Emocije i rak
Emocije i rak

Psihoedukative radionice

za žene oboljele od raka

 
Hrvatska liga protiv raka
16.10.2018.
Emocije i rak
09.10.2018.
Gudački kvartet Rucner i Marijan Đuzel oduševili posjetitelje u Lisinskom
07.10.2018.
Zagrljaj jeseni u ružičastom listopadu u selu Kostanj
06.10.2018.
Održan 19. Dan ružičaste vrpce
06.10.2018.
Gudački kvartet Rucner i Marijan Đuzel predstavljaju Jesen u Lisinskom
04.10.2018.
Obilježen Dan dojki & BRA Day
29.09.2018.
Nužno je smanjiti smrtnost od raka dojke jednoglasna je poruka Dana dojki & BRA Day-a
26.09.2018.
Međunarodni Dan dojki & Bra Day
24.09.2018.
Pjesmom Tvoja zemlja Đani Stipaničev najavio humanitarni gala koncert u čast Vici Vukovu
23.09.2018.
19. izdanje Terry Fox Runa okupilo više od 5.000 sudionika
16.09.2018.
Održana humanitarna prodaja majica za Terry Fox Run
04.09.2018.
Terry Fox Run devetnaesti put na Jarunu
 

HPV forum

HPV-om se tijekom života zarazi gotovo svaka spolno aktivna osoba. U Hrvatskoj je od ove školske godine dostupno besplatno deveterovalentno cjepivo protiv HPV-a za djevojčice i dječake u osmim razredima osnovnih škola.
 
Humani papiloma virus (HPV) jedna je od najčešćih spolno prenosivih infekcija kojom se zarazi gotovo svaka spolno aktivna osoba u nekom trenutku svog života. U većine osoba zaraženih HPV-om se nikada ne razviju simptomi ili zdravstvene tegobe. Međutim, u nekim slučajevima HPV infekcije mogu uzrokovati nastanak genitalnih bradavica i određenih vrsta raka. Infekcije HPV-om danas je moguće spriječiti. Upravo se o ovoj problematici raspravljalo na HPV Forumu održanom 6. listopada 2017. g. u zagrebačkom hotelu Westin na kojem su se okupili brojni uvaženi hrvatski stručnjaci.
 
„Iako većina osoba zaraženih HPV-om nikada ne razvije simptome ni zdravstvene tegobe, ponekad HPV infekcije ne prolaze i tada mogu uzrokovati čak nekoliko vrsta raka. Danas svjedočimo revolucionarnim medicinskim dostignućima koja nam omogućuju da spriječimo negativne ishode zaraze HPV-om.“, objasnio je prof.dr.sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, i naglasio da je rak vrata maternice, za koji se danas pouzdano zna da je uzrokovan HPV-om, treći najčešći oblik raka među ženama reproduktivne dobi.
 
No, nije riječ isključivo o raku vrata maternice, već i o raku rodnice i stidnice u žena, raku penisa u muškaraca te raku anusa i stražnjeg dijela grla, uključujući rak korijena jezika i krajnika i u žena i u muškaraca. Upravo je prof.dr.sc. Mihael Skerlev naglasio kako HPV nije isključivo problem žena, kako se to u javnosti često percipira, već da su u opasnosti od zaraze i oboljenja isto tako i muškarci koji „nisu komarci“. 
 
Prof.dr.sc. Joško Zekan iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC Zagreb govorio je o zdravstvenim  problemima koje mogu prouzročiti HPV infekcije i načinima kako ih možemo spriječiti. „Jedina potpuna zaštita od HPV infekcija jest apstinencija.“, naglasio je prof. Zekan, dodavši da prezervativi mogu smanjiti rizik od infekcije, no ne pružaju potpunu zaštitu. Visoku učinkovitost u prevenciji infekcija HPV-om pokazalo je cjepivo protiv HPV-a, što su potvrdile brojne provedene kliničke studije.
 
O iskustvima liječenja HPV infekcija u susjednoj Sloveniji, s njima povezanim bolestima te načinima prevencije govorila je specijalistica školske medicine Janja Schweiger Nemanič, dr.med., naglasivši važnost dostupnosti cjepiva protiv HPV-a kao jedinog cjepiva protiv raka. Za razliku od Hrvatske, gdje je cjepivo protiv HPV-a besplatno i za djevojčice i za dječake, u Sloveniji se besplatno cijepe samo djevojčice. Napomenula je i kako procijepljenost u Sloveniji iznosi prosječno 44% i značajno je viša od procijepljenosti u Hrvatskoj koja iznosi <10%. 
 
Novosti o deveterovalentnom cjepivu protiv HPV-a, koje je od ove školske godine dostupno djevojčicama i dječacima u osmim razredima hrvatskih osnovnih škola, s okupljenima je podijelio prof.dr.sc. Hrvoje Vrčić, specijalist ginekologije i opstetricije, uži specijalist humane reprodukcije. Cjepivo najnovije generacije štiti od devet različitih tipova virusa, što je dosada najobuhvatnija zaštita od raka uzrokovanog HPV-om. „Cjepivo protiv HPV-a kao jedino cjepivo protiv nekoliko vrsta raka veliko je znanstveno postignuće današnjice kakvo bi zasigurno poželjeli imati i liječnici drugih specijalnosti za područja medicine kojima se bave.“, zaključio je prof. Vrčić. 
 
O dilemi treba li cijepiti i zašto govorio je prof.dr.sc. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. „Djeca u predadolescentnoj dobi trebaju cjepivo protiv HPV-a danas kako bi bila zaštićena od karcinoma povezanih s HPV-om sutra.“, zaključio je dr. Tešović.
 
Praktične aspekte provedbe cijepljenja protiv HPV-a pojasnila je specijalistica školske medicine Željka Karin, dr.med., predsjednica Hrvatskog društva za školsku i sveučilišnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora. 
Nakon stručnih predavanja održano je i nekoliko tematskih radionica na temu poboljšanja edukacije i informiranja roditelja i djece o spolno prenosivim bolestima uzrokovanim HPV-infekcijama i mogućnostima njihovog sprječavanja. 
 
Bolesti povezane s humanim papiloma virusom (HPV) značajan su javnozdravstveni problem u Hrvatskoj i u svijetu.
Nastanak raka vrata maternice, raka stidnice i rodnice, raka anusa, raka usta i ždrijela te genitalnih bradavica uzročno je povezan s infekcijom HPV-om.
Danas je bolesti koje uzrokuje HPV moguće spriječiti.
 
Pogledajte film „Bolest koja ne treba postojati“ i informirajte se o bolestima uzrokovanim HPV infekcijom i mogućnostima njihove prevencije.
 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Fax: + 385 1 3775-568
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka