Europski strukturni i investicijski fondovi
 
Koronavirus
Koronavirus

HRVATSKA LIGA PROTIV RAKA ODGAĐA DAN NARCISA
I SVE DRUGE RANIJE DOGOVORENE AKTIVNOSTI.

 
Hrvatska liga protiv raka
20.03.2020.
Unatoč izazovnoj zdravstvenoj situaciji ne zaboravimo ni na žene oboljele od raka dojke
05.03.2020.
Program “Psihološka pomoć onkološkim bolesnicima”
13.02.2020.
Muzikoterapija
12.02.2020.
Goran Karan, Tedi Spalato i klapa Sv. Juraj HRM oduševili koncertom u Lisinskom
04.02.2020.
Humanitarna akcija Terry Fox Run 2019
26.01.2020.
13. Dan Mimoza u znaku edukacije i podizanja svijesti o raku vrata maternice
24.01.2020.
Županijska liga protiv raka Požega obilježila je 50 godina
30.12.2019.
O štetnosti zračenja na ljudsko zdravlje
01.12.2019.
Glazbena Božićna bajka Antonelle Malis najavila najljepše doba u godini
14.11.2019.
Emotivni koncert Monike Leskovar oduševio ispunjenu dvoranu HGZ-a
14.11.2019.
Prof. dr. Mirjana Grubišić Ilić održala predavanje
12.11.2019.
Prof. dr. sc. Zdravku Eblingu dodijeljena Nagrada Osječko-baranjske županije za životno djelo
 

Uspješno obilježen i ovogodišnji Dan mimoza

I ove godine na Cvjetnom trgu u Zagrebu i brojnim mjestima u Hrvatskoj održan je 17. siječnja 2015. Dan mimoza posvećen prevenciji raka vrata maternice.

 

Dan siv, ali prepun nekog predproljetnog nemira. Na Cvjetnom trgu čuje se žamor i zgodimice glas s razglasa.  Miris mimoza osvježava misli i uspomene. Godinama tako Hrvatska liga  protiv raka i udruga „Zdravka“  uz podršku  Udruge „Sve za nju“, Zagrebačke lige protiv raka i Europske udruge protiv raka vrata maternice,  a pod pokroviteljstvom  Ministarstva zdravlja i Gradskog ureda za zdravstvo obilježavaju Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, podsjećaju žene na važnost redovitog odlaska na ginekološke preglede, osvješćujući tako osobnu odgovornost svakog pojedinca u očuvanju zdravlja.
Poput učitelja ili svojevrsnih misionara, liječnici koriste svaku prigodu da ukažu na taj maleni korak koji valja učiniti - otići na pregled! Jesmo li loši učenici? Zašto svaki dan u Hrvatskoj jedna žena oboli, a svaki treći dan umre od raka vrata maternice? Mora li biti tako?

Riječi poduke čujemo na svakom koraku.

Neumorno slijedeći maksimu Repetitio est mater studiorum, liječnici  šire informacije o mogućnostima kojima u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti raspolaže suvremena medicina. Među onima koji redovito, stručno i srdačno sudjeluju u ovoj kampanji je i ekipa poliklinike Eljuga. Promičući zdrav život podsjećaju na važnost zdrave prehrane, upozoravaju na štetnost pušenja kod kojeg se upravo nikotin secenira u vaginalnom sekretu  postajući značajan čimbenik u obolijevanju od raka vrata maternice, ističu važnost edukacije, pregleda i cijepljenja protiv  humanog papiloma virusa (HPV).U nezaustavljivom životnom tempu kada se spušta granica početka spolog života, cijepljenje se pokazuje kao spasonosan čin koji bi trebalo obaviti prije prvog seksualnog iskustva.  Mladi trebaju pravovremeno saznati o mogućim zamkama neodgovornog spolnog ponašanja. 

Među 365 dana u godini Danom mimoza počinje Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice i kako god bili loši učenici, nakon ovih zdravstveno-edukativnih kampanja povećava se broj odlazaka na ginekološke preglede, što dodatno stimulira liječnike dajući smisao njihovim nastojanjima da  educiranjem preveniraju moguću bolest.

 U toj dobro organiziranoj kampanji bilo je mnoštvo spontanih susreta i nastupa. Nakon podneva označenog prodornim pucnjem gričkog topa, pojavilo se i sunce, a članica Opere HNK -Orijana Vozila, koja također već niz godina podržava i sudjeluje na Danima mimoza, prisutnima je otpjevala kanconu „O sole mio“. Pljesak se još nije utišao, a u organizaciji Društva hrvatsko- britanskog  prijateljstva naišla je skupina muškaraca u živopisnim škotskim kiltovima predvođena gajdašem Stevenom Dewarom. Bila je to nesvakidašnja prilika da čujemo zvuk dalekih škotskih visoravni, koji je pozivao na koncert u hotelu Esplanade a u prigodi Burns Night – Burnsove noći, dvoipolstoljetne tradicije obilježavanja rođenja velikog sina Škotske -pjesnika Roberta Burnsa, čije pjesništvo iz dana u dan ima sve više poklonika. Gala koncertom prikupljana su sredstva za SOS Dječje selo. Tako su se na jednom mjestu susrele dvije akcije humanitarog karaktera, a razdragani su Škoti zasvirali i predsjedniku Republike Hrvatske dr. Ivi Josipoviću koji je uzeo učešća u prodavanju mimoza. Među mnogim poznatim sudionicima javno zdravstvene kampanje pored predsjednika Josipovića, na Preradovićevom smo trgu  vidjeli kako djelatno pomažu u prodaji mimoza i  Mirnu Šitum, Milana Bandića, Izeta Aganovića,

 Peđu Grbina, Darinka Kosora, Vesnu Kusin,  Anitu Malenicu i brojne druge osobe iz javnog i političkog života.Dan mimoza bio je ponovno prigoda za nove susrete u ozračju humanitarnog druženja brojnih osoba koji svoje slobodno vrijeme daruju onima kojima je pomoć potrebna. Nadamo se ponovnom susretu na istom mjestu u povodu Dana narcisa, posvećenog prevenciji raka dojke i to na 1. dan proljeća.

 

(Autor teksta: Mirjana Bobanac)

 
Poveznice:   
dan mimoza
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Fax: + 385 1 3775-568
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka