raka vrata maternice (26-28.1.2023.)
21.01.2023.
Održan 16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice
 

Održan 13. Terry Fox Run

Po 32. put u svijetu i 13. put u Hrvatskoj, Maraton nade održan je u nedjelju, 23.rujna 2012. na zagrebačkom jezeru Jarun. Humanitarna utka u čast Terry-ja Fox-a već je uvelike zaživjela u Zagrebu. Moglo bi se slobodno reći da je postala tradicionalna. I ove godine sudjelovalo je neočekivano mnogo ljudi. Prema procjenama između pet i deset tisuća. Tražila se majica više čak i za mališane koji kao da su znali da sudjelovanjem u ovoj utrci pomažu upravo svojim vršnjacima koji još ne poznaju riječi i ne pronalaze načina da nam kažu koliko ih boli. Mali bolesnici na onkološkom odjelu Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu, zahvaljujući prikupljenim sredstvima dobit će uređaj koji će umjesto njih signalizirati njihovu bol kako bi im se moglo pomoći da što manje trpe. Drugi dio sredstava i ove godine ide u svrhu znanstvenog istraživanja raka zbog koje je zaklada Terry Fox i utemeljena. Nositelj ovogodišnjeg znanstvenog projekta koji podupire Zaklada ponovno je Institutu Ruđer Bošković. Da je Terry Fox naš suvremenik sigurno bi, zahvaljujući velikom napretku u istraživanju raka, živio značajno duže i kvalitetnije nego prije 30 godina kada su mogućnosti liječenja raka bile vrlo skromne. Nadamo se da će, zahvaljujući ovakvim istraživanjima, generacije koje danas žive svoje djetinjstvo i svoju mladost, u većoj sigurnosti i s manje straha od malignih bolesti dočekati svoju starost. Iako su se u utrci mogli vidjeti pripadnici svih generacija, ponajviše je bilo upravo mladih koji očito postaju svjesni odgovornosti za svoje zdravlje, ali i za zdravlje onih najugroženijih, očitujući tako svoju humanost i solidarnost. Baš kao što je težak i mukotrpan bio maraton koji je prije 32 godine tijekom 143 dana svaki dan iznova trčao tada 18-godišnji mladić obolio od teškog oblika zloćudne bolesti, Terry Fox, nadajući se da će tako prikupiti novac za lijek protiv raka, tako je težak i mukotrpan put do lijeka protiv raka, zahtijeva puno pokušaja i puno promašaja da bi se konačno dogodio pogodak. Terry Fox, nažalost, nije dočekao taj pogodak, ali nam je dao primjer kako se za svaki dah svoga života vrijedi boriti i da nikad ne treba gubiti nadu da će lijek biti pronađen. Sretni smo, ako smo svojim doprinosom pomogli da taj put bude makar malo lakši. Stoga hvala svima koji su sudjelovali u ovogodišnjoj utrci, hvala svim organizatorima koji su prepoznali važnost ove Ligine humanitarne akcije: agenciji MPG, Veleposlanstvu Kanade, Zagrebačkom holdingu i hotelu Regent Esplanade i naravno našim dragim“Medvjedima“ i rukometašima kluba CO Zagreb koji su ove godine podupirali Maraton nade.

dr.Ilona Sušac

 
Poveznice:   
press
 

13. Humanitarna akcija Terry Fox Run

Humanitarna trka Terry Fox Run, koju organiziraju Hrvatska liga protiv raka , agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s  Zagrebačkim holdingom, hotelom Regent Esplanade Zagreb te agencijom Media Val, održat će se u nedjelju 23. rujna na zagrebačkom jezeru Jarun. I ove su se godine, kao i prijašnjih godina, odazvali akciji te velikodušno prihvatili pokroviteljstvo nad trkom Terry Fox Run: Predsjednik Republike Hrvatske dr.sc. Ivo Josipović, Ministarstvo vanjskih i europskih integracija, Ministarstvo zdravlja i Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Svrha je ove akcije, koja se već trinaestu godinu zaredom održava u našoj zemlji, prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te podizanje svijesti građana o ovoj bolesti. Dio prikupljenog iznosa donirat će se Institutu Ruđer Bošković za nabavu kemikalija i opreme potrebnih za istraživanje raka molekularnim mehanizmima, dok je dio namijenjen Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj u svrhu kupnje dva neinvazivna monitora koji se koriste u prepoznavanju boli kod djece.Trci će, kao i ranijih godina, prethoditi tradicionalna prodaja majica s vizualom akcije po simboličnoj cijeni od 50 kuna, a održat će se u subotu 15. rujna od 12 sati ispred kafića Charlie u Bogovićevoj ulici. Svoj dolazak već su najavile su i brojne osobe iz javnog života, poput operne pjevačice Sandre Bagarić, glumice Nataše Janjić, TV i radijske voditeljice Ive Šulentić, igrača iz rukometnog kluba CO Zagreb i nogometaša GNK Dinamo, Tihane Harapin Zalepugin te pjevačice Žanamari & J'Animals i grupe Sane koji će biti zaduženi i za glazbeni program na trci. Njima će se pridružiti i predstavnici organizatora, među kojima se posebno ističe Bill McCrimmon, Otpravnik poslova u Veleposlanstvu Kanade u Republici Hrvatskoj, a majice je osigurala tvrtka Cemex, jedan od partnera ovogodišnjeg izdanja akcije.

U središnjem događanju ove humanitarne akcije, trci na Jarunu, mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla u nedjelju 23. rujna ili već danas doniranjem simboličnog novčanog iznosa od 3 (iz fiksne mreže), odnosno 4 kune (iz mobilne mreže) pozivom na Metronetov humanitarni broj 060 800 400. Trka Terry Fox Run u proteklih je 12 godina u Hrvatskoj okupila više od 50.000 sudionika, a prikupljeno je i donirano više od 4 milijuna kuna.

Utrka počinje 23.09.2012. u nedjelju na Jarunu ( Malo jezero) s početkom u 14 h kada će poćeti koncert pjevačice Žanamari & J¨Animals uz prodaju prigodnih Terry Fox majca. Start utrke počinje u 16 h. Nadamo se lijepom vremenu i velikom odazivu građana.

Veliki interes za trku i spremnost Hrvata da podrže njen humanitarni karakter veseli i doc. dr. Damira Eljugu, predsjednika Hrvatske lige protiv raka koji je izjavio: "Sve veći broj sudionika koji se pridružuje humanitarnoj trci u spomen Terryju Foxu pokazuje kako se hrvatska javnost osvještava o potrebi ranog otkrivanja, znanstvenog istraživanja i liječenja raka u Hrvatskoj."


 Zahvaljujući donacijama prikupljenim u prijašnjim akcijama, na Institutu Ruđer Bošković po prvi se put odvijaju testiranja genetskih predispozicija za nastanak raka dojke kod žena s opterećenom anamnezom, a Klinici za dječje bolesti Zagreb omogućeno je opremanje Centra za transplantaciju koštane moždine.Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao "Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

 
 

RUKA NADE – DAN PLAVE VRPCE, Varaždin

Kako bi potaknuli građane na vođenje brige o svome zdravlju te na otkrivanje bolesti raka debelog crijeva u samom početku obolijevanja putem testova invalidska društva ILCO iz Čakovca, Koprivnice i Varaždina,  Zavod za javno zdravstvo Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-Križevačke  županije 26. svibnja  su u Varaždinu organizirali javno zdravstvenu akciju Ruka nade za plavu vrpcu.

Događaj se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Hrvatske Lige protiv raka.  

Na Franjevačkom je trgu postavljena velika edukacijska maketa - model debelog crijeva uz pomoć koje se na vrlo slikovit način upozorava na važnost prevencije te bolesti.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je da preventivni kolonoskopski pregledi spašavaju živote te pozvao građane starije od 50 i građanke starije od 55 godina da obave preglede debelog crijeva.

"Danas će 70 hrvatskih građana dobiti dijagnozu raka, a 36 građana će umrijeti od raka. Barem 30% njih se moglo otkriti na vrijeme", kazao je ministar Ostojić.

"Ove smo godine uz akcije otkrivanja karcinoma dojke i otkrivanja karcinoma debelog crijeva, uveli i akciju otkrivanja karcinoma grlića maternice. Javnozdravstvene akcije mogu utvrditi dijagnozu raka, ali u izlječivoj fazi, i to je bit svega", naglasio je ministar.
Rak debelog crijeva je u Hrvatskoj na drugom mjestu po broju novooboljelih i umrlih od raka.

Prema podacima državnog Registra za rak, u Hrvatskoj je 2009. bilo registrirano 2912 novooboljelih osoba od raka debelog crijeva, a 2010. godine je od tog raka umrla 1931 osoba.

Broj novooboljelih osoba je, kao i broj umrlih, iz godine u godinu sve veći.

No, ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi, u potpunosti je izlječiva.

Na to se javnost, a posebno muškarce i žene u dobi od 50 do 74 godine, želi upozoriti i akcijom "Ruka nade za plavu vrpcu".

 
 

Uručena donacija prikupljenu na dvije utakmice djeci u Klaćevoj bolnici

U srijedu 21. ožujka kapetan momčadi i branič Alan Letang, vratar Michale Ouzas te mladi branič Ivan Šijan i glavna  tajnica Hrvatske lige protiv raka dr. Neda Ferenčić Vrban posjetili su Kliniku za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici i razveselili mališane oboljele od raka. Tom prigodom uručili su donaciju prikupljenu na dvije utakmice namjenjeno djeci oboljeloj od zloćudnih bolesti. Od doniranih sredstava kupljena su prema potrebi Klinike za dječu onkologiju- Klaićeve bolnice dva inhalatora. I ovaj put medvejdi su pokazali veliko srce.

- Dobar je osjećaj kada si u mogućnosti nekome pomoći, pogotovo ako su još u pitanju djeca. Drago mi je što sam, zajedno s Ouzijem, sudjelovao u ovoj akciji i što smo posjetili Klaićevu. Bilo je lijepo vidjeti njihov osmijeh na licu. Nadam se da smo ih bar na trenutak odveli mislima izvan bolnice te da smo im ispunili dan, kao što su oni naš - rekao je Šijan.

Posjet je organiziran u suradnji s udrugom Hrvatska liga protiv raka povodom akcije koju su KHL Medveščak Zagreb i navijači organizirali tijekom veljače za djecu oboljelu od raka. Ouzas i Šijan tu su akciju simbolično i označili brijanjem glave. Nadamo se da će se ovakve dobrotvorne akcije nastaviti i iduće sezone.

Hvala Medvjedi!

 
 

Uspješan završetak akcije za pomoć djeci oboljeloj od raka

Navijači i hokejaši Medveščaka još su jednom pokazali svoju ljudskost, a u dvije utakmice prodajom kapa prikupljeno je 6.500 kuna donacija za Hrvatsku ligu protiv raka

 
 
Prvi  < 50 51 52 53 54 >  Zadnji
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka