Zagreb 16.06.2019
Zagreb 16.06.2019

STARTNO MJESTO:

Trg bana Josipa Jelačića u 9 sati

 

 

 

BICIKLIRAJ - rak vrata maternice PREVENIRAJ!

 
Hrvatska liga protiv raka
16.06.2019.
Sudionici biciklijade Ride4Women stigli iz Atene u Zagreb
18.05.2019.
Javnozdravstvena akcija 12 minuta kretanja protiv raka
11.05.2019.
Psihoonkološko savjetovalište
28.04.2019.
6. hrvatski Globaton poslao poruku o važnosti kretanja i boravka u prirodi
06.04.2019.
Održana izborna skupština Hrvatske lige protiv raka
24.03.2019.
23. Dan narcisa u znaku pada smrtnosti od raka dojke
10.02.2019.
Obilježen Svjetski dan bolesnika
06.02.2019.
Đani Stipaničev emotivnim koncertom “To je tvoja zemlja” oživio sjećanja na Vicu Vukova
05.02.2019.
Hrvatska liga protiv raka održala dan širom otvorenih vrata
31.01.2019.
Svjetski dan protiv raka i Hrvatski tjedan protiv raka
29.01.2019.
Konferencija o raku Fight&Win u EU Parlamentu
20.01.2019.
12. Dan mimoza ispunjen pozitivnim vijestima
 

Obilježen Dan dojki & BRA Day

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu po treći put obilježen je DAN DOJKI & BRA DAY

U subotu, 29. rujna 2018. g. na zagrebačkom Cvjetnom trgu po treći put obilježen je DAN DOJKI & BRA DAY. Ovu javnozdravstvenu kampanju i humanitarnu akciju pokrenula je i organizirala Hrvatska liga protiv raka u suradnji  s Gradom Zagrebom i uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatske liječničke komore, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva zdravstva RH te Gradske skupštine Grada Zagreba.

DAN DOJKI & BRA DAY je edukacijska kampanja s ciljem promicanja važnosti primarne i sekundarne prevecije raka dojke te podizanja svijesti i upoznavanja javnosti s mogućnostima rekonstrukcije dojke nakon mastektomije.

Iako nam statistika ne ide u prilog i sve je više novooboljelih žena od raka dojke u Hrvatskoj-prema najnovijim podatcima Registra za rak u Hrvatskoj je 2015. g. zabilježeno 2748 novih slučajeva raka dojke kod žena (stopa 126,3/100.000), dobra je vijest da se tom problemu pristupa sve bolje i sveobuhvatnije. Druga dobra vijest jest dugo očekivano smanjenje smrtnosti od raka dojke - u 2017. g. od ove zloćudne bolesti umrle su 853 žene ( stopa 40,0/100.000). Samo godinu dana ranije od ove bolesti umrle su 1002 žene što je pad smrtnosti od oko 15%.

Ovaj uspjeh prvenstveno se može pripisati provedbi Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke mamografijom-Mamma. Budući se oko 50% svih oboljelih žena nalazi u dobnoj skupini od 50 do 69 godina upravo je ova dobna skupina obuhvaćena probirom. Do sada su završena četiri ciklusa pozivanja žena, a peti je u tijeku. U prva tri ciklusa ukupno oko 2.000.000 žena dobilo je poziv na mamografiju. Od toga je  pregledano oko 890.000 žena što je odaziv od  prosječnih 60%. U prva tri ciklusa pozivanja otkriveno je 3400 karcinoma. Upis rezultata provedbe četvrtkog ciklusa je i tijeku.

Peti ciklus pozivanja žena na mamografski pregled je započeo u svibnju 2016., a uključuje godišta 1947.-1966.

Danas, 12 godina nakon uvođenja programa probira, ne samo da bilježimo pad smrtnosti nego i porast udjela novootkrivenih karcinoma dojke u lokaliziranom stadiju u dobi 50-69 godina od 60-70%. Prije uvođenja programa probira taj udio je bio niskih 40%.

No, svi znamo da skrb za oboljele žene nipošto ne prestaje otkrivanjem bolesti. Ona tada tek počinje i do izražaja dolazi sva kompleksnost rješavanja ovog gorućeg i rastućeg problema.  U borbi protiv raka dojke zauvijek će najvažnije biti rano otkrivanje bolesti, jer se time značajno povećava postotak izlječenja i smanjuje broj  štetnih posljedica po tjelesno i psihičko zdravlje žene. Odmah potom slijedi pravovremena i ciljana terapija s ciljem izlječenja bolesti. Iako se kod većine žena liječenje uspije provesti bez prevelikog narušavanja tjelesnog integriteta i psihološke stabilnosti, još uvijek značajan broj njih, nažalost, mora biti podvrgnut radikalnom uklanjanju dojke u svrhu što bolje kontrole bolesti i očuvanja života. Prije desetak godina u Hrvatskoj se brojka izvršenih primarnih i sekundarnih rekonstrukcija dojki držala na skromnih 10-ak posto. Razlog tomu nisu bile samo slabije materijalne, organizacijske i stručne mogućnosti nego također i neinformiranost naših bolesnica s rakom dojke, ali i stručne i šire javnosti, o mogućnostima rekonstrukcije dojke.  Hrvatska liga protiv raka prepoznala je ovaj komunikacijski problem i po uzoru na zemlje koje su to učinile ranije odlučila ga javno prezentirati.

Breast Reconstruction Awareness Day (Dan podizanja svijesti o rekonstrukciji dojke) prvi put je obilježen u Kanadi prije sedam godina. Inicijalni koncept 2011. g, osmislio je kanadski specijalist za plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju  dr. Mitchell Brown. Dr. Brown se zalaže za multidisciplinarni timski pristup svim bolesnicama s rakom dojke, a koji okuplja liječnike svih specijalnosti uključenih u dijagnostiku i liječenje raka dojke.

Naime, nakon postavljanja dijagnoze raka dojke događa se da se liječenje započme bez prethodno učinjenih svih dijagnostičkih pretraga, bez dobre procjene stadija bolesti i biologije tumorskog procesa, bez određivanja optimalnog algoritma liječenja za svaku pojedinu ženu sukladno dobi, menopauzalnom statusu, obiteljskom i genetskom opterećenju. Stoga je od samog početka liječenja presudan timski pristup. Konzilijarno odlučivanje donosi dobrobit ne samo za oboljelu osobu nego i za cijeli zdravstveni sustav. Žene podvrgnute mastektomiji trpe, prije svega, psihičke posljedice koje se odražavaju na obiteljski život, partnerske i socijalne odnose. Tjelesno oštećenje, osobito kod žena s velikom dojkama, dugoročno dovodi do trajnih posljedica u neravnomjerom opterećenju lokomotornog sustava i razvoja niza degenerativnih bolesti i stanja. Također, žene bez dojke prisiljene su koristiti izvanjske proteze koje su nerijetko neusklađene veličinom, težinom i oblikom s postojećom dojkom  i koje zahtijevaju nošenje specijalnih grudnjaka za umetanje takvih proteza što za sve mastektomirane žene svake godine  treba osigurati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. Pravovremeno učinjen i dobro odabran način rekonstrukcije dojke, bilo sintetskim protezama bilo vlastitim tkivom, može spiječiti sve navedene troškove i dugoročno i trajno riješiti ovaj problem. Hrvatska može biti ponosna na svoje liječnike plastične i rekonstruktivne kirurgije koji su kadri provesti sve u svijetu poznate načine rekonstrukcije dojki  i optimalno ih primjeniti u svakom pojedinom slučaju. Zadnjih nekoliko godina  bilježi se značajan porast broja žena s rekonstruiranom dojkom  i u Hrvatskoj koji se danas kreće  između  20 i 30 posto svih mastektomiranih žena. Iako je dojka organ jednako važan za psihičko i za tjelesno zdravlje žena svih dobnih skupina, osobito je važno podići postotak rekonstrukcija u žena do 50 godina života. Hrvatska liga protiv raka vjeruje da se ovakvim javnozdravstvenim kampanjama podiže informiranost stanovništva i doprinosi poboljšanju medicinskih statistika,  osobito što informiranje provode stručnjaci iz tog područja. Hrvatska liga protiv raka ovim se putem zahvaljuje predsjedniku Hrvatskog društva za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju prof.dr.sc.  Radi Žicu, dr. med.  i tajniku Društva prim. dr.sc. Zlatku Vlajčiću, dr. med., na sudjelovanju u ovoj kampanji te Hrvatskoj liječničkoj komori, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, gradskim i državnim tijelima koji su podržali ovu hvalevrijednu humanitarnu akciju. Također se zahvaljuemo svim ženama iz Kluba žena liječenih od raka dojke  koje su prodajući simbolične sadnice vazdazelenog ljekovitog vrijeska vlastitim poticajnim pričama  svjedočile svoju borbu s rakom dojke i sve dobrobiti rekonstrukcije dojke.

Autor teksta: Ilona Sušac, dr. med., dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Fax: + 385 1 3775-568
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka