Hrvatska liga protiv raka
17.07.2019.
Održan HPV Healthcare Policy Brunch
04.07.2019.
Našem Predsjedniku uručena “Nagrada Ivan Filipović”
16.06.2019.
Sudionici biciklijade Ride4Women stigli iz Atene u Zagreb
18.05.2019.
Javnozdravstvena akcija 12 minuta kretanja protiv raka
11.05.2019.
Psihoonkološko savjetovalište
28.04.2019.
6. hrvatski Globaton poslao poruku o važnosti kretanja i boravka u prirodi
06.04.2019.
Održana izborna skupština Hrvatske lige protiv raka
24.03.2019.
23. Dan narcisa u znaku pada smrtnosti od raka dojke
10.02.2019.
Obilježen Svjetski dan bolesnika
06.02.2019.
Đani Stipaničev emotivnim koncertom “To je tvoja zemlja” oživio sjećanja na Vicu Vukova
05.02.2019.
Hrvatska liga protiv raka održala dan širom otvorenih vrata
31.01.2019.
Svjetski dan protiv raka i Hrvatski tjedan protiv raka
 

Tko se ne bi cijepio protiv raka?

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar održana konferencija za medije i panel rasprava o učinkovitosti cjepiva protiv HPV-a

Zagreb, 25. listopada – Rak vrata maternice značajan je izazov suvremene medicine i javnozdravstveni problem od kojeg u Hrvatskoj godišnje obolijeva 280, a umire više od 100 žena. Upravo s ciljem osvještavanja i informiranja javnosti o ovoj bolesti i mogućnostima zaštite, Gradski ured za zdravstvo, Gradski ured za obrazovanje, Povjerenstvo za prevenciju infekcija HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti te NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ organizirali su panel raspravu naziva „Tko se ne bi cijepio protiv raka?“ te predstavili aktivnosti, ciljeve i dosadašnje rezultate programa „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“ koji se na području grada Zagreba provodi jedanaestu godinu za redom.

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa te je u svijetu drugi najčešći rak u žena. U Hrvatskoj svake godine oboli od invazivnog raka vrata maternice 280 žena. Valja naglasiti kako je to jedina vrsta raka za koji postoji cjepivo koje dokazano u velikoj mjeri umanjuje vjerojatnost obolijevanja te svakako predstavlja jedno od najvećih zdravstvenih postignuća. Poznato je više od 200 tipova HPV-a, a njih 15 odgovorno je za nastanak više od 99 % raka vrata maternice, više od 80 % raka anusa, više od 60 % raka penisa, rodnice i ženskog vanjskog spolovila te za približno 20 % raka u usnoj šupljini.

Cijepljenje protiv infekcije humanim papiloma virusom (HPV) koja uzrokuje rak u Hrvatskoj je besplatno i neobavezno te se nalazi u redovitom godišnjem programu cijepljenja za učenice i učenike osmih razreda osnovne škole.

„Tijekom jedanaest godina provedbe programa cijepljenja protiv HPV-a, kao mjere prevencije raka vrata maternice, u Zagrebu je cijepljeno 5631 djevojčica i dječaka osmih razreda osnovne škole. Svakako treba nastaviti ustrajati na edukaciji i otklanjanju straha i predrasuda od cijepljenja, zbog čega i ovom prigodom pozivamo sve roditelje da se odazovu i cijepe svoju djecu s ciljem maksimalnog smanjenja smrtnosti od bolesti koja se može spriječiti. Vjerujem da ćemo se sve više približiti razvijenim zemljama Europske unije poput Velike Britanije ili Danske gdje je odaziv na cijepljenje 80 posto te Portugala gdje je 85 posto. Upravo je Australija objavila u časopisu The Lancet kako će iskorijeniti rak vrata maternice do 2035. godine ako se održi sadašnji ritam cijepljenja  protiv HPV-a i organizirani probir“, izjavila je Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin. urb., izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.

Interes za cijepljenjem protiv HPV-a u školskoj godini 2017./2018. povećan je za 13 % u odnosu na godinu ranije, no sveukupni postotak procijepljenosti i dalje je na niskoj razini. Stoga je potrebno uložiti dodatne napore u metode prevencije i edukaciju građana, prvenstveno roditelja i adolescenata, s ciljem smanjenja postotka oboljenja, ali i  smrtnosti uslijed uznapredovale bolesti prouzročene infekcijom HPV-a.

„Najčešći problem koji se pojavljuje u uspješnom savladavanju bolesti je strah od nuspojava cjepiva, no postojeća cjepiva pokazala su se izrazito sigurnima i učinkovitima u sprječavanju infekcije HPV-om, odnosno dizajnirana su da spriječe prvobitnu infekciju HPV-om. Upravo s ciljem edukacije i informiranja građana o važnosti cijepljenja protiv infekcije HPV-om, pokrenuli smo u suradnji s Gradom ovaj program u čijem je osmišljavanju i provedbi uključen velik broj stručnjaka iz područja ginekologije i opstetricije, dermatovenerologije, školske medicine te infektologije“, naglasila je dr. sc. Sandra Šikić, dipl. ing., zamjenica ravnatelja NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Podršku Programu pružila je i Dunja Skoko Poljak, načelnica Sektora za javno zdravstvo Ministarstva zdravstva, koja je u ime Ministarstva također naglasila važnost provedbe preventivnih aktivnosti s naglaskom na kontinuirano educiranje građana s ciljem postizanja što veće procijepljenosti i približavanja razvijenim zemljama Europske unije gdje je postotak odaziva građana na cijepljenje puno veći.

O važnosti primanja cjepiva protiv infekcije HPV-om u adolescentnoj dobi govorila je akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om om i drugih spolno prenosivih bolesti (SPB), predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice i voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva RH.

„Cijepljenje se provodi devetovalentnim cjepivom koje pruža gotovo 100-tnu zaštitu od sedam najčešćih genotipova virusa koji uzrokuju rak vrata maternice. Ukoliko se započne s cijepljenjem prije 15. rođendana, dovoljne su samo dvije doze u razmaku od 6 mjeseci, što uvelike utječe na uspješniju provedbu i postizanje potpune procijepljenosti. Prevencija, odnosno cijepljenje na vrijeme, najsigurnija je metoda za bolesti povezane s infekcijom HPV-a budući da osobe rijetko imaju vidljive simptome koji im omogućavaju prepoznavanje prvih stadija bolesti“, naglasila je akademkinja Mirna Šitum.

Rak vrata maternice jedno je od najpreventabilnijih sijela  raka zbog učinkovitog cjepiva protiv poznatog uzročnika (HPV), razmjerno dugog razdoblja između infekcije i nastanka raka  i odgovarajućeg probirnog (Papa) testa kojim se otkrivaju premaligne promjene i stoga od ovog sijela ne bi trebala umrijeti niti jedna žena, naglasio je prof.dr.Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Fax: + 385 1 3775-568
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka