Najava
Najava

Subota, 18.5.2019. u 9 sati
Jarunsko jezero (košarkaško igralište)

 
Hrvatska liga protiv raka
18.05.2019.
Javnozdravstvena akcija 12 minuta kretanja protiv raka
11.05.2019.
Psihoonkološko savjetovalište
28.04.2019.
6. hrvatski Globaton poslao poruku o važnosti kretanja i boravka u prirodi
06.04.2019.
Održana izborna skupština Hrvatske lige protiv raka
24.03.2019.
23. Dan narcisa u znaku pada smrtnosti od raka dojke
10.02.2019.
Obilježen Svjetski dan bolesnika
06.02.2019.
Đani Stipaničev emotivnim koncertom “To je tvoja zemlja” oživio sjećanja na Vicu Vukova
05.02.2019.
Hrvatska liga protiv raka održala dan širom otvorenih vrata
31.01.2019.
Svjetski dan protiv raka i Hrvatski tjedan protiv raka
29.01.2019.
Konferencija o raku Fight&Win u EU Parlamentu
20.01.2019.
12. Dan mimoza ispunjen pozitivnim vijestima
11.01.2019.
Rak vrata maternice u hrvatskoj godišnje odnosi više od sto života
 

Psihoonkološko savjetovalište

U Aplikacijskom centru Hrvatske lige protiv raka od 23. travnja 2019. otpočelo je s radom stalno psihoonkološko savjetovalište za bolesnike i članove njihovih obitelji

Zagreb, 11. svibnja 2019. Hrvatska liga protiv raka je u okviru provedbe dosadašnjih programa primarne, sekundarne i tercijarne prevencije malignih bolesti odlučila otvoriti zbog sve većih potreba i stalno psihoonkološko savjetovalište za bolesnike i članove njihovih obitelji. Aktivnosti Savjetovališta usmjerene su individualnom radu s bolesnicima i članovima njihovih obitelji neovisno u kojoj je fazi proces dijagnostike, liječenja ili rehabilitacije. Usluge Savjetovališta su besplatne, a namijenjene su kako članovima Lige tako i drugim osobama koje nisu članovi i članice Lige, a boluju od maligne bolesti.

Dijagnostika, liječenje i rehabilitacija onkoloških bolesnika dugotrajan je, zahtjevan i složen proces. Cjelokupna problematika složena je i zbog činjenice da maligne bolesti spadaju u skupinu onih bolesti koje značajno utječu i na obitelj oboljele osobe jer se mogu pojaviti različiti problemi i poremećaji u funkcioniranju obitelji. Nadalje, određeni psihološki i psihijatrijski problemi i poremećaji mogu se pojaviti kako u samih bolesnika tako i u članova obitelji.

Osnovni stručni tim čine onkolog, psihijatar i psiholog, kako u početnoj fazi dijagnostike tako i dugotrajnom procesu liječenja i rehabilitacije malignih bolesti. U početnoj fazi dijagnostike i liječenja malignih bolesti najvažniji član stručnog tima je onkolog. Uz onkologa značajnu ulogu ima i psihijatar. Tijekom početnog razdoblja u prvom je planu rješavanje osnovne medicinsko-onkološke problematike, ali nužno je da se i bolesnici i članovi njihovih obitelji čim prije počnu prilagođavati na novonastale životne okolnosti i na suočavanje s daljnjim, često i nepredvidivim tijekom i ishodom bolesti. Moguća je pojava i razvoj niza mentalnih problema i poremećaja i kod bolesnika koji prethodno nisu imali dijagnosticirani psihijatrijski poremećaj te je nužna koordinacija stručnog tima. Osim toga maligne se bolesti mogu razviti i kod osoba koje već prethodno imaju dijagnosticiranu neku psihijatrijsku bolest ili poremećaj i čije liječenje treba usklađivati sa novim okolnostima.

Većina bolesnika kao i članova obitelji već i u ranom razdoblju razvoja malignih bolesti proživljavaju cijeli niz intenzivnih oscilacija osjećaja i promjena raspoloženja (npr. tuga, strah, nesigurnost, bijes, itd.) koji mogu biti izuzetno snažni i dugotrajni te je nužno da na raspolaganju imaju stručni tim psihijatara i psihologa koji će im pomoći da se nose s novonastalim okolnostima i emocionalnim stanjem.

Tijekom svih faza liječenja i rehabilitacije moguća je pojava i razvoj psiholoških i psihijatrijskih problema, koje je bitno pratiti i liječiti psihoterapijskom podrškom, a povremeno, ako je nužno, i farmakoterapijom, za što je izuzetno bitna suradnja onkologa i psihijatra.

U daljnjem tijeku liječenja i dugotrajnog procesa rehabilitacije potrebno je proširiti tim i uključiti i druge stručnjake – rehabilitatore, socijalne radnike, radne terapeute, itd.  

Kratko i sažeto su navedeni neki od zdravstvenih psihološko-psihijatrijskih poremećaja koji prate maligne bolesti, bilo kod samog bolesnika bilo kod članova njegove obitelji. Stalna dostupnost individualne terapijske pomoći, uz već uhodane grupne aktivnosti podrške za onkološke bolesnike i članove njihovih obitelji snažan su poticaj za osnivanje ovog stalnog psihoonkološkog savjetovališta.

Savjetovalište će voditi prof. dr. sc. Mirjana Grubišić-Ilić, specijalistica neuropsihijatrije, subspecijalistica socijalne psihijatrije svakog utorka od 10 sati sve do 15.06. 2019. i potom od 3. rujna 2019.

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Fax: + 385 1 3775-568
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka