Europski strukturni i investicijski fondovi
 
Hrvatska liga protiv raka
14.10.2021.
TIME TO ACT CROATIA
05.10.2021.
Dan Dojki podsjeća nas na važnost prevencije koja spašava život
27.09.2021.
Međunarodni Dan dojki i BRA Day
22.09.2021.
Svečana dodjela nagrade „Velebitska degenija“
20.09.2021.
Započelo drugo virtualno izdanje trke u čast oboljelih od zloćudnih bolesti
16.09.2021.
Terry Fox Run Hrvatska najavljuje – I ove godine družimo se virtualno!
28.06.2021.
Hrvatska i Europa mogu „dekodirati“ rak te spriječiti čak 40% slučajeva
25.06.2021.
Pridružite nam se na virtualnoj konferenciji „DEKODIRAJMO RAK – POBIJEDIMO RAK!“
13.05.2021.
Besplatna online predavanja za onkološke bolesnike
30.03.2021.
Webinar o raku dojke Hrvatske lige protiv raka u prigodi 25. Dana narcisa
26.03.2021.
Zagrebačke fontane zasvijetlile u znaku 25. Dana narcisa
25.03.2021.
Najava 25. Dana narcisa
 

Održan 2. Virtual HEROIC Policy MeetUp

"90-70-90: Savršena mjera za život!”

Uvaženi gosti i stručnjaci, predstavnici javnozdravstvenih institucija i europske administracije, Hrvatska liga protiv raka i partnera projekta HEROIC, uključujući i predstavnike najtrofejnijeg hrvatskog karate kluba Hercegovina Zagreb koji su herojski uključili svoje šampione u ovaj plemeniti project rame uz rame sa istaknutim zdravstvenim stručnjacima, održali su 2. Virtualni HEROIC Policy MeetUp.

Na Svjetski dan borbe protiv raka.     

Možemo biti ponosni da smo krajem prošle godine dobili povijesno važan dokument za budućnost svih građana Hrvatske koji je konsenzusom usvojen od Sabora i Vlade- Nacionalni strateški okvir protiv raka!

Rak sve više utječe na zdravstvene sustave u Europi. Hrvatska nema blistavu statistiku ali je odlučna herojski se boriti!

U cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj se tradicionalno krajem siječnja obilježavao Europski tjedan sprječavanja raka vrata maternice, dani posvećeni oboljelima od raka vrata maternice i edukaciji o važnosti prevencije, ranog otkrivanja, redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje.

U Hrvatskoj se rak vrata maternice svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega jedna žena umre. Zbog učinkovite i pristupačne prevencije te činjenice da zahvaljujući dosezima suvremene medicine nijedna žena ne bi trebala umrijeti od ovog raka, upravo je rak vrata maternice jedan od naših javnozdravstvenih prioriteta I u projektu HEROIC u ovoj fazi!

O toj borbi i herojskim potezima europske i hrvatske administracije u borbi protiv raka govorili su:

  • prim. dr. Vera Katalinić Janković, pomoćnica ministra zdravstva
  • prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak, koordinator izrade Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva, predstojnik Klinike za onkologiju I radioterapiju KBC Split, predsjednik Županijske lige protiv raka Splitsko – dalmatinske županije
  • Prim. Tatjana Nemeth Blažić, Koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice Ministarstva zdravstva, Odjel za epidemiologiju zaraznih bolesti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  • prof. dr. sc. Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u EU Parlamentu, član grupacije BECA i MEPs against cancer
  • Prim. mr. sc. Miroslav Venus, dr. med., spec. epidemiologije, Predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a, Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo te predsjednik Županijske lige protiv raka Virovitičko – podravske županije
  • Mario Vučić, Glavni tajnik  Karate kluba Hercegovina – Zagreb,
  • Prof. dr. sc. Damir Eljuga, dugogodišnji predsjednik Hrvatske lige protiv raka, specijalist ginekološke onkologije
  • dr. Neda Ferenčić Vrban, glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka, specijalistica školske medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba, članica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju spolno prenosivih bolesti

Ne sumnjamo da smo konkretnim porukama pozdravili  herojske poteze administracije u eliminaciji raka vrata maternice kojemu je temelj čvrsto ukorijenjen u Nacionalnom starteškom okviru protiv raka te usvojenom  Europskog plana protiv raka!

HEROIC projekt nedavno je povodom Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, odlučio uz brojne partnere i stručnjake napraviti odlučni iskorak u budućnost bez raka vrata maternice i HPV-a, na krilima nedavno usvojenog Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, uz poticanje na herojsku prevenciju, herojsku borbu protiv raka i uspješnu reintegraciju i rehabilitaciju nakon preživljavanja raka!

Svjetska zdravstvena organizacija je unatoč pandemiji i problematici vezanoj uz koronavirus, donijela povijesnu prekretnicu u okviru Globalne strategije za eliminaciju raka vrata maternice, naglašavajući da je ovo rak koji se može na vrijeme spriječiti kroz primarnu i sekundarnu prevenciju.

U vremenima idealiziranja savršenih model i mjera po medijima, željeli smo staviti naglasak na savršenu mjeru za život, prevenciju i očuvanje života, preživljavanje!

Odabrali smo malo provokativan naziv ovog Policy MeetUp-a “90-70-90: Savršena mjera za život!” jer je cilj povijesne globalne strategije WHO-a angažirati zdravstvene vlasti na cijepljenje 90 posto djevojaka do 15 godina cjepivom protiv HPV-a, potaknuti na probir raka vrata maternice među 70 posto žena te 90 posto žena s dijagnozom invazivnog raka vrata maternice potaknuti na pravovremeno liječenje!

Projekt HEROIC 170 000 onkoloških bolesnika, ali i ostali građani, mogu pratiti na web platformi Heroic.hr te FacebookuInstagramu i YouTube kanalu uz video vježbe i radionice uživo (kada epidemiološke okolnosti dozvole).

Postanite i Vi dio herojske zajednice i priče koja stvara 170 000 heroja koji će se vratiti u život, zadati udarac raku i izbaciti ga iz svoje svakodnevice!

Svatko od nas može napraviti nešto herojski u borbi protiv raka! Heroji su i onkološki bolesnici, zdravstveni stručnjaci, karatisti i drugi sportaši, zdravstvena i državna administracija koja može napraviti odlučne poteze u prevenciji i liječenju raka, mediji i svi građani! 

Mi ćemo se svakako pobrinuti da današnji zaključci stručnjaka budu poslani i Ministarstvu zdravstva i HZJZ-u, kako bismo napravili HEROJSKI ISKORAK U BUDUĆNOST BEZ RAKA VRATA MATERNICE I HPV-a!

ZADAJMO UDARAC RAKU!

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Fax: + 385 1 3775-568
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka