Europski strukturni i investicijski fondovi
 
.
.
 
Koronavirus
Koronavirus

HRVATSKA LIGA PROTIV RAKA ODGAĐA DAN NARCISA
I SVE DRUGE RANIJE DOGOVORENE AKTIVNOSTI.

 
Hrvatska liga protiv raka
05.06.2020.
Video konferencija na temu “DEKODIRAJMO RAK - za sljedeće desetljeće”
30.05.2020.
Europska komisija donosi novi plan borbe protiv raka
27.05.2020.
DEKODIRAJMO RAK - za sljedeće desetljeće
18.05.2020.
Podrška djeci u situacijama kada netko koga vole boluje od ozbiljne bolesti
11.05.2020.
Europski tjedan borbe protiv raka (25.-31. svibnja 2020.)
05.05.2020.
Važnost zdrave prehrane i korisnosti pojedinih namirnica u borbi protiv raka
05.05.2020.
Važnost tjelesne aktivnosti u očuvanju zdravlja
27.04.2020.
Kemo mozak: „mentalna izmaglica” nakon liječenja raka
20.04.2020.
Zdravi stilovi života tijekom i nakon liječenja zloćudne bolesti
16.04.2020.
Rak i seksualno zdravlje
11.04.2020.
Psihološki stres i rak
08.04.2020.
Hrvatska liga protiv raka povodom Svjetskog dana zdravlja daruje svoje članove
 

Europska komisija donosi novi plan borbe protiv raka

“U ovoj borbi nužna je suradnja struke i politike”

Jedan od najznačajnijih europskih webinara onkologije DEKODIRAJMO RAK – za sljedeće desetljeće“ okupio je hrvatske i međunarodne stručnjake koji su javnosti iznijeli najnovije zaključake i planove europskih zemalja u području prevencije i liječenja svih vrsta raka.

“Rak kao tema dio je aktivnosti Europske unije u njenom pristupu koji se zalaže da preventiva mora biti dio novog plana protiv raka koji Europska komisija donosi tijekom ove godine. On će sadržavati preventivu i sveobuhvatnu dijgnostiku te nove terapijske mogućnosti.”- istaknula je pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković te dodala: ”Važnost današnjeg webinara smatram izuzetnim jer nikada o preventivi nije dovoljno govoriti. U Hrvatskoj još uvijek ima mjesta za popravak kada je u pitanju smrtnost od raka. Mišljenja sam da bi se i veća sredstva trebala uložiti upravo u preventivu. Stvari se i na političkoj sceni mijenjaju po pitanju raka, te je preventiva postala prioritet. Unutar Horizon-a 2021-2027. jedna misija upravo je posvećena raku. Do kraja ove godine države članice imaju mogućnost da daju svoje doprinose, a poseban naglasak će biti na angažiraju civilnog društva i svih nas pojedinaca da se uključimo u preventivne aktivnosti ne bi li smanjili pojavnost raka. Ono što smo mi u Hrvatskoj unutra protekle tri godine napravili i na to smo ponosni, je strateški okvir protiv raka (Nacionalni plan. On je u svojoj završnoj fazi i nalazi se pred vratima Vlade da ga donese za iduće desetgodišnje razdoblje. Očekujemo da će se upravo u domeni preventive vidjeti promjene.”

Ovaj webinar održao se povodom Europskog tjedna borbe protiv raka koji se diljem europskih zemalja obilježava od 25. do 31. svibnja i poziva na podizanje svijesti o važnosti prevencije jedne od najsmrtonosnijih bolesti današnjice. Hrvatska liga protiv raka kao partner Europske lige protiva raka (ECL), a time i Hrvatska već su niz godina ujedinjeni u obilježavanju Europskog tjedna borbe protiv raka koji se ove godine održava pod sloganom „DEKODIRAJMO RAK!“.

“Nadležnost za zdravstvenu politiku primarno je na državama članicama. EU do sada nije imala jasno razrađenu koherentnu sveobuhvatnu zdravstvenu politiku, uključujući borbu protiv raka, ali tu atmosferu smo mi zastupnici u Europskom parlamentu uspjeli promjeniti. Nova povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides je to prepoznala i stavila borbu protiv raka visoko na listu prioriteta.” – naglašava zastupnik MEP i član europskog parlamenta dr.sc. Tomislav Sokol i dodaje: „Plan oporavka nakon pandemije koronavirusa ima jednu pozitivnu posljedicu, odnosno, povećana su izdvajanja za Zdravstveni program Europske unije koja su čak udvadeseterostručena. Današnja konferencija pokazala je koliko je borba protiv raka bitna tema. Također, pokazala je da struka i politika mogu i moraju surađivati jer bez te suradnje i sinergije neće se moći postići rezultati.”

Tijekom europskog tjedna borbe protiv raka, kao i dosadašnjih godina, Hrvatska i Europska liga protiv raka zajedno odašilju važnu poruku koliko je važna prevencija raka i poštivanje Europskog kodeksa protiv raka koji kroz životno važnih 12 točaka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave ove opake bolesti.

“Drago mi je da smo povodom Europskog tjedna borbe protiv raka i predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, a unatoč epidemiološkim mjerama uspjeli organizirati Digitalnu konferenciju na kojoj smo ukazali na veliku važnost prevencije raka s posebnim naglaskom na pridržavanju 12 koraka kojima se može značajno spriječiti veliki postotak zloćudnih bolesti.” - zaključio je doc.dr. Domagoj Eljuga, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka.

U webinaru su uz prim. Veru Katalinić Janković, dr.sc. Tomislava Sokola te doc.dr.sc. Domagoja Eljugu sudjelovali i direktorica Europske lige protiv raka Wendy Yared, voditelj javnozdravstvenih preventivnih mjera iz Europske lige protiv raka David Ritchie, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva i voditelj kordinacije Nacionalnom planu protiv raka za razdoblje 2020. - 2030. prof.dr.sc. Eduard Vrdoljak te mladi Hrvatski ambasador Europske lige protiv raka Ivan Vidiš.

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Fax: + 385 1 3775-568
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka