Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
 

Uz susret ljubavlju do zdravlja

Ružičaste misli nas ne napuštaju. One određuju našu svakodnevicu u kojoj za mladu djevojku kažemo, da je Zdrava k'o jabuka, a ona, svjesna jedrosti svojih godina, od srca se smije, jer zna da Smijeh je lijek. Obnavljanje radosti kroz Zagrljaj jeseni dovodi nas u Zlatno doba, kad vežući u zapučak Vrpce jeseni ovjerovljujemo Ljekovitost susreta, prihvaćajući tezu da Radost je pola zdravlja, ili kako dr. Damir Eljuga često ističe, bolje humor nego tumor. I sve tako godinama govoreći o zdravlju i od početka provodeći art terapiju, do ovogodišnjeg susreta u Štaglju, nazvanoga Ljubavlju do zdravlja.
Riječi pisane kurzivom naslovi su tek nekih od susreta što se u kostanjskom Štaglju održavaju dan nakon Dana ružičaste vrpce, tj. prve nedjelje u listopadu.

Nije bilo lako održati susret u pandemijskim uvjetima. Maske, dezinficijensi, toplomjer i iznad svega udaljenost, najbolniji segment dugo očekivanog susreta. Susresti se s dragim ljudima, a ne moći ih zagrliti, stisnuti ruku, približiti se, već ostati na distanci, svagda svjesni mogućeg virusa. Ipak pod iskusnom organizatorskom palicom dr. Eljuge, predsjednika Hrvatske lige protiv raka i "šefice" Štaglja, Mirjane Sačer Bobanac, koju je za ovu prigodu dr. Eljuga promaknuo u intendanticu, koja se brinula da grah bude na vrijem skuhan, kruh pečen, pribor i čaše na broju, stol priređen za prihvat i stručno rezanje pršuta, da se donesene delicije rasporede po dovoljno udaljenim stolovima velikog dvorišta, da razglas bude stručan, al' ne bučan, uspjelo je. Slaveći zdravlje, dajući podršku oboljelima od raka dojke, prisutnim pacijentima iz Zajednice pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj iz Zagreba i Sv. Margareta iz Dubrave, susret je uspješno ostvaren, još jednom svjedočeći kako je na krilima prijateljske ljubavi sve moguće.
Dan je, premda je prethodne noći kiša stvarala bujice, osvanuo sunčan i vedar. Sve je bilo pripremljeno. Prva samostalna izložba fotografija dr. Damira Eljuge nenametljivo postavljena, s puno obzira prema prostoru Štaglja, polučila je radost prisutnih, koji su promatrajući te, prije četrdesetak godina snimljene fotografije, prepoznavali vrijeme u kojem su i sami proživljavali prve ljubavi. No nemaju svi sreću da im ljubav potraje tolike godine. Upravo nošeni tom dugogodišnjom ljubavlju dr. Ljerke i dr. Damira Eljuge svi su bili dotaknuti i dirnuti.
Andrija Seifried pišući tekst za izložbu naslovljenu "Moja djevojka i zalazak sunca" nije mogao a da ne istakne taj "zavodljivi trenutak" u kojem je "Moja djevojka" tim "nevinim pogledom" zavela svog Damira. Tankoćutnost izloženih fotografija ilustrirao je pjesmom velikog Luka Paljetka:
"Negdje postoji ptica i ta ptica je moja
i cvrkuće i leti..."
da bi završivši citat nastavio :"U ovih nekoliko fragmenata sublimirano je gotovo sve o Damiru i njegovoj "ptici" Ljerki, toj neiscrpnoj inspiraciji i sjedinjenju osobnog i profesionalnog...."
U slavljenju ljubavi koja je, moglo bi se reći, preduvjet zdrava života na pozornici su se našli naši istaknuti glazbenici:  Ana Rucner i Matej Meštrović. Nastupio je i tenor Miljenko Đuran uz pratnju redovitog sudionika susreta Đorđa Manojlovića, a muzicirao je i talentirani student klavira zagrebačke Muzičke akademije Božo Vlašić.
Glumac Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, Ivan Colarić osim što je pročitao autorski tekst Andrije Seifrieda, dramski izražajno je interpretirao prigodnu pjesmu Mirjane S. Bobanac posvećenu Ljerki i Damiru, a na kraju, prateći se na gitari otpjevao je nekoliko skladbi. Poslastice se serviraju na kraju. Ovaj put bio je to nastup dr. Ljerke Eljuge koju je na klavijaturi pratio Matej Meštrović. Premda su za vrijeme nastupa vrata Štaglja bila širom otvorena, svi su s nestrpljenjem čekali da se program preseli u dvorište, gdje su Matej i Ljerka nastavili s popularnim skladbama. Tu su do izražaja došli i mnogi od prisutnih, među kojima su muziciranjem na gitari plijenili Ivan Colarić i gost iznenađenja, skladatelj, pedagog i dirigent Siniša Leopold, kojem je ovo bio prvi posjet i nastup u Štaglju. Do trenutka odlaska dvorištem se razlijegala razdragana pjesma.

(Autorica teksta: Anđelka Jerković)

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka