Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
 

Svjetski dan borbe protiv raka 4. veljače 2010.g.

 

Izbjegavanjem samo ovih 5 velikih rizičnih čimbenika moguće je prevenirati čak 40% zloćudnih tumora. To je ujedno i najbolji i jedini pouzdan lijek protiv raka - Spriječiti da uopće nastane. Rak je drugi vodeći uzrok smrti u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj. To nije bolest uzrokovana poremećenom funkcijom nekog organa ili organskog sustava. To je bolest u kojoj organi nestaju.

 

Iako je u ljudskoj prirodi griješiti, vjerujemo da će mnogi makar pokušati izbjeći 7 niže navedenih smrtnih grijeha. U slučaju nekih naprosto ne trebamo učiniti ništa. Jednostavno ne opijati se i ne pušiti i to u hladovini dajući tako pozitivan primjer i našoj djeci i ljudima oko nas.

 

Prvi i najteži od smrtnih grijeha svakako je



1. Aktivna konzumacija duhanskih proizvoda i pasivno pušenje

Najveći i najjednostavniji uzrok najčešćeg raka na svijetu najjednostavnije je izbjeći. Duhanski proizvodi uzrokuju 80 do 90 % slučajeva smrti od raka pluća i oko 33 % uzroka smrti od svih vrsta raka u cijelom razvijenom svijetu, uključujući rak usne šupljine, glasnica i grkljana te želuca.

U Hrvatskoj je 2007. G. od raka grkljana, dušnika, dušnica i pluća oboljelo 3. 127 ljudi. Iste godine od raka grkljana, dušnika, dušnica i pluća, dakle organa koji su direktno ugroženi duhanskim dimom umrlo je 2. 993 ljudi. Rak pluća je jedan od najubojitijih vrsta raka. Teško se otkriva u početnoj fazi. Još teže se lijeći. Lako se i brzo umire. I ne zaboravite, duhan i njegovi proizvodi indirektno uzrokuju i druge vrste raka u tijelu, a ne samo zloćude tumore dišnih putova. Tu su i : jednjak, želudac, gušterača, jetra, mokraćni mjehur, bubreg, vrat maternice te mijeloidna leukemija.



2. Alkohol

Konzumacija alkohola povećava rizik od raka usne šupljine, grkljana i glasnica, dojke, debelog crijeva i jetre. Rizik od raka gornjih probavnih organa ( ždrijelo, jednjak, želudac) raste linearno s količinom konzumiranog alkohola iznad 25g/dan( 2,5 dl vina ili 5 dl piva). 100 g alkohola na dan ( 1 l vina ili 2 l piva) 4-struko do 6-struko povećava rizik od raka u komparaciji s osobama koje piju malo ili nikako.

 

3. Tjelesna aktivnost

Vjerovali ili ne tjelesna neaktivnost uzrokuje oko 25 % slučajeva raka dojke i debelog crijeva. S druge strane dokazano je da redovita tjelovježba smanjuje rizik od raka dojke i debelog crijeva. I ono što je najvažnije.: Nije toliko važno kolika je tjelesna masa ( osim ako nije pretjerana), nego koliko smo tjelesno aktivni. Aktivni elegantno popunjeni sigurno su zdraviji od mršavih usidjelica.

Za odrasle osobe najmanje 30 minuta umjerene tjelesne aktivnosti 5 dana u tjednu smanjuje rizik od raka. Za mlade osobe 60 minuta umjerene do jače tjelesne aktivnosti na dan garantirano smanjuje rizik od raka.

 

4. Zdrava prehrana

Znanstvena istraživanja su dokazala vezu između prehrane i rizika od nekih vrsta raka. Studije pokazuju da svakodnevna konzumacija voća ili povrća 80 do 100 grama reducira rizik od raka usne šupljine za oko 20%, a raka želuca za oko 30%. Uzimanje većih količina vlakana (prosječno 27 g/dan) je povezano s oko 20% manjim rizikom od raka debelog crijeva, dok crveno meso i mesne prerađevine povećavaju rizik od raka debelog crijeva, a unos velikih količina soli i hrane koja je konzervirana sa soli povećava rizik od raka želuca.

Stoga, smanjite količinu visokokalorične hrane, zasićenih masti, slatkih napitaka, preslane hrane, crvenog mesa i mesnih prerađevina, prženog i pečenog mesa.

Uživajte u voću, povrću i cjelovitim žitaricama uz malo mesa i mliječnih proizvoda provjerene kakvoće.

 

5. Zdrava tjelesna težina

Dokazano je da pretjerana tjelesna težina (Indeks tjelesne mase= Body mass indeks = BMI iznad 25-30) povećava rizik od raka bubrega, jednjaka, želuca, debelog crijeva, dojke ( u žena nakon menopauze), prostate, žučnog mjehura i gušterače.

Odgovarajuća dijetalna hrana i neizostavna umjerena tjelesna aktivnost dobitna su kombinacija za smanjenje rizika od svih vrsta raka.

 

6. Izloženost sunčevim zrakama

Mala količina sunčeve svjetlosti je nasušno potrebna cijelom tijelu radi proizvodnje D- vitamina, dok je pretjerano izlaganje prirodnom suncu ili umjetnim UV zrakama u solarijima dokazano najveći uzročnik svih tipova raka kože. Jedan od njih je i najzloćudniji oblik raka u čovjeka - Melanom!

U medicini se kaže, melanom nije bolest nego stanje tijela. Niti jedan dio ljudskog tijela nije pošteđen kad se jedanput melanom otrgne kontroli.

Možda će vam se učiniti da brojka od 496 oboljelih osoba od melanoma kože u 2007. G. i nije tako puno, ne zaboravimo da ih je u istoj godini od te bolesti umrlo 177 i to redom vrlo mladih ljudi.

A, nije trebao umrijeti nitko!

Ostali oblici raka kože toliko su česti da se i ne ubrajaju u statistiku. Oni su Izvan konkurencije. Zauvijek prvi.

 

7. Infekcije

Dok sam rak po svojoj prirodi nije zarazan, postoji više infektivnih bolesti koje direktno uzrokuju rak ili povećavaju rizik od raka. U biti, oko 22 % uzroka smrti u zemljama u razvoju i 6 % u industrijaliziranim zemljama uzrokovani su kroničnim infekcijama kao što su Hepatitis B ili C virus ( koji uzrokuju rak jetre), humani papilloma virus ( koji uzrokuje rak vrata maternice) i helicobacter pylori, bakterija koja povećava rizik od raka želuca.

Intervencije poput imunizacije cjepivima protiv hepatitisa B i četverovalentnim ili dvovalentnim cjepivom protiv HPV-a te liječenje infekcije H. pylori uz promjenu ponašanja kako bismo izbjegli infekciju hepatitis-C virusom ( tihim ubojicom) mogu značajno smanjiti rizik od ovih specifičnih rizičnih čimbenika i biti učinkovita mjera primarne prevencije.

Kad bismo se pridržavali samo ovih naputaka u svijetu ne bi bilo 12.000.000 ljudi s dijagnosticiranim rakom niti bi ih umrlo 7.600.000. A, ako ih se ni ubuduće ne budemo pridržavali u svijetu će 2030.g. biti 26.000.000 oboljelih te 17.000.000 umrlih od raka.

Od svih oblika raka u Hrvatskoj je u 2007.g. oboljelo oko 25.000 ljudi. U istoj godini ih umrlo 12. 500, odnosno 50%.

Kad je u pitanju rano otkrivanje raka bilo kojeg sijela, potrebni su značajni financijski, materijalni i ljudski resursi. Kad je u pitanju sprječavanje nastanka i razvoja velikog broja tipova raka potrebna nam je samo vlastita dobra volja i ponešto znanja.

I ne zaboravite, ne treba voditi brigu samo o vlastitom zdravlju. Brinimo i o svojim najbližima i svima onima koje volimo. Jedan od važnijih načina povođenja ovogodišnje svjetske kampanje UICC-a jest putem digitalnih medija odnosno kreiranjem elektronskih razglednica i animiranih reklama (bannera). Njih bi posjetitelji web stranice (UICC-a, HLPR i sl.) slali svojim prijateljima pod parolom " Zato što te volim, mogu ti reći". Sadržaj pojedinih e-razglednica i animiranih reklama (bannera) odnosio bi se naravno na rizične čimbenike za koje mislimo da ugrožavaju ljude koje volimo i kojima ovakve poruke šaljemo. Na osmišljavanju takvih e- razglednica i bannera upravo radimo, a ono što još danas svatko od nas može učiniti pristupanjem na Liginu web stranicu jest klikom na "Sign Here" potpisati "Svjetsku deklaraciju o raku" - "World Cancer Declaration". Ista će biti uskoro prevedena i na hrvatski jezik.

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka