Europski strukturni i investicijski fondovi
 
Koronavirus
Koronavirus

HRVATSKA LIGA PROTIV RAKA ODGAĐA DAN NARCISA
I SVE DRUGE RANIJE DOGOVORENE AKTIVNOSTI.

 
Hrvatska liga protiv raka
20.03.2020.
Unatoč izazovnoj zdravstvenoj situaciji ne zaboravimo ni na žene oboljele od raka dojke
05.03.2020.
Program “Psihološka pomoć onkološkim bolesnicima”
13.02.2020.
Muzikoterapija
12.02.2020.
Goran Karan, Tedi Spalato i klapa Sv. Juraj HRM oduševili koncertom u Lisinskom
04.02.2020.
Humanitarna akcija Terry Fox Run 2019
26.01.2020.
13. Dan Mimoza u znaku edukacije i podizanja svijesti o raku vrata maternice
24.01.2020.
Županijska liga protiv raka Požega obilježila je 50 godina
30.12.2019.
O štetnosti zračenja na ljudsko zdravlje
01.12.2019.
Glazbena Božićna bajka Antonelle Malis najavila najljepše doba u godini
14.11.2019.
Emotivni koncert Monike Leskovar oduševio ispunjenu dvoranu HGZ-a
14.11.2019.
Prof. dr. Mirjana Grubišić Ilić održala predavanje
12.11.2019.
Prof. dr. sc. Zdravku Eblingu dodijeljena Nagrada Osječko-baranjske županije za životno djelo
 

3. HRVATSKI DAN MIMOZA- dan borbe protiv raka vrata maternice

Kao što je dana 18. siječnja 2010 g. na tiskovnoj konferenciji održanoj u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi i najavljeno, u subotu, 23.siječnja 2010. g održat će se 3. Hrvatski dan mimoza. Hrvatska liga protiv raka i njezina udruga "Zdravka" ove godine uz potporu i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u više hrvatskih gradova provest će akciju „Budi Zdrav(k)a“. Glavna zadaća ove javnozdravstvene akcije koja se održava u europskom tjednu borbe protiv raka jest pomoći ženama u prevenciji i liječenju raka vrata maternice. Njezine tri temeljne poruke su Edukacija, Cijepljenje i Probir.

Hrvatska liga protiv raka u duhu svog dugogodišnjeg djelovanja naglašava veliku važnost ZNANJA I INFORMIRANOSTI u borbi protiv  raka. Od invazivnog oblika raka vrata maternice godišnje u Hrvatskoj oboli oko 400 žena, a umre ih oko 120. Daleko je više tzv. Displazija i karcinoma „in situ“ koji ne ugrožavaju život, ali itekako utječu na reproduktivnu sposobnost mladih žena koje su ovim bolestima i najčešće pogođene. Budući se zna da je rak vrata maternice u više od 98 % slučajeva uzrokovan humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem, izuzetno je važno provođenje spolnog odgoja u školama i poticanje mladih na odgovorno spolno ponašanje kako bi  što manje ugrožavali  i sebe i druge. U preko 30 gradova ove godine dijelit će se letci i brošure s najbitnijim i prije svega pouzdanim zdravstvenim podacima i savjetima.Udruga „Zdravka“ kao članica Lige protiv raka u fokusu svog djelovanja ima upravo rak vrata maternice. Kao civilna udruga nastoji prenijeti široj javnosti sva relevantna medicinska dostignuća u rješavanju problema raka vrata maternice te odrediti njihovu vrijednost i značaj. Jedan od vrlo bitnih načina sprječavanja ove bolesti svakako je i CIJEPLJENJE protiv najrizičnijih tipova HPV, kao dokazanog uzročnika raka vrata maternice. Iako po ovom pitanju ima još (očekivanih) nepoznanica održavanje ovakvih akcija upravo je način da se iz prve ruke doznaju aktualni stavovi struke i iznesu znanstveno dokazani rezultati istraživanja.

Zbog relativno visokog pobola od raka vrata maternice, čestog početka razvoja u mlađoj odrasloj dobi, mogućeg kroničnog tijeka, narušavanja kvalitete života kako bolesnica tako i njihovih obitelji, te značajnog udjela u korištenju zdravstvene zaštite, rak vrata maternice značajan je i javnozdravstveni problem. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi stoga je, u skladu s Rezolucijom o zloćudnim bolestima koju je donio Hrvatski sabor u listopadu 2009. god., osnovalo dva povjerenstva za primarnu i sekundarnu prevenciju raka vrata maternice na projektima edukacije stručne javnosti te roditelja i djece, cijepljenja i ranog otkrivanja OVE zloćudne bolesti. Ovi projekti provode se prema napucima Europske unije u kojoj su ti projekti već na snazi. Također se planira tijekom ove ili početkom sljedeće godine započeti i Nacionalni probirni program ranog otkrivanja raka vrata maternice. Obzirom na činjenicu da se ova bolest u mlađoj životnoj dobi može spriječiti, a u svim dobnim skupinama na vrijeme otkriti, od raka vrata maternice ne bi trebala umrijeti niti jedna žena. To se na žalost, još uvijek ne može reći za rak dojke koji skupa sa zloćudnim tumorima ginekoloških organa čini gotovo 50% svih slučajeva raka u žena. Stoga je 2010. G. proglašena godinom očuvanja ženskog zdravlja i godina očuvanja reproduktivnog zdravlja.

Dan mimoza prva je u nizu javnozdravstvenih edukativnih akcija. U Zagrebu (Cvjetni trg, Garen Mall Dubrava, City Center One Jankomir), Rijeci, Splitu, Osijeku, Novoj Gradiški, Požegi, Koprivnici, Čakovcu, Bjelovaru, Kaštelima, Labinu, Imotskom, Kninu, Zadru, Senju, Dubrovniku, Varaždinu, Čakovcu i drugim gradovima Lijepe naše prodavat će se grančice mimoza i dijeliti edukativni materijali te davati savjeti o sprječavanju raka vrata maternice. Ovo je ujedno i poziv na sudjelovanje uz napomenu da "Budete Zdrav(k)e" ne zaboravljajući na tri glavne poruke:

Edukacija - više znanja, manje raka!

Cijepljenje - zaštitite se pravovremeno od bolesti koju uzrokuje HPV!

Probir - čuvajte svoje zdravlje i redovito se javljajte na Papa test.

Akcije u svim hrvatskim gradovima održat će se dana 23. siječnja 2010. god. u isto vrijeme, od 10 do 14 sati.

 
Poveznice:   
dan mimoza
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Fax: + 385 1 3775-568
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka