Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
 

Dan mimoza uspješno obilježen u cijeloj Hrvatskoj

9. hrvatski Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka uspješno je održan na Cvjetnom trgu u Zagrebu i brojnim gradovima u Hrvatskoj dana 23.siječnja s ciljem podizanja svijesti o potrebi prevencije raka vrata maternice.

 

U preko 40 gradova u Hrvatskoj dana  23.siječnja uspješno je održan 9.Hrvatski dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice posvećen prevenciji raka vrata maternice.U Zagrebu je održan na Cvjetnom trgu u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka, udruge „Zdravka“ i Zajednice oboljelih od raka „Sv. Juraj“. Brojni zdravstveni  stručnjaci i osobe iz javnog i političkog života sudjelovali su u javnozdravstvenoj akciji gdje su humanitarno „prodavali“  nježne mimoze koje simboliziraju krhko žensko zdravlje za pomoć  Zajednici oboljelih od raka „Sv. Juraj“ koja okuplja i žene koje su preboljele ovu, na žalost , i danas smrtonosnu bolest.

Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice ove se godine održao uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Svaki  oblici educiranja i prevencije bolesti silno su  važni  i uvijek sam se zalagao za  prevenciju. Liga za borbu protiv raka davno je krenula u borbu za prevenciju raznih zloćudnih bolesti pa evo i raka maternice, rekao je. Ova  hvale vrijedna akcija  skreće pozornost na taj veliki problem kojem, zahvaljujući spoznajama znamo što ga uzrokuje pa se najčešće može prevenirati, istaknuo je akademik Željko Reiner koji je i sudjelovao u humanitarnoj „prodaji“ mimoza.

U Hrvatskoj  svaki dan jedna žena oboli, a svakog trećeg dana, nažalost, jedna umre od raka vrata maternice“ , naglašava prof.dr.Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba prof.dr.sc. Mirna Šitum osvrnula se na važnost javnozdravstvenih akcija:

„Iako je rak vrata maternice danas izlječiva bolest, nažalost, od ove maligne bolesti i dalje umire velik broj žena i to isključivo zbog nedovoljne informiranosti. Obilježavanje Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice iznimno je važno kako bismo zahvaljujući ovoj i brojnim drugim sličnim akcijama i projektima što veći broj žena educirali o prevencije, brizi za vlastito zdravlje te važnosti redovitih odlazak na ginekološke preglede.“

Glavni cilj ove javnozdravstvene akcije je probuditi svijest i educirati javnost, posebice žene, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastitim intimnim zdravljem, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama izbjegli smrtnost od raka vrata maternice, naglasila je dr. Ivana Portolan Pajić, voditeljica Odjela za zdravstvo Gradskog ureda za zdrastvo Grada Zagreba.

Ovu javnozdrastvenu kampanju podržao je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ministar zdravlja doc.dr.Dario Nakić, ministar kulture dr.sc Zlatan Hasanbegović, ministrica socijalne skrbi BernardaJuretić i brojni saborski zastupnici. Isto tako kampanju je podržao i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof.dr.Željko Krznarić, predsjedn Hrvatske liječničke komore dr.Trpimir Goluža, ravnatelj  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc.dr. sc. Ranko Stevanović i mnogi drugi.

(Domagoj Jelić)

 
Poveznice:   
dan mimoza
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka