Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
25.05.2024.
Održana javnozdravstvena kampanja 12 minuta kretanja protiv raka
24.05.2024.
12 minuta kretanja protiv raka – pridružite nam se u subotu 25. svibnja 2024.
07.05.2024.
Nacionalni dan palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
 

15. Dan mimoza upozorio na pad broja preventivnih pregleda

Nužno je hitno poboljšati provođenje prevencije kako bismo izbjegli buduće smrti

Nužno je hitno poboljšati provođenje prevencije kako bismo izbjegli buduće smrti

Zagreb 21.01.2022.-Dan Mimoza i Tjedan borbe protiv raka vrata maternice protekli su u znaku nikad važnije brige za vlastito zdravlje koje je u ovim izazovim vremenima sve teže očuvati. Stručnjaci prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, dr.sc. Mirela Šentija Knežević, prof.log., pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, prim.dr. Tatjana Nemeth-Blažić, kordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, Irena Barišić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije iz HZJZ, Helena Vučković, ECL Youth ambasador Hrvatske lige protiv raka, doc. dr. sc. Mario Šekerija te Neda Ferenčić Vrban, dr.med., glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka ukazali su na nikad važnije podizanje svijesti i hitno poboljšanje provođenja preventivnih pregleda kako njihov zabilježeni pad u budućnosti ne bi bio uzrok nepotrebnih smrti od raka vrata maternice.

„Prema izvješćima o učinjenim pregledima kod ginekologa u 2020. godini imamo manje zabilježenih pregleda u odnosu na prijašnja razdoblja. Zabilježeno je više kontakata na daljinu, putem telefona te izdavanja online uputnica. U pandemiji u kojoj se nalazimo zdravstveni sustav pokušao se što prije prilagoditi te su se sve aktivnosti nastojale vratiti u normalnu. Međutim zdravstveni sustav i dalje je usmjeren na prevenciju i liječenje Covida – 19.“ – istaknula je Tatjana Nemeth-Blažić, kordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice te dodala: “Raznim aktivnostima informiranja i edukacije potrebno je osvijestiti žene i podsjećati ih da je važno provoditi preventivne preglede, odnosno navesti ih na ono što one mogu same učiniti za sebe kako bi se bolest na vrijeme otkrila u najranijoj fazi kada je liječenje uspješnije. U Hrvatskoj je dostupno cijepljenje protiv HPV-a u redovnom programu cijepljenja za učenike i učenice osmih razreda osnovnih škola, a i dodatno cijepljenje svih srednjoškolaca i mladih do 25 godina koji se nisu uspjeli cijepiti. Provode se oportunistički preventivni pregledi kod ginekologa PAPA testom, ali i HPV testiranja koji su metode za rano otkrivanje premalignih promjena.” 

Najnovija istraživanja u svijetu pokazuju da će odgode u dijagnozi i liječenju raka tijekom 12 mjeseci povećati stope smrtnosti i do 20% te tako rezultirati s više od 6000 smrti koje se mogu izbjeći.

Predviđa se da će jedna od posljedica Covid – 19 pandemije u svijetu nažalost biti i porast smrtnosti od onkoloških bolesti. Mogući razlozi su odgođeno postavljanje dijagnoze ili produljeni tijek liječenja zbog preopterećenosti zdravstvenog sustava. Zbog toga moramo upravo sada još i više podizati svijest u javnosti o važnosti preventivnih pregleda.” – istaknula je Irena Barišić, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije.

Rak vrata maternice u Hrvatskoj godišnje odnese oko 120 života od kojih čak 37% čine žene mlađe od 60 godina. Hrvatska se tako po stopi preživljavanja nalazi na lošem 20. mjestu od ukuno 28. europskih zemalja. Kako u budućnosti ne bismo bilježili crnije brojke, Hrvatska liga protiv raka kontinuirano sudjeluje u poticanju što bolje provedbe programa prevencije ove bolesti koja se u većini slučajeva na vrijeme može spriječiti i uspješno liječiti.

„U narednoj godini svakako bismo se trebali fokusirati na osnaživanje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice. U ruralnim područjima potrebno je osigurati zdravstveni kadar koji će omogućiti preventivne preglede svim ženama. Time bi se osiguralo da ženama bude dostupna zdravstvena zaštita koja im je zagarantirana ustavom i pravom na zdravstvenu zaštitu, odnosno na preventivne programe za rano otkrivanje karcinoma.“ – istaknula je Neda Ferenčić Vrban, dr.med., glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka.

Dan mimoza održao se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba, te uz podršku Ministarstva zdravstva i Škole Narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar.

(tekst: Anela Novina)

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka