Europski strukturni i investicijski fondovi
 
Hrvatska liga protiv raka
16.09.2021.
Terry Fox Run Hrvatska najavljuje – I ove godine družimo se virtualno!
28.06.2021.
Hrvatska i Europa mogu „dekodirati“ rak te spriječiti čak 40% slučajeva
25.06.2021.
Pridružite nam se na virtualnoj konferenciji „DEKODIRAJMO RAK – POBIJEDIMO RAK!“
13.05.2021.
Besplatna online predavanja za onkološke bolesnike
30.03.2021.
Webinar o raku dojke Hrvatske lige protiv raka u prigodi 25. Dana narcisa
26.03.2021.
Zagrebačke fontane zasvijetlile u znaku 25. Dana narcisa
25.03.2021.
Najava 25. Dana narcisa
23.02.2021.
Objavljeno je internetsko sučelje projekta HERO
12.02.2021.
Hrvatska liga protiv raka obilježila 54 godine rada
07.02.2021.
Virtualno psihoonkološko savjetovalište
05.02.2021.
Održan 2. Virtual HEROIC Policy MeetUp
04.02.2021.
Hrvatski organizatori uručili donaciju Institutu Ruđer Bošković  na Svjetski dan borbe protiv raka
 

Epidemiološka situacija ne smije ugroziti napredak u prevenciji i liječenju raka vrata maternice

Ugledne liječnice o važnosti dana mimoza i besplatnom cjepivu koje spašava živote

Proteklih mjeseci više no ikad suočni smo s činjenicom koliko je zdravlje krhko i koliko ga brzo možemo izgubiti. Pandemija koronavirusa naučila nas je da prevencija život znači, a upravo je to najpotrebnija nit vodilja kada je u pitanju jedna od najsmrtonosnijih ženskih bolesti – rak vrata maternice. Unatoč blagom padu smrtosti ovaj tihi ubojica godišnje u Hrvatskoj odnosi više od sto života. Ugledne liječnice dr. Neda Ferenčić Vrban, specijalistica školske medicine i glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka i dr. Jadranka Belan Žuklić, ginekologinje i tajnica Udruge Zdravka ususret Nacionalnom danu borbe protiv raka vrata maternice te Danu mimoza otkrivaju kako pravilnom prevencijom možemo spasiti brojne živote.

“Uz pandemiju kojoj su se pridružili i potresi primijetili smo da je pacijenticama potrebna dodatna podrška i razumijevanje. Veliki dio pacijentica se boji da neće na vrijeme započeti liječenje. Rijetko, ali susrećemo i drugu krajnost da se strahom od COVID bolesti opravdava odgađanje liječenja.”– otkriva dr. Jadranka Žuklić Belan te dodaje: “Sjećam se žene u ranim četrdesetim s citološkim nalazom CIN III/ karcinom in situ kojoj je preporučen operacijski postupak na početku pandemije, ali ga zbog nerealnog straha nije učinila. Dakako da ja toj osobi potrebna psihološka pomoć, ali na žalost, odgađanjem dijagnostičkih i terapijskih postupaka, povećava se rizik da se u podlozi razvija rak vrata maternice.”

Humani papilloma virus (HPV)  najčešći je uzročnik raka vrata maternice. Upravo cjepivom protiv HPV-a obolijevanje od ove bolesti mogu svesti na minimum kao i spriječiti brojne druge vrste raka uključujući rak vrata maternice, usne šupljine i ždrijela, rodnice, stidnice, anusa, penisa te spolne bradavice.

“Hrvatska liga protiv raka zauzima se da se napokon počne s adekvatnom provedbom Nacionalnog programa  ranog otkrivanja raka vrata maternice, nastavak  edukacije, cijepljenja i odlazak na redovite ginekološke preglede s PAPA testom.”-  dr. Neda Ferenčić Vrban te dodaje: “Ponosni smo na sve sudionike u povijesnom uspjehu donošenja Nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. godine. Njime su Vlada i Sabor RH krajem prosinca 2020. godine usvojili ciljeve i ambicije vezane uz smanjenje incidencije i mortaliteta od raka vrata maternice te raka uzrokovanog HPV-om.”

 Neki od najvažnijih ciljeva koje u području prevencije i liječenja raka vrata maternice Hrvatska liga protiv raka promiče : 

  Povećati svijest javnosti o povezanosti HPV infekcija s nastankom karcinoma te mogućnostima prevencije

  Kontinuirano podizanje svijesti žena i javnosti o prevenciji raka vrata maternice.

  Kontinuirano provođenje edukacija zdravstvenih radnika uključenih u program probira te javnost o prevenciji ove vrste raka.

  Unaprjeđenje i praćenje učinkovitosti postojećih i uvođenje novih mjera probirnih pregleda, odnosno povećanje postotka odaziva na probirne preglede (od edukacije javnosti do učinkovitog uključenja lokalne uprave)

  Smanjiti rizik od premalignih i malignih lezija vezanih uz perzistentnu HPV infekciju u osoba koje se cijepe

Zbog trenutne epidemiološke situacije ovogodišnji Dan mimoza bit će održan u nešto drugačijim uvjetima. Stručnjaci Prim. Dr. Tatjana Nemeth-Blažić, kordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice i Neda Ferenčić Vrban, dr.med. ,  podijelit će najnovija saznanja o preveciji i liječenju raka vrata maternice na online konferenciji kojoj se putem Cisco web  platforme za koji će pozivni link biti na stanici weba Hrvatske lige protiv raka možete priključiti u subotu, 23. siječnja u 11 sati.

Dan mimoza održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u partnertsvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, uz podršku Ministarstva zdravstva i Škole Narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar.

 

Poveznicu za održavanje na koje se mogu priključiti građani se nalazi ovdje.

 
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Fax: + 385 1 3775-568
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka