Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
 

Ružičasti listopad u kostanjkom Štaglju

Udruga Štagalj i Hrvatska liga protiv raka desetu godinu zaredom u prigodi Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke priredili su druženje s onkološkim bolesnicima uz bogat umjetnički program

Kostanj, 6. listopada 2019. - Rođendani se slave godišnje, a Udruge i kolektivi obično slave svoje "okrugle" obljetnice pa čujemo ili čitamo o petogodišnjicama, desetogodišnjicama ili obljetnicama s većim brojevima, a u Štaglju, na dobro poznatoj adresi u Kostanj 49 u nedjelju 6.listopada, proslavljene su odjednom tri obljetnice! Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Štagalj radno i umjetnički obilježila je 25 godina djelovanja i deset godina od osnutka, ali i deset godina suradnje s Hrvatskom ligom protiv raka. Neka vas ne iznenadi ovakav redoslijed. Naime prijateljski susreti u štaglju počeli su 1994. dolaskom Mirjane i Davorina u selo Kostanj u općini Dubrava, nedaleko od Vrbovca i fascinacijom zapuštenim imanjem kojim je dominirao stari štagalj. Ljepota i izvornost prirode pozivali su prijatelje koji su se odreda zaljubljivali u selo, radujući se novim susretima. Bez velikih priprema svatko je svojim dolaskom donosio u štagalj dio svoje osobnosti, poželjevši je podijeliti s prijateljima. Slikari slikajući, glazbenici muzicirajući, dok su glumci u "parmi" odmah prepoznali pozornicu kojoj su nedostajale još samo daske! Rješenjem i tog "nedostatka" štagalj je rastao, postao udruga i počeo svoje ime pisati velikim početnim slovom! Uključivanjem bračnog i liječničkog para Eljuga, kojima se svidjela ideja isprepletanja različitih umjetnosti, ali i mogućnost njihova terapijskog učinka, počeli su pozivati i svoje oboljele kao i izliječene pacijente. Nastajala su prijateljstva u kojima je art terapija počela ostvarivati svoje ciljeve. Listopadski susreti dobivali su karakteristične nazive: Radost je pola zdravlja, Zdrava ko' jabuka, Smijeh je lijek... sve do najnovijeg koji je, prisjećajući se početaka nazvan "Obnavljanje radosti"!
A radost je doista bila golema! Značajne sastavnice činile su obljetnički mozaik!
Izložba fotografija energetičkog stručnjaka Ivice Jakića, koji se u mladosti bavio fotografijom, kada su i nastali izloženi radovi. Snimane za omotnice gramofonskih ploča tvornice Jugoton, s fotografija nas promatraju lica znamenitih pjevača zabavne glazbe, Gabi Novak, Arsen Dedić, Mery Cetinić, Tereza..., koja su svoju premijeru doživjela protekle zime u zagrebačkoj Galeriji Mala. Druga je izložba bila u prigodom obilježavanja 100 obljetnice Fakulteta strojarstva i brodogradnje, da bi najzad fotografije zablistale u neizostavnom Štaglju!
Sve je u ovom ružičastom listopadu bilo u znaku - velikoga! Koncert Mateja Meštrovića, Snježane i Dragana Rucnera te na kraju susreta predstava Planet Arta "Velika zvjerka" prema predlošku Rogera Rueffa u režiji Slavice Knežević. Predstavu su s puno žara odigrali Slavko Juraga, Marko Torjanac i Luka Dragić. Igrali su kao da igraju na kakvoj svjetskoj pozornici, šaptalo se u publici. Dakako da nije moglo bez poezije. Željko Krznarić pročitao je dvije svoje pjesme, dr.Eljuga je recitirao nezaobilaznoga A.B.Šimića, dramski umjetnik Kruno Šarić izrekao je poruku koju je njegov prijatelj, vukovarski branitelj Darko Dombaj napisao za svoju tada osmogodišnju kći. Domaćica susreta i predsjednica udruge Štagalj Mirjana Sačer Bobanac pročitala je pjesmu Pastel, tiskanu na programskom listiću.  Bila je to prigoda da dr. Damir Eljuga uime Lige uruči zahvalnice Udruzi Štagalj i gospođi Mirjani i njenom životnom partneru Davorinu Supeku za desetogodišnju suradnju na provedbi art- terapije u kojoj je višekratno sudjelovala i Snježana Rucner, inače educirana muziko-terapeutkinja.
Okupljeno mnoštvo prigodnom je riječju pozdravio zamjenik načelnika Općine Dubrava, Ante
Grizelj.
Boravak i umjetnički program vrhunskih umjetnika u Štaglju u prigodi Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke i ove godine svima  nama bio je melem za dušu i tijelo, naglasio je prof. dr. Damir Eljuga predsjednik Hrvatske lige protiv raka.
Marko Torjanac je istaknuo ljepotu i posebnost kazališnog doživljaja, a Jura Gašparac, lovac na umjetnine, dodao je kako će mu ovaj doživljaj ostati u trajnom sjećanju.
Razdraganost i prijateljsko ozračje nastavilo se i u autobusu kojim su sudionici susreta krenuli prema Zagrebu.

(Tekst: Anđelka Jerković)

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka