Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
 

Javnozdravstvena kampanja “Budi Zdrav(k)a” Hrvatske lige protiv raka

Dr. sci. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog, predsjednik Hrvatske lige protiv raka

 

Nedavno je Hrvatska liga protiv raka, najstarija udruga za borbu protiv raka na ovim prostorima koja ove godine obilježava 45 godinu od svog osnutka, osnovala i ustrojbeni oblik-udrugu "Zdravka" za pomoć ženama u prevenciji i liječenju raka vrata maternice. Glavni razlozi osnivanja ove udruge jest činjenica sve veće pojavnosti spolno-prenosivih infekcija ponajprije humanog papiloma virusa (HPV-a) kao glavnog čimbenika u nastanku raka vrata maternice, te nedovoljna educiranost mladeži o načinima zaštite od spolno-prenosivih infekcija. Na konferenciji za tisak dana 25. travnja 2007. u Ministarstvu zdravstva predstavili su akcijski plan edukacije ove Udruge doc. dr. Neven Ljubičić, ministar zdravstva i socijalne skrbi, dr. sci. Vesna Košec, predsjednica udruge "Zdravka" i dr. sci. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

 

Hrvatska liga protiv raka od svog osnutka prije 41 godinu kao najstarija udruga za borbu protiv raka na ovim prostorima učinila je ogroman doprinos u poboljšanju onkološke zaštite pučanstva u Hrvatskoj. Njezine su ativnosti i učinci po mišljenju mnogih stručnjaka veliki i često puta nezamijenjivi jer je mobilizirala ne samo brojne stručnjake iz onkologije i srodnih struka u borbi protiv raka već i brojne laike i izliječene pacijente od zloćudnih bolesti koji su svojim humanitarnim radom pomagali na različite načine, a posebice u psihosocijalnoj potpori oboljelih i članovima njihovih obitelji. Liga je pomogla u otvarnju poliklinika za onkološku zaštitu i onkoloških odjela diljem Hrvatske, pomagala je edukaciju zdravstvenog osoblja iz onkologije, osnovala je i pomaže rad klubova liječenih bolesnika od različitih sijela zloćudnih bolesti, a što je vrlo važno učinila je i čini ogromne napore u edukaciji pučanstva o načinima zaštite od zloćudnih bolesti koje su i u našoj zemlji u stalnom porastu.

 

S obzirom da je rak vrata maternice i dalje na visokom mjestu pojavnosti i mortaliteta zloćudnih bolesti u žena u Hrvatskoj, a na žalost broj novooboljelih žena od premalignih i početnih malignih lezija vrata maternice je iz godine u godinu u sve većoj pojavnosti, predsjedništvo Hrvatska liga protiv raka je na svojoj sjednici 9. studenog 2006. donijelo odluku o osnivanju ustrojbenog oblika Lige-udruge za pomoć ženama u prevenciji i liječenju raka vrata maternice pod imenom "Zdravka". Glavni ciljevi i zadaci Udruge "Zdravka" su slijedeći:1) educirati pučanstvo, a posebice žene svih dobnih skupina o načinima zaštite od spolno-prenosivih bilesti (SPB) kao jednog od glavnih čimbenika u nastanku raka vrata maternice, 2) posvetiti posebnu pozornost u edukaciji adolescenata u načinima zaštite od SPB s posebnim naglaskom na HPV i mogućnosti cijepljenja protiv HPV-a i time zaštite od nastanka raka vrata maternice, 3) educirati pučanstvo, a posebice žene o načinima suvremenog oblika dijagnostike premalignih lezija vrata maternice s posebnim naglaskom na potrebu odlaska na redovite ginekološke preglede, 4) educirati žene o suvremenim oblicima liječenja uznapredovalog raka vrata maternice s posebnim naglaskom na brojne kopmplikacije koje su skopčane s takvim načinom liječenja kao što su radikalni kirurški zahvati, zračenje i kemoterapija, 5) pomagati u psihološkoj potpori oboljelih žena o d raka vrata matarnice i članova njihovih obitelji posebice tijekom liječenja uznapredovalog stadija raka vrata maternice te pomagati u potpornoj (suportivnoj) i palijativnoj skrbi oboljelih žena, 6) organizirati različite edukativne i stručne kampanje (događanja i/ili znanstvene simpozije) uz potporu tiskovnih i elektronskih medija te različitih donatora s ciljem prikupljanja novčanih sredstava kako bi se mogli realizirati zacrtani ciljevi.

 

Odmah po osnivanju udruge "Zdravka" osmislili smo javno-zdravstvenu kampanju "Budi Zdrav(k)a" u kojoj je glavni temelj akcijski plan edukacije koji se u osnovnim crtama sastoji od sustavne javne naobrazbe, ponajprije mladih djevojaka i mladića o načinima zaštite od spolno-prenosivih infekcija, posebice HPV-a kao glavnog čimbenika u nastanku raka vrata maternice. Isto tako u edukacijske postavke stavili smo i osnovne spoznaje o raku vrata maternice;načinu nastanka, prevenciji, načinu otkrivanja, potrebi odlaska na redovite ginekološke preglede, načinima liječenja i oblicima psihološke potpore u različitim fazama bolesti. S obziriom da je Liga kao i Udruga "Zdravka" neprofitna organizacija obratili smo se Ministarstvu zdravstva RH, doc. dr. Nevenu Ljubičiću za finansijsku potporu koja je nepophodna u realizaciji spomenutih ciljeva. Valja kazati da smo naišli na veliku potporu ne samo u činjenici da je Ministarstvo zdravstva značajnim financijskim sredstvima potpomoglo akcijski plan tiskajući edukativne brošure ("10 stvari koje biste trebali znati o raku vrata maternice") koje smo zahvaljujući medijskom pokrovitelju EPH-u distribuirali posredstvom tzv ženskih časopisa koji imaju veliku čitanost i nakladu. Isto tako Ministarstvo zdravstva prihvatilo je biti i pokrovitelj akcijskog plana Udruge "Zdravka" što držimo da je jako dobro jer će učinak biti kudikamo veći, a činjenica da smo ga predstavili na tiskovnoj konferenciji dana 25. travnja u Ministarstvu zdravstva sama za sebe puno govori.

 

Zadnji tjedan u siječnju Europski je tjedan borbe protiv raka vrata maternice, stoga Udruga "Zdravka", Hrvatska liga protiv raka i ECCA (od engl. European Cervical Cancer Association) planiraju u tom tjednu glavnu pozornost posvetiti upravo raku vrata maternice i načinima zaštite s posebnim osvrtom na cijepivo protiv HPV (četverovalentno) koje je registrirano u našoj zemlji. Budući su nedavno donešene i preporuke za cijepljenje kojega su potpisali predsjednici brojnih stručnih društava Hrvatskog liječničkog zbora, obveza je naših udruga da te preporuke dođu do čim većeg broja onih osoba kojima su te preporuke i namijenjene. Valja naglasiti da je prava informacija jako bitna i nju treba znalački i na primjeren način prezentirati javnosti. Ukoliko se to ne postigne nećemo uspjeti u skoroj budućnosti smanjiti incidenciju SPB i raka vrata maternice pa makar i od sutra počeli ekstenzivno primjenjivati cjepivo protiv HPV-a. Naprotiv, bez potpune edukacije i adekvatno organiziranih pristupa mogli bismo imati više štete nego li koristi. Upravo da se ne bi dogodili neželjeni učinci u tom tjednu imamo nakanu održati brojna predavanja o načinima prevencije raka vrata maternice i tribine za pacijente i maladež s ciljem senzibiliziranja javnosti o potrebi smanjenja visoke pojavnosti i mortatliteta od raka vrata maternice u Hrvatskoj. Na koncu Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice u subotu dana 26. siječnja 2008. planiramo na Cvjetnom trgu u Zagrebu prvi put održati "Dan mimoza" sa željom da prodajom grančica mimoza, lijepog i vrlo nježnog cvijeta koji prkosi hladnoći, simbolično pokažemo mladim djevojkama da je potrebno štititi i nježni epitel vrata maternice od infekcije s HPV-om koja se prenosi spolnim kontaktom.

 

Svjetska Zdravstvena Organizacija je u Kopenhagenu od 29. -31. svibnja 2007. održala konferenciju "O strategiji prevencije raka vrata maternice u Europi" na kojoj su kao izaslanici Ministarstva zdravstva sudjelovali doc. dr. Ante Ćorušić i prim dr Damir Eljuga, a na kojoj je donesen zaključak da se borba protiv raka vrata maternice (prevencija) u Europi treba odvijatii na 3 glavna polja :1) edukacija, 2) organizirani screening ("probir") primjenom Papa testa i 3) cijepljenje protiv HPV-a. Na ovoj je konferenciji također naglašeno da u edukaciji pučanstva trebaju imati značajnu ulogu udruge civilnog društva. Držimo da će Ligina Udruga "Zdravka" i ECCA ispuniti očekivane zadatke.

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka