Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
 

Liga protiv raka Dubrovnik proslavila zlatnu obljetnicu

Program proslave 50-te obljetnice utemeljenja najstarijeg gradskog odbora - Lige protiv raka Dubrovnik, osnovane 17.svibnja 1967. godine, organiziran je kroz cjelotjedni program donatorskih i humanitarnih priredbi, javnih kontakata s medijima, stručnim simpozijem o razvoju onkološke zaštite te konačno Svečanom akademijom na kojoj je promovirana monografija o radu Lige “Pola stoljeća u službi humanosti” te dodijeljena priznanja zaslužnim pojedincima, institucijama i udrugama.

Tjedan proslave velike obljetnice započeo je u utorak 16. svibnja 2017. službenom tiskovnom konferencijom na kojoj sudjelovali organizatori proslave – članovi Predsjedništva Lige i umjetnici koji participiraju u programu proslave. Istu večer organizirana je i TV-aukcija uz izravni prijenos Dubrovačke televizije za koju su svoja umjetnička djela darovali brojni dubrovački i hrvatski likovni umjetnici i galerije: Lukša Peko,Stipe Nobilo, Romana Milutin, Tomo Gusić, Josip- Pino Trostmann, Dubravka Lošić, Josip Škerlj, Antonija Rusković, Lucija Perojević, Katarina Alamat, Mišo Baričević, Vedran Grabovac, Iris Lobaš, Ivana Dražić Selmani, Loren Ligorio, Rajna Inić, Josip Ivanović, Dragan Di Reda, Iris Dvornik, Pavo Marčinko, Davor Lucijanovići i Fadil Vezović te galerije Talir, Klarisa i Dubrovačka kuća. U aukcijskom nadmetanju kojeg su vodile gđa. Brigita Masle Dražinić i gđica. Suzi Sokol prodane su 22 umjetnine, a prikupljena sredstva namijenjena su nabavci novog suvremenog digitalnog mamografa za OB Dubrovnik.

Točan dan obljetnice – 17. svibnja – obilježen je medijskim nastupima u popularnoj emisiji HRT „Dobro jutro Hrvatska“ te regionalnim dnevncima i drugim medijima.

Dana 18.05.2017. u Hotelu Hilton Imperial organiziran je stručni simpozij “Razvoj i rezultati onkološke zaštite na dubrovačkom području kroz proteklih pola stoljeća”. Na simpoziju je kroz 10-ak izlaganja prikazan povijesni razvoj onkologije na našem području te prezentirani današnji rezultati i suvremene mogućnosti dijagnostike, liječenja i rehabilitacije različitih lokalizacija zloćudnih bolesti u OB Dubrovnik. Sva predavanja su pokazala nesumnjivo veliki napredak u razvoju onkološke zaštite kojeg je prije 50 godina potakla upravo Liga protiv raka Dubrovnik svojim usmjerenim donacijama, edukacijom liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika te velikim naporima u javnozdravstvenom prosvjećivanju, a koja se danas obavlja prema najsuvremenijim svjetskim standardima. Skupu je pored brojnih zdravstvenih djelatnika s našeg područja prisustvovalo i 30-ak kolega iz cijele Hrvatske, a među njima i predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof.dr.sc. Damir Eljuga. Ovaj simpozij je organizirao i moderirao prof.dr.sc. Marko Margaritoni, dopredsjednik Lige protiv raka Dubrovnik i dugogodišnji član predsjedništva središnje lige.

Uvečer istog dana, 18.svibnja 2017. u 20,3o u foajeu Kazališta Marina Držića organizirana je i prigodna izložba o povijesti Lige protiv raka Dubrovnik koju je postavio ugledni dubrovački i hrvatski scenograf prof. Marin Gozze. Izložbu su prigodnim riječima otvorili domaćin prof.dr.sc. Marko Margaritoni i predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof.dr.sc. Damir Eljuga.

Odmah potom u Kazalištu Marina Držića uslijedio je i humanitarni koncert pod naslovom “Nikad ne hodaš sam” uz sudjelovanje Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem maestra Slobodana Begića te našeg tenora Stijepa Gleđa Markosa uz klavirsku pratnju prof. Miha Boškovića, proslavljenog dubrovačkog vaterpoliste, a sada profesora u glazbenoj školi “Luka Sorkočević”. Ovaj događaj moderirala je gđa. Brigita Masle Dražinić, a posjetitelji su uživali u iznimno ugodnoj atmosferi uz vrhunske umjetničke izvedbe svih sudionika. Sredstva prikupljena ovim donatorskim koncertom usmjerena su također na nabavku novog digitalnog mamografa OB Dubrovnik.

Dana 19.svibnja, u jutarnjim satima, u hotelu Hilton Imperial održana je i sjednica predsjedništva Hrvatske lige protiv raka na kojoj su uz zahvale domaćinu za organizaciju proslave istaknuti i skori planovi djelovanja i budućih aktivnosti Lige.

Tjedan proslave velike obljetnice završen je Svečanom skupštinom održanom u Kazalištu Marina Držića. Na ovoj svečanosti predstavljena je monografija "Pola stoljeća u službi humanosti ", autora prof.dr.sc. Marka Margaritoni, Davora Miloglava dipl.oecc., Mr.sc. Snježane Buhić i Mr.sc. Josipa Lopižića o kojoj su govorili recenzent, predsjednik Hrvatske Lige protiv raka, prof.dr.sc. Damir Eljuga i glavni urednik prof.dr.sc. Marko Margaritoni. Prikazan je i prigodni film o radu i rezultatima Lige kao i promotivni dokumentarni film s presjekom polustoljetnog djelovanja Lige, autora uglednog dubrovačkog novinara Vedrana Benića. Prisutnima se svojim izviješćem o pola stoljeća djelovanja Lige obratio predsjednik Lige Davor Miloglav dipl.oecc.

U drugom dijelu svečanosti dodijeljena su priznanja za doprinos radu Lige brojnim pojedincima, udrugama i institucijama među kojima je povelje za doprinos radu Lige dobio veći broj sadašnjih i bivših liječnika i zdravstvenih djelatnika OB Dubrovnik, uglednih dubrovačkih umjetnika, slikara, glazbenika te udruga i institucija. Posebne povelje u prigodi 50-te obljetnice, a za uspješnu suradnju kroz pola stoljeća, dobile su razne institucije od nacionalnih do lokalne razine, a među njima i Hrvatska liga protiv raka. Na kraju svečanosti najveće Počasno posthumno priznanje - Dijamantnu povelju s grbom Lige dodijeljeno je utemeljitelju Lige pokojnom Prim.dr. Marku Margaritoni za izniman doprinos u osnivanju i razvoju Lige protiv raka Dubrovnik te razvoju onkološke zaštite u Dubrovniku,i Republici Hrvatskoj. Svečanu skupštinu su umjetničkim programom uveličale klape Maestral, Ragusa Vecchia, Subrenum i Buco Pende te dramski umjetnici, Miše i Maro Martinović.

Čitava proslava održana je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva zdravstva RH.

 

Važno je podsjetiti da je Liga protiv raka Dubrovnik velikim brojem humanitarnih priloga Općoj bolnici Dubrovnik za nabavu opreme, potrošnog materijala i lijekova te za potporu edukacije,iz područja onkološke zaštite, do sada darovala više od 15 milijuna kuna vrijedne donacije. 

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka