Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
 

U SVETOSTI TIŠINE

U tišini zagrebačkog Gornjeg  grada, u prelijepoj baroknoj građevini crkve sv. Katarine, 4. je studenoga održan  koncert u povodu 45. obljetnice Hrvatske lige protiv raka. Tišina kojom je koncert bio obavijen kao nekom koprenom, bez bljeska reporterskih fotoaparata, bez televizijskih kamera, bez pompe koja u zadnje vrijeme prati svakojaka događanja, dala je ovom iznimnom kulturnom trenutku svetost intimnog i prijateljskog susreta.

Na ulazu u crkvu publiku je dočekao nasmiješeni liječnički  i bračni par Eljuga, dr. Ljerka, dopredsjednica Udruge Europa donna  i  dr. Damir, predsjednik Hrvatske lige protiv raka. U svetosti prostora odvijala se posvećenost glazbi. Nenametljiva voditeljica programa proslave  bila je Sonja Šarunić.   Duet sopranistice  Dubravke Šeparović Mušović i tenora Nikše Radovanovića : Panis Angelicus  C. Francka, na samome je početku razgalio publiku. Uz klavirsku pratnju profesorice Marijane Komljenović ovo je glazbeno putovanje stremilo k nebesima. Glasu Dubravke Šeparović Mušović  crkva sv. Katarine kao da nije bila dovoljno prostrana : Bach/Gounodova Ave Maria, zatim temperamentna Bizetova Habanera izmamile su gromoglasan pljesak.

https://www.hlpr.hr/userfiles/image/IMG_1677.jpgSlijedio je orguljaš Ante Knešaurek i  Ruckhardtova  Varijacije i fuga na koral “ Die Sonne der gerechtigkeit“  te J.S.Bach:  Wer nur den lieben Gott läβt walten. Svaka je nota pronašla odjek u uhu i srcu slušatelja. I solistički nastup Nikše Radovanovića publika je s radošću prihvatila. Otpjevavši ariju Nemorina  Una furtiva lagrima G. Donizettija, te ariju Cavaradossija  Recondita armonia, zaslužio je buran aplauz.

Oni koji još nisu imali prilike čuti klarinetista Brunu Philippa, njegova izvedba Erwin Fantasie za klarinet i klavir, Georgesa Meistera, ostavila je bez daha, što i ne čudi jer je Philipp laureat mnogih domaćih  i inozemnih natjecanja.


Nastup Dubravke Šeparović Mušović i Nikše Radovanovića

Publika u sv. Katarini nije ni slutila da je Bogliunijeva Ave Maria, koju je uz pratnju pouzdanog pijanista, profesora Đorđa Manojlovića, otpjevala sopranistica Oriana Vozila, bila prvi put izvedena pred zagrebačkom publikom.  Nedostatak te spoznaje nikoga nije omeo da uživa u izvedbi kao i u ljepoti skladbe. Vozila, koja svakim svojim nastupom nastoji predstaviti  rodnu i dragu joj Istru, nastup je završila talijanskom narodnom Santa Lucia.

Pomno odabran i skladno složen program bližio se kraju. Publika je kao predzadnje interprete srdačno pozdravila nastup zbora Franjo pl. Lučić iz Velike Gorice, koji vodi Dubravka  Veliki. Čuli smo skladbu V. Lisinskog  Cum invocarem , Rachmaninoffu Bogoroditse Djevo i Rossinijevu  O salutaris Hostia u kojima  je kao solistica briljirala sopranistica Lidia Capković Martinek. Na samom kraju nastupila je Klapa Petrada s Nebeskom Cesaricom – S. Grgat/ T. Babić i Š. Marović/ M. Marulićevom: Divici Mariji.

https://www.hlpr.hr/userfiles/image/IMG_1707.jpg
Nastup Zbora Franjo pl.Lučić sa solisticom Lidijom Capković Martinek

Uskoro je cijelom crkvom zaorio jedan veliki zbor, jer se poznatoj himničkoj odi Neka cijeli ovaj svijet iz mjuzikla Grgić/ Kabiljo Jalta, Jalta – koju su zajedno izvodili klapa i zbor, pridružio svatko tko je mogao i umio pjevati. Ljepota zajedništva i  ovom je prigodom ozarila sve prisutne.


45. obljetnica Hrvatske lige protiv raka, obilježena u medijskoj tišini, završila je obraćanjem  dr. Damira Eljuge publici u kojoj je blo velik broj kolega liječnika, prijatelja i pacijenata.  Koncert je, uostalom, imao humanitarni karakter  jer je održan sa željom da se pomogne Zajednici pacijenata oboljelih od raka „Sv. Juraj“. Prisjećajući se lanjskog koncerta na kojem  je još bio prisutan i osnivač Hrvatske lige protiv raka, akademik Ivan Padovan, toplim riječima sadašnjeg predsjednika Lige dr. Damira Eljuge završio je službeni dio obilježavanja ove značajne obljetnice.  Išetali smo u gornjogradsku noć do Kamenitih vrata, gdje je u caffe galeriji Lav, vlasnice Dragice Lončarić, nastavljeno prijateljsko druženje. Uz vrhunska vina  Ante Ledića i Josipa Vrbaneka, prirodni sok od jabuka Zdravka Protege i njegov sve traženiji čips od te rajske voćke, slavljeničku je tortu iskusnom rukom razrezao dr. Eljuga.



https://www.hlpr.hr/userfiles/image/IMG_1748.jpgU opuštenoj atmosferi, grickajući slasne zalogaje, društvo je uživalo u nastupu  Dueta Dujet , što će reći Lidije Capković Martinek i dr. Ljerke Eljuge. Poznatim arijama i popjevkama u  izvođenju dviju dama nisu odoljeli članovi klape Petrada te su i oni prihvatili pjesmu. Diskretan se pjev još dugo u noć razljegao gornjogradskim ulicama.

 

 


 




Lidija Capković Martinek i Ljerka Eljuga svojim su nastupom oduševile uzvanike na domjenku upriličen nakon koncerta u caffe galeriji "Lav"

 

 

Mirjana Sačer Bobanac

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka