Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
 

4. hrvatski dan mimoza

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

U sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternica obilježen je po četvrti put Hrvatski dan mimoza (Dan borbe protiv raka vrata maternice).

Hrvatski dan mimoza: "Edukacija, cijepljenje, probir"

Zagreb, 22. siječnja 2011. Udruga Zdravka pri Hrvatskoj ligi protiv raka organizirala je Četvrti nacionalni dan mimoza kojim počinje Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice koji organizira ECCA (European Cervical Cancer Association). Pokrovitelji Četvrtog hrvatskog dana mimoza su predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor, te Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Organizatori su najavili i pokretanje aktivnosti kako bi Hrvatski sabor proglasio svaku treću subotu u siječnju Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice, a Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi najavilo je za jesen i provođenje programa prevencije karcinoma vrata maternice, u sklopu kojeg će se na pregled pozivati žene u dobi od 25 do 64 godine. Pilot projekt tog programa već se provodi u Primorsko-goranskoj županiji.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka doc. dr. Damir Eljuga upozorio je na odgovorno seksualno ponašanje, te je istaknuo važnost cijepljenja protiv raka vrata maternice: "Rano otkrivanje bolesti jamči potpuno izlječenje jer je moguće otkriti i predstadije bolesti, no od kada je otkriveno cjepivo protiv infekcije HPV-om, razvoj bolesti moguće je spriječiti te u 75 posto slučajeva smanjiti pojavnost raka".

U Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi osnovana su 2 povjerenstva - Povjerenstvo za primarnu prevenciju raka vrata maternice i Povjerenstvo za nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, koja rade na projektima edukacije stručne javnosti te roditelja i djece, cijepljenja i ranog otkrivanja te zloćudne bolesti, i to prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC).



Rak vrata maternice može se vrlo dobro spriječiti, pa je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi u programu cijepljenja za 2011. godinu preporučilo cijepljenje protiv HPV infekcije za djevojčice osmih razreda osnovne škole, te djevojaka od 15 do 18 godina koje nisu spolno aktivne. Svrha cijepljenja jest zaštita od bolesti uzrokovanih HPV-om tipa 6, 11, 16 i 18. Te bolesti su rak vrata maternice, premaligne genitalne lezije vrata maternice, rodnice i stidnice te vanjske genitalne bradavice. Cijepljenje je namijenjeno svim djevojčicama i ženama u dobi od 9 do 26 godina.

U sklopu Četvrtog hrvatskog dana mimoza, na zagrebačkom Cvjetnom trgu ispred šatora udruge "Zdravka", građanima je dijeljen edukativni materijali te su se prigodno prodavale grančice mimoza, a cijeli prihod je namijenjen u humanitarne svrhe. Predsjednica Vlade Jadranka Kosor pridružila se na Cvjetnom trgu u Zagrebu obilježavanju 4. hrvatskog dana mimoza, javno zdravstvenoj kampanji prevencije raka maternice kojoj je cilj educirati i informirati građane da se putem odgovornog spolnog ponašanja, edukacije, cijepljenja i probira zaštite od spolno prenosivih infekcija, uključujući i HPV infekciju koja uzrokuje rak vrata maternice i druge ozbiljne bolesti.

Osim u Zagrebu, Dan mimoza obilježen je i Rijeci, Splitu, Osijeku, Gospiću, Makarskoj, Novoj Gradišci, Okučanima, Požegi, Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Čakovcu, Bjelovaru, Kaštelima, Labinu, Imotskom, Kninu, Zadru, Senju, Dubrovniku, Varaždinu, Puli i drugim gradovima.

O raku vrata maternice
Rak vrata maternice drugi je najčešći rak u žena, te drugi uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti u žena. Na godinu se u svijetu dijagnosticira oko 500.000 novih slučajeva raka vrata maternice, a gotovo 250.000 žena umre od te bolesti.

Procjenjuje se da u svijetu oko 1,4 milijuna žena boluje od te bolesti.
U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli 370, a svaki treći dan umre jedna žena. Trenutno oko 1700 žena živi s tom bolešću.

Prevencija
HPV infekcija se uglavnom prenosi spolnim kontaktom, a može se prenijeti i izravnim dodirom s osobe na osobu direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom. Infekcija HPV-om je vrlo česta među spolno aktivnim osobama te je procijenjeno da se u dobi do 50 godina više od 80% žena i muškaraca zarazi HPV- om. Iako su kondomi učinkovita sredstva zaštite protiv većine spolno prenosivih infekcija, ona ne nude potpunu zaštitu u slučaju HPV-a, vjerojatno zato što HPV može biti prisutan i na predjelima kože i sluznice koji nisu zaštićeni. Po prvi puta u povijesti ukazala se mogućnost sprječavanja infekcije HPV-om te mogućnost sprečavanja njene najozbiljnije komplikacije a to je rak vrata maternice, putem aktivne imunizacije odnosno cijepljenjem. Danas su dostupna četverovalentno i dvovalentno HPV cjepivo .

Glavne poruke javnozdravstvene akcije "Budi Zdrav(k)a":
Edukacija - Naučite sve što možete, pitajte svog liječnika!
Cijepljenje - Zaštitite se od bolesti koje uzrokuje HPV!
Probir - Čuvajte svoje zdravlje i redovito napravite PAPA test!

 
Doc. dr.sc. Damir Eljuga
Predsjednik Hrvatske lige protiv raka

 

 
Poveznice:   
dan mimoza
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka