Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
.
.
 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
23.03.2024.
Obilježen je 28. Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
19.03.2024.
Dan narcisa – javnozdravstvena akcija svjesnosti o prevenciji raka dojke
18.03.2024.
EnoGastro događaj Wine ViP Event donirao Hrvatsku ligu protiv raka
14.03.2024.
Hotel Antunović ugostio humanitarni enogastro događaj
09.03.2024.
Kulinarska radionica života
08.02.2024.
Rak u Hrvatskoj - epidemiološki podaci
08.02.2024.
Organizatori trke Terry Fox Run uručili donaciju dječjoj onkologiji
08.02.2024.
Hrvatska liga protiv raka sjajnim donatorskim koncertom proslavila rođendan!
04.02.2024.
Kolektivnim optimizmom do smanjenja nejednakosti i veće dostupnosti inovacija u onkološkoj skrbi!
27.01.2024.
Održan 17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
27.01.2024.
Dječji crteži za obilježavanje Nacionalnog dana mimoza
23.01.2024.
17. Dan mimoza i Nacionalni dan protiv raka vrata maternice
 

Hrvatska liga protiv raka obilježila 50 godina postojanja

Na Svečanoj akademiji predstavljena monografija „50 godina Hrvatske lige protiv raka“ i uručena donacija humanitarne utrke Terry Fox Run u iznosu od 203.000 kuna mladim znanstvenicima Instituta Ruđer Bošković

Zagreb, 11. veljače 2017. – Povodom 50. obljetnice svog djelovanja, a u prigodi Svjetskog dana bolesnika, Hrvatska liga protiv raka održala je danas Svečanu akademiju u Starogradskoj vijećnici. Tom prilikom predstavljena je monografija „50 godina Hrvatske lige protiv raka“ potpredsjednice Hrvatske lige protiv raka, dr. med. Ilone Sušac i suradnika, uručene su donacije humanitarne utrke Terry Fox Run mladim znanstvenicima Instituta Ruđer Bošković i dodijeljena su priznanja i zahvalnice za doprinos radu Lige. Svečanost 50 godina postojanja Lige održana je na Svjetski dan bolesnika i rođendan akademika Ive Padovana, jednog od glavnih začetnika ove civilne udruge.

Napisana uoči obljetnice, monografija opisuje 50 godina najstarije civilne udruge za borbu protiv raka u Jugoistočnoj Europi te govori o svemu onome što je Liga postigla zahvaljujući upornosti i predanom radu.

Monografija je nastala u želji da se što dostojnije obilježi ova važna obljetnica, ali ujedno je postojala i stvarna potreba da se prvi put na jednome mjestu javnosti prikažu rad i djelovanje Hrvatske lige protiv raka te da se istakne njezina velika uloga i značaj u poboljšanju onkološke zaštite u Hrvatskoj“, naglasio je prof. dr.sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Najveća snaga Lige njezina je prisutnost u cijeloj Hrvatskoj, ali i članovi koji svakodnevno ulažu velik trud kako bi ostvarili humane ciljeve.

„Gotovo da nema županije u kojoj ne djeluje podružnica Lige i gotovo da nema veće i značajnije zdravstvene ustanove kojoj Liga nije dala i kontinuirano daje materijalni i stručni obol. Vrijednost opreme i uređaja doniranih zdravstvenim ustanovama, edukacija zdravstvenog osoblja i pučanstva putem stručnih predavanja te bogatim izdavačkim opusom, znanstvenim i stručnim simpozijima i javnozdravstvenim kampanjama može se mjeriti milijunima kuna“, navodi dr. med. Ilona Sušac, urednica monografije i potpredsjednica Lige pa dodaje: „Razvoj i održavanje onkološke struke na visokoj razini i ukorak sa svjetskim znanjima bio je i ostao još jedan od ciljeva Lige protiv raka, jer bez dobrih liječnika, medicinskih sestara i drugog jednako važnog zdravstvenog osoblja te uvođenja novih znanja u onkologiju nema sveobuhvatnog i učinkovitog liječenja i prevencije onkoloških bolesti.“

Na samoj svečanosti uručen je i iznos od 203.000 kuna mladim znanstvenicima Instituta Ruđer Bošković za nastavak istraživanja identificiranja novih biomarkera raka dojke te za nadogradnju kapitalne opreme nužne za razvoj znanja u području tumorske imunologije. Novac je prikupljen na prošlogodišnjoj 17. humanitarnoj utrci Terry Fox Run, a ček su uručili Nj.E. gosp. Daniel Maksymiuk, veleposlanik Kanade, Joe Bašić, predsjednik uprave MPG-a i predsjednik Hrvatske Lige protiv raka, prof. dr. sc. Damir Eljuga, ravnatelju Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Tomi Antičiću.

Ovom prigodom, odlukom Predsjednice Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Lige odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića, a Hrvatska liga protiv raka dobila je Povelju Republike Hrvatske.

Svečanu akademiju svojim dolaskom podržali su i dr. sc. Tomislav Madžar, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, prim. dr. Siniša Varga, izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar Zdravstva, dr. sc. Ana Stavljenić-Rukavina, izaslanica gradonačelnik Grada Zagreba, akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU, dr. sc. Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, NJ.E. kanadski veleposlanik gosp. Daniel Maksymiuk, prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik HLZ-a, prim. dr. Ante-Zvonimir Golem, drugi podpredsjednik HLK, dr. Dinka Nakić, pomoćnica ravnatelja HZJZ, koji su ujedno primili zahvalnice i priznanja  za doprinos u radu Hrvatske lige protiv raka.

(tekst: Domagoj Jelić)

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Tel: + 385 99 5361 386
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
 
Uplate donacija možete izvršiti i skeniranjem barcode-a:

HLPR - Barcode za donacije
Pomoć u prevenciji i liječenju raka