Europski strukturni i investicijski fondovi
 
Najava
 
Hrvatska liga protiv raka
30.12.2019.
O štetnosti zračenja na ljudsko zdravlje
01.12.2019.
Glazbena Božićna bajka Antonelle Malis najavila najljepše doba u godini
14.11.2019.
Emotivni koncert Monike Leskovar oduševio ispunjenu dvoranu HGZ-a
14.11.2019.
Prof. dr. Mirjana Grubišić Ilić održala predavanje
12.11.2019.
Prof. dr. sc. Zdravku Eblingu dodijeljena Nagrada Osječko-baranjske županije za životno djelo
05.11.2019.
Goran Karan se vraća u Lisinski
06.10.2019.
Ružičasti listopad u kostanjkom Štaglju
30.09.2019.
6000 građana na dvadesetom izdanju humanitarne trke Terry Fox Run
28.09.2019.
Hrvatska bilježi značajan pad smrtnosti od raka dojke
12.09.2019.
Sve je spremono za obljetničku utrku u sponen na Terrya Foxa
09.09.2019.
Zaklada Nora Šitum otvorila „Zlatni rujan“ programom za djecu
23.07.2019.
Hrvatskoj ligi protiv raka uručen ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava
 

Psihoonkološko savjetovalište

U Aplikacijskom centru Hrvatske lige protiv raka od 23. travnja 2019. otpočelo je s radom stalno psihoonkološko savjetovalište za bolesnike i članove njihovih obitelji

Zagreb, 11. svibnja 2019. Hrvatska liga protiv raka je u okviru provedbe dosadašnjih programa primarne, sekundarne i tercijarne prevencije malignih bolesti odlučila otvoriti zbog sve većih potreba i stalno psihoonkološko savjetovalište za bolesnike i članove njihovih obitelji. Aktivnosti Savjetovališta usmjerene su individualnom radu s bolesnicima i članovima njihovih obitelji neovisno u kojoj je fazi proces dijagnostike, liječenja ili rehabilitacije. Usluge Savjetovališta su besplatne, a namijenjene su kako članovima Lige tako i drugim osobama koje nisu članovi i članice Lige, a boluju od maligne bolesti.

Dijagnostika, liječenje i rehabilitacija onkoloških bolesnika dugotrajan je, zahtjevan i složen proces. Cjelokupna problematika složena je i zbog činjenice da maligne bolesti spadaju u skupinu onih bolesti koje značajno utječu i na obitelj oboljele osobe jer se mogu pojaviti različiti problemi i poremećaji u funkcioniranju obitelji. Nadalje, određeni psihološki i psihijatrijski problemi i poremećaji mogu se pojaviti kako u samih bolesnika tako i u članova obitelji.

Osnovni stručni tim čine onkolog, psihijatar i psiholog, kako u početnoj fazi dijagnostike tako i dugotrajnom procesu liječenja i rehabilitacije malignih bolesti. U početnoj fazi dijagnostike i liječenja malignih bolesti najvažniji član stručnog tima je onkolog. Uz onkologa značajnu ulogu ima i psihijatar. Tijekom početnog razdoblja u prvom je planu rješavanje osnovne medicinsko-onkološke problematike, ali nužno je da se i bolesnici i članovi njihovih obitelji čim prije počnu prilagođavati na novonastale životne okolnosti i na suočavanje s daljnjim, često i nepredvidivim tijekom i ishodom bolesti. Moguća je pojava i razvoj niza mentalnih problema i poremećaja i kod bolesnika koji prethodno nisu imali dijagnosticirani psihijatrijski poremećaj te je nužna koordinacija stručnog tima. Osim toga maligne se bolesti mogu razviti i kod osoba koje već prethodno imaju dijagnosticiranu neku psihijatrijsku bolest ili poremećaj i čije liječenje treba usklađivati sa novim okolnostima.

Većina bolesnika kao i članova obitelji već i u ranom razdoblju razvoja malignih bolesti proživljavaju cijeli niz intenzivnih oscilacija osjećaja i promjena raspoloženja (npr. tuga, strah, nesigurnost, bijes, itd.) koji mogu biti izuzetno snažni i dugotrajni te je nužno da na raspolaganju imaju stručni tim psihijatara i psihologa koji će im pomoći da se nose s novonastalim okolnostima i emocionalnim stanjem.

Tijekom svih faza liječenja i rehabilitacije moguća je pojava i razvoj psiholoških i psihijatrijskih problema, koje je bitno pratiti i liječiti psihoterapijskom podrškom, a povremeno, ako je nužno, i farmakoterapijom, za što je izuzetno bitna suradnja onkologa i psihijatra.

U daljnjem tijeku liječenja i dugotrajnog procesa rehabilitacije potrebno je proširiti tim i uključiti i druge stručnjake – rehabilitatore, socijalne radnike, radne terapeute, itd.  

Kratko i sažeto su navedeni neki od zdravstvenih psihološko-psihijatrijskih poremećaja koji prate maligne bolesti, bilo kod samog bolesnika bilo kod članova njegove obitelji. Stalna dostupnost individualne terapijske pomoći, uz već uhodane grupne aktivnosti podrške za onkološke bolesnike i članove njihovih obitelji snažan su poticaj za osnivanje ovog stalnog psihoonkološkog savjetovališta.

Savjetovalište će voditi prof. dr. sc. Mirjana Grubišić-Ilić, specijalistica neuropsihijatrije, subspecijalistica socijalne psihijatrije svakog utorka od 10 sati sve do 15.06. 2019. i potom od 3. rujna 2019.

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Fax: + 385 1 3775-568
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka