Europski strukturni i investicijski fondovi
 
Hrvatska liga protiv raka
18.10.2020.
Uz susret ljubavlju do zdravlja
13.10.2020.
Održan jubilarni 5. Dan dojki i Bra Day
06.10.2020.
Stipe Božić i Vedran Mlikota u pohodu na sljeme
05.10.2020.
Ana Rucner, Matej Meštrović I Miljenko Đuran koncertom razveselili onkološke bolesnike
28.09.2020.
Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke
16.09.2020.
Virtualno izdanje trke Terry Fox Run 2020
06.09.2020.
Nikad važnijih 12 minuta kretanja protiv raka
27.08.2020.
12 minuta kretanja protiv raka – najava održavanja
05.06.2020.
Video konferencija na temu “DEKODIRAJMO RAK - za sljedeće desetljeće”
30.05.2020.
Europska komisija donosi novi plan borbe protiv raka
27.05.2020.
DEKODIRAJMO RAK - za sljedeće desetljeće
18.05.2020.
Podrška djeci u situacijama kada netko koga vole boluje od ozbiljne bolesti
 

Dan mimoza uspješno obilježen u cijeloj Hrvatskoj

9. hrvatski Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka uspješno je održan na Cvjetnom trgu u Zagrebu i brojnim gradovima u Hrvatskoj dana 23.siječnja s ciljem podizanja svijesti o potrebi prevencije raka vrata maternice.

 

U preko 40 gradova u Hrvatskoj dana  23.siječnja uspješno je održan 9.Hrvatski dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice posvećen prevenciji raka vrata maternice.U Zagrebu je održan na Cvjetnom trgu u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, Hrvatske lige protiv raka, udruge „Zdravka“ i Zajednice oboljelih od raka „Sv. Juraj“. Brojni zdravstveni  stručnjaci i osobe iz javnog i političkog života sudjelovali su u javnozdravstvenoj akciji gdje su humanitarno „prodavali“  nježne mimoze koje simboliziraju krhko žensko zdravlje za pomoć  Zajednici oboljelih od raka „Sv. Juraj“ koja okuplja i žene koje su preboljele ovu, na žalost , i danas smrtonosnu bolest.

Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice ove se godine održao uz pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Svaki  oblici educiranja i prevencije bolesti silno su  važni  i uvijek sam se zalagao za  prevenciju. Liga za borbu protiv raka davno je krenula u borbu za prevenciju raznih zloćudnih bolesti pa evo i raka maternice, rekao je. Ova  hvale vrijedna akcija  skreće pozornost na taj veliki problem kojem, zahvaljujući spoznajama znamo što ga uzrokuje pa se najčešće može prevenirati, istaknuo je akademik Željko Reiner koji je i sudjelovao u humanitarnoj „prodaji“ mimoza.

U Hrvatskoj  svaki dan jedna žena oboli, a svakog trećeg dana, nažalost, jedna umre od raka vrata maternice“ , naglašava prof.dr.Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka

Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba prof.dr.sc. Mirna Šitum osvrnula se na važnost javnozdravstvenih akcija:

„Iako je rak vrata maternice danas izlječiva bolest, nažalost, od ove maligne bolesti i dalje umire velik broj žena i to isključivo zbog nedovoljne informiranosti. Obilježavanje Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice iznimno je važno kako bismo zahvaljujući ovoj i brojnim drugim sličnim akcijama i projektima što veći broj žena educirali o prevencije, brizi za vlastito zdravlje te važnosti redovitih odlazak na ginekološke preglede.“

Glavni cilj ove javnozdravstvene akcije je probuditi svijest i educirati javnost, posebice žene, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastitim intimnim zdravljem, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama izbjegli smrtnost od raka vrata maternice, naglasila je dr. Ivana Portolan Pajić, voditeljica Odjela za zdravstvo Gradskog ureda za zdrastvo Grada Zagreba.

Ovu javnozdrastvenu kampanju podržao je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, ministar zdravlja doc.dr.Dario Nakić, ministar kulture dr.sc Zlatan Hasanbegović, ministrica socijalne skrbi BernardaJuretić i brojni saborski zastupnici. Isto tako kampanju je podržao i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof.dr.Željko Krznarić, predsjedn Hrvatske liječničke komore dr.Trpimir Goluža, ravnatelj  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc.dr. sc. Ranko Stevanović i mnogi drugi.

(Domagoj Jelić)

 
Poveznice:   
dan mimoza
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Fax: + 385 1 3775-568
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka