Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
26.05.2023.
Održana akcija 12 minuta kretanja protiv raka
02.05.2023.
Održan okrugli stol povodom tjedna cijepljenja – o važnosti cijepljenja protiv HPV-a
24.04.2023.
Održan simpoziji o ulozi udruga u implementaciji Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030.
24.04.2023.
Romana Jerković održala konferenciju u EU parlamentu “Time to screen!”
18.04.2023.
60 sekundi za spasiti život
26.03.2023.
Održan 27. Dan narcisa
17.03.2023.
Prof. Eljuga ususret Danu narcisa, simbolu upozorenja na rak dojke
12.02.2023.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
01.02.2023.
Održan 6. hrvatski simpozij o prevenciji početnog raka vrata maternice (26-28.1.2023.)
21.01.2023.
Održan 16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice
19.01.2023.
16. Dana mimoza i Nacionalni dana borbe protiv raka vrata maternice
21.11.2022.
ECL- 42nd Annual Conference:
 

12. Dan mimoza ispunjen pozitivnim vijestima

Broj oboljelih od raka vrata maternice je u padu

Ovogodišnji Dan Mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježeni su pozitivnim vijestima o padu broja oboljelih od ove opake bolesti. Zajednički trud hrvatskih liječnika i stručnjaka koji niz godina neumorno podižu svijest građana o važnosti nekoliko visoko učinkovitih načina prevencije raka vrata maternice zasigurno je pridonio današnjoj značajno boljoj statistici koja pokazuje kako je broj oboljelih od 2008. godine pao sa 387 na 279 godišnje. Napredak za koji je uvelike zaslužna bolja briga građana za vlastito zdravlje, bolje shvaćanje prave važnosti cijepljenja i redovitih pregleda iznimno veseli i dodatan je vjetar u leđa daljnjoj edukaciji i još boljim rezultatima.

“Rak vrata maternica ozbiljna je i teška bolest koju na sreću možemo zaustaviti. Vrlo lako se može otkriti i u ranom stadiju izliječiti. Bitni preduvijeti za uspjeh su cijepljenje i pravovremeni pregledi uz koje će ove bolesti u budućnosti biti minimalno.”- izjavio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Na 12. Danu mimoza stručnjaci su brojne zainteresirane građane educirali o tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice. Onima koji su nažalost suočeni s dijagnozom ove bolesti, građani su pomagali donacijama za cvijet mimoza koji već niz godina predstavlja simbol borbe protiv raka vrata maternice.

“Zaista sam jako sretan što danas mogu govoriti o značajno boljim rezultatima koji se očituju u smanjenju broja oboljelih i umrlih žena od raka vrata maternice. Još ima puno mjesta za napredak, a još bolje statistike koje očekujemo svakako su najljepša motivacija za svjetliju budućnost.” – izjavio je ginekolog - onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga.

Posebna pažnja posvećena je informiranju o nacionalnim programima Ministarstva zdravstva RH koji su preduvjet sprečavanja raka vrata maternice u Hrvatskoj. Jedan od njih je besplatno cijepljenje za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole protiv HPV-a. Unatoč čestoj predrasudi da su muškarci samo prijenosnici virusa koji ne trpe posljedice infekcije, dokazano je da i oni mogu oboljeti od genitalnih bradavica i nekoliko vrsta raka. Upravo je zato vrlo važno cijepljenje ne samo djevojčica već i dječaka jer se oba spola u odrasloj dobi mogu zaraziti HPV-om i oboljeti od raka.

Stručnjaci su naglasili i važnost Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice koji obuhvaća sve žene u RH u dobi od 25-64. godine. U okviru programa sve žene pozvali su na obavljanje Papa testa svake tri godine. Tada se mogu pronaći promijenjene stanice u ranom stadiju koje se mogu lako odstraniti, prije razvoja raka.

“Obilježavanjem Dana mimoza skrećemo pozornost žena kako je njihovo intimno zdravlje krhko baš poput cvijeta mimoze. Samo pravilnom prevencijom, edukacijom, organiziranim cijepljenjem protiv HPV-a te ranom dijagnostikom možemo pobijediti rak vrata maternice koji je po svojoj pojavnosti drugo sijelo raka žena u dobi od 40 do 49 godina.  Od ovog raka ni jedna žena u današnje vrijeme ne bi smjela umrijeti.“  – izjavila je zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba Ivana Portolan Pajić.

Obilježavanju Dana mimoza prisustvovali su savjetnik Predsjednice RH za zdravlje i sport Tomislav Madžar, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora Željko Reiner, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak, zamjenica Gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, izaslanik predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Ivan Ćelić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Ivana Portolan-Pajić, predstavnik Hrvatske liječničke komore Davor Vagić, ravnatelj KB Sveti Duh Mladen Bušić, upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“ Renata Gubić i drugi.

Ovom hvalevrijednom projektu pridružile su se i osobe iz društvenog života kao što su Petra Dugandžić, Ljiljana Vinković, Olja Vori, Borna Rajić, Karmela Vukov-Colić, YouTube zvijezda Nika Ilčić, Miss Universe Hrvatske Mia Pojatina i drugi.

Dan mimoza održao se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u suradnji s Gradom Zagrebom i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Pokrovitelji projekta su Predsjednica RH Kolinda Grabar- Kitarović, Hrvatski sabor, Ministarstvo zdravstva RH, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, Gradska skupština Grada Zagreba. Podupiratelji su Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska liječnička komora.

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka