Europski strukturni i investicijski fondovi
 
Hrvatska liga protiv raka
28.06.2021.
Hrvatska i Europa mogu „dekodirati“ rak te spriječiti čak 40% slučajeva
25.06.2021.
Pridružite nam se na virtualnoj konferenciji „DEKODIRAJMO RAK – POBIJEDIMO RAK!“
13.05.2021.
Besplatna online predavanja za onkološke bolesnike
30.03.2021.
Webinar o raku dojke Hrvatske lige protiv raka u prigodi 25. Dana narcisa
26.03.2021.
Zagrebačke fontane zasvijetlile u znaku 25. Dana narcisa
25.03.2021.
Najava 25. Dana narcisa
23.02.2021.
Objavljeno je internetsko sučelje projekta HERO
12.02.2021.
Hrvatska liga protiv raka obilježila 54 godine rada
07.02.2021.
Virtualno psihoonkološko savjetovalište
05.02.2021.
Održan 2. Virtual HEROIC Policy MeetUp
04.02.2021.
Hrvatski organizatori uručili donaciju Institutu Ruđer Bošković  na Svjetski dan borbe protiv raka
26.01.2021.
14. Dan Mimoza iznjedrio nove spoznaje o raku vrata maternice
 

Održana izvještajna video konferencija Lige i Zajednice pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj

Zagreb, 24.10.2020. - U vrijeme kada nam je zdravlje važnije nego ikad, u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinskog fakulteta Sveučilišta  u Zagrebu na godišnjoj izvještajnoj video konferenciji Hrvatske lige protiv raka i Zajednice pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj predstavljeno je drugo, dopunjeno izdanje knjige „Odabrane teme iz ginekologije i senologije“. Cijenjeni liječnici i urednici ove knjige Ljerka i Damir Eljuga i 12 autora na više od 170 stranica uče nas i pružaju vrijedne i korisne savjete  koji nam jednog dana mogu spasiti život.

„Knjigu su vrlo lijepo prihvatili ne samo brojni zdravstveni i medicinski stručnjaci nego i laici jer je prema mišljenju uglednih recenzenata, pisana čitkim i vrlo razumljivim jezikom. Dobili smo brojna pisma pohvale i priredili njezino drugo, prošireno izdanje u suizdavaštvu s Hrvatskom ligom protiv raka kako bi cijeli sadržaj knjige mogao biti postavljen na web-stranicu Lige i samim time bio dostupan većem broju čitatelja.“ – istaknuo je Damir Eljuga dok je Ljerka Eljuga dodala: "S obzirom na dugogodišnje kliničko iskustvo svih autora zastupljenih i u ovoj knjizi vjerujemo da će biti od koristi ne samo pacijentima koji se žele temeljitije informirati o nekim od tema iz ove knjige nego će biti i od koristi brojnim zdravstvenim djelatnicima različite razine izobrazbe. Najsrdačnije zahvaljujemo izdavačima Medicinskoj nakladi i Hrvatskoj ligi protiv raka za objavljivanje ove knjige, a posebice uglednim autorima, recenzentima i ,naravno, svima koji su pomogli pripremiti drugo,dopunjeno zdanje ove knjige.“

Knjiga „Odabrane teme iz ginekologije i senologije“ donosi rukopise iz područja ginekologije kao što su menstrualni ciklus, prijevremena menopauza, miomi, porodništva s naglaskom na antenatalnu zaštitu i važnost podcijenjenog cijepljenja protiv HPV-a, spontani i habitualni pobačaj, babinje i drugo. Nadalje, u knjizi su obrađene teme nasljednog raka dojke i jajnika, kirurških zahvata na dojci, mučnine i povraćanja kod onkoloških pacijenata, dijagnostičke metode raka dojke i drugo. Tu je i područje anesteziologije i sve što bi o tome pacijenti trebali znati. Glavni izdavač knjige je je najuglednija izdavačka kuća u području biomedicine-Medicinska naklada.

Važnost preventivnih pregleda u području ginekologije i senologije jedna je od temeljnih misija Hrvatske lige protiv raka od samog osnutka. Upravo podizanje svijesti o životnoj važnosti prevencije glavna je vodilja Lige i u ovoj godini koja je unatoč epidemiološkoj situaciji protekla u pozitivnom tonu.

Na ovogodišnjoj izvještajnoj video konferenciji izvijestili smo o provedbi javnozdravstvenih kampanja koje su financirane iz EU socijalnog fonda kojima smo lani i  tijekom ove godine podizali svijest građana o važnosti otkrivanja raka u što ranijem stadiju bolesti.“ - naglasila je dr. Neda Ferenčić Vrban, glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka.

Sve ovogodišnje nedaće vođene pojavom koronavirusa nisu spriječile ove udruge da pripomognu, koliko je najviše moguće, u preveniciji raka i poboljšanju onkološke zaštite u Hrvatskoj. Dan mimoza posvećen borbi protiv raka vrata maternice, Dan narcisa kojim se zajedno borimo protiv raka dojke, Globaton i 12 minuta kretanja protiv raka kojima Liga i Zajednica  potiču građane na važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji i borbi s bolešću te Dan dojki & Bra Day posvećen važnosti rekonstrukciji dojke nakon raka samo su neke od javnozdravstvenih akcija koje su iznjedrile pozitivne rezultate u podizanju svijesti građana te smanjenju smrtnosti od nekoliko vrsta raka poput raka dojke. Emotivno druženje ispunjeno sretnim vijestima kratkim nastupom upotpunili su glazbenici Ana Rucner i Matej Meštrović.

(tekst: Anela Novina i fotografije:Lukša Marotti)

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Fax: + 385 1 3775-568
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka