Hrvatska liga protiv raka
24.03.2019.
23. Dan narcisa u znaku pada smrtnosti od raka dojke
10.02.2019.
Obilježen Svjetski dan bolesnika
06.02.2019.
Đani Stipaničev emotivnim koncertom “To je tvoja zemlja” oživio sjećanja na Vicu Vukova
05.02.2019.
Hrvatska liga protiv raka održala dan širom otvorenih vrata
31.01.2019.
Svjetski dan protiv raka i Hrvatski tjedan protiv raka
29.01.2019.
Konferencija o raku Fight&Win u EU Parlamentu
20.01.2019.
12. Dan mimoza ispunjen pozitivnim vijestima
11.01.2019.
Rak vrata maternice u hrvatskoj godišnje odnosi više od sto života
17.12.2018.
Održana 7. konferencija FIGHT&WIN u Zagrebu
30.11.2018.
Važnost međusektorske suradnje u javnozdravstvenim izazovima
10.11.2018.
Akcijom Svi za njega otkriveno 12 mogućih pacijenata s rakom prostate
08.11.2018.
824 muškarca u Hrvatskoj godišnje umre od gotovo 100 % izlječivog raka prostate
 

Zagrljaj jeseni u ružičastom listopadu u selu Kostanj

U prigodi Dana ružičaste vrpce u Kazalištu Štagalj u Kostanju proslavljena je 10 obljetnica druženja sa ženama koje su pobijedile rak dojke

Kostanj, 7.10.2018.Vrijeme otkucava svoje trenutke, zbraja ih i raspoređuje, slaže u hrpe i hrpice naših života, kao što se nekoć sijeno slagalo u stogove. Gomilaju se dani i godine, mijenjaju se običaji. Sijeno se skuplja i slaže u velike kolute što poput kotača nevidljivih kočija, leže po livadama, dok čovjek ustrajava u svojoj želji i potrebi da bude i ostane ono što jest, društveno biće. Ne odustaje od zajedništva. Ne odustaje od prijateljstva, koje je jedno od bitnih pokretača susreta u Štaglju.
Ovdje nas vrijeme, rahlo povezano mislima i zagrljajima prijateljske riječi, podsjeća na trave i samonikle cvjetove...piše Mirjana Sačer Bobanac u programskom listiću ovogodišnjeg listopadskog susreta. Naime u Štaglju je već 10 godina listopad obojen ružičasto, posvećen je borbi protiv raka dojke.
Program je počeo projekcijom i pričom znamenitog alpinista, spasioca, ljubitelja prirode i autora prekrasnih dokumentarnih filmova o našim rijekama Stipe Božića, kojemu se pridružio i dramski umjetnik Vedran Mlikota, jedan od Stipinih supenjača u ekspediciji - vlaji s Himalaja. Stipino izlaganje slušalo se s velikom pomnjom. U glasu mu se osjećala radost i ljubav prema tom, kako reče "beskorisnom poslu". Čovjek koji se popeo na najviše vrhove svih 7 kontinenata, našao se i u Štaglju u kojem se prije 3 godine s asteroida B612 bio spustio i Mali princ.
Obilježavajući Dan ružičaste vrpce, obilježila se i 120. godišnjica rođenja hrvatskog pjesnika A. B. Šimića, rođenog u Drinovcima u kojima se rodio i Damir Eljuga, zaljubljenik u poeziju svog sumještanina. Dok je Vedran išao stopama Stipe Božića, Eljuga je u šali poželio poći stopama Vedrana Mlikote, pa su njih dvojica održala svojevrsni recital ovog sjajnog pjesnika i zaradili buran pljesak prisutnih.
 Razdragano, u društvu prijatelja, diskretno se obilježilo i 45 godina predana rada dr. Eljuge kao liječnika i humanitarca, koji je nasljeđujući svog predčasnika akademika Ivu Padovana, osnivača i prvog predsjednika Hrvatske lige protiv raka, organizirao i poticao nebrojene akcije u kojima je na prvom mjestu bila prevencija i edukacija. Često ističući važnost redovitih pregleda, ali i značaj umjetnosti i prijateljskih druženja, Eljuga poziva i potiče na hodanje i trčanje, na planinarenje i boravak u prirodi, a sve u svrhu prevencije bolesti i očuvanja zdravlja. Njegov smisao za humor vidljiv je i u naslovima kostanjskih susreta, kada je predlagao nazive za poneka od njih. Kako često zna reći - Bolje humor nego tumor!, jedan je susret nazvan "Smijeh je lijek".
Zahvaljujući mnogim aktivnostima Lige protiv raka i udrugama proisteklim iz Lige, konačno je u 2017. zabilježen značajan pad smrtnosti od raka dojke!
Radosti nije bilo kraja kada se saznalo za taj podatak! Štagljem se razlijegala pjesma i poezija. Umjetnička direktorica i predsjednica udruge za promicanje kulture i umjetnosti Štagalj, Mirjana Sačer Bobanac nenametljivo je vodila program u kojem su sudjelovali Zvonimir Habjanec, Orijana Vozila, Tereza Gabrić, Antonella Malis i Sead Muhamedagić. Potonji je govorio pjesmu austrijskog pjesnika Theodora Kramera, a potom srca prisutnih razgalio sevdalinkom, dok je domaćica susreta i sama pjesnikinja, pročitala jednu svoju pjesmu. Fredy Fijačko je fotografirao, Mirjanin suprug Davorin Supek sve bilježio kamerom. Kreativnost se osjećala na svakom koraku!
Sve se to događalo uz ukusne zalogaje i mirise domaćeg kruha, dalmatinskog pršuta kojim je prijatelje počastio dr. Eljuga i lovačkog paprikaša koji su pripremili članovi lovačke udruge "Sokol" iz Vukšinca. Sudionike susreta pozdravio je i načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša.
Kapljice što su prpošno osvježavale nepca pridonoseći dobru raspoloženju darovao je naš poznati enolog Josip Vrbanek, koji je zajedno sa suprugom Mirjanom, prvi put posjetio čudesni Štagalj u kojem se svi osjećaju kao u vlastitoj kući. Karakteristična spontanost oduševila je i povjesničarku umjetnosti Mirnu Hromadko Reiser, kolekcionara i antikvara Juru Gašparca, kao i jednog od utemeljitelja lajonizma u Hrvatskoj, Ivicu Jakića i njegovu suprugu Snježanu. Dragan i Snježana Rucner bili su pak prvi koji su još 2001.g. sa svojim kvartetom nastupili na tada skučenoj i improviziranoj pozornici štaglja. Zanimljiv podatak je da su upravo kao gosti Snježane Rucner, u Štaglju bili i članovi Rotary cluba iz Indije, koji su u okviru prijateljske razmjene rotarijanaca posjetili nekoliko naših gradova, pa tako došli i do Kostanja, gdje su otpjevali pjesmu o ljepotama svoje zemlje.
U listopadu su u Štaglju redovito i žene zbog kojih je taj mjesec i obojen ružičasto, one koje su oboljele i liječene od raka dojke, a koje će u subotu, 13.10. u Dubravi, kojoj pripada i selo Kostanj, organizirati snimanje milenijske fotografije ružičaste vrpce. Očekuje se oko 800 sudionica iz svih krajeva Hrvatske.
Biti jedni uz druge, pomagati, djelovati na osvještavanju važnosti preventivnih pregleda i moguću izlječivost, pridonosi i konačnom cilju, a to je kvalitetan i zdrav život, kakav se je 7.listopada slavio u kostanjskom Štaglju.

Autorica teksta: Anđelka Jerković

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Fax: + 385 1 3775-568
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka