Europski strukturni i investicijski fondovi
 
Dan mimoza
Dan mimoza

23.01.2021.

 

 

Klikni za pristup ovdje.

 
.
.
 
Hrvatska liga protiv raka
21.01.2021.
Humanitarna akcija „Zraka za život”
19.01.2021.
Epidemiološka situacija ne smije ugroziti napredak u prevenciji i liječenju raka vrata maternice
14.01.2021.
Suradnja najveće onkološke mreže i Hrvatske lige protiv raka
14.01.2021.
Psihološka pomoć onkološkim bolesnicima – prijavnica za besplatno psihološko savjetovanje
30.11.2020.
HEROIC
23.11.2020.
30. smo članica Association of European Cancer Leagues
27.10.2020.
Održana izvještajna video konferencija Lige i Zajednice pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj
20.10.2020.
Besplatne online radionice za onkološke bolesnike
18.10.2020.
Uz susret ljubavlju do zdravlja
13.10.2020.
Održan jubilarni 5. Dan dojki i Bra Day
06.10.2020.
Stipe Božić i Vedran Mlikota u pohodu na sljeme
05.10.2020.
Ana Rucner, Matej Meštrović I Miljenko Đuran koncertom razveselili onkološke bolesnike
 

2. hrvatski dan mimoza

Dr.sc. Vesna Košec,predsjednica Udruge "Zdravka"

Zadnjeg dana europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice, u subotu 26. siječnja 2009. održan je 2. hrvatski dan mimoza u organizaciji udruge Zdravka – prijateljice zdravlja svake žene, Hrvatske lige protiv raka, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb grada Zagreba. Ove je godine ta manifestacija zaista zaslužila epitet hrvatski jer je Dan mimoza organiziran i u drugim gradovima diljem zemlje (Varaždin, Čakovec, Koprivnica, Slavonski Brod, Osijek, Dubrovnik, Split, Zadar, Pula, Rijeka, Karlovac i ostali) kako bi se uz stručak mimoza koji postaje zaštitni znak borbe protiv raka vrata maternice podsjetilo na važnost redovitih ginekoloških pregleda žena radi ranog otkrivanja te bolesti kad su šanse za potpuno izlječenje velike.

Ove smo godine težište akcije stavili na mogućnost primarne prevencije u borbi protiv raka vrata maternice, a to su edukacija i cijepljenje. U tome su nam se u mnogim gradovima pridružili predstavnici lokalnih zajednica, županija i gradova te su ponudili konkretnu pomoć pri financiranju cjepiva protiv humanog papiloma virusa koji uzrokuju rak vrata maternice, kako bi se započelo organizirano cijepljenje djevojčica. Povodom Dana mimoza predstavljeni su i nastavili su se emitirati radio i televizijski spotovi pod geslom „Sve što mogu“ koji su osim edukacijskog sadržaja imali i informacije o besplatnom broju telefona putem kojeg se mogu dobiti odgovori na konkretna pitanja o bolesti, širenju, zaštiti, cijepljenju i cjepivu protiv HPV-a. Predstavljena je i web stranica s dodatnim informacijama i uputama za zainteresirane.U Zagrebu su štand udruge Zdravka s mimozama, balonima, materijalima s edukacijskim sadržajima o raku vrata maternice, HPV-u i mogućnostima prevencije posjetili naši brojni sugrađani koji su nam uvijek ne samo potpora već i zainteresirani partneri. Uz njih su nas svojim prisustvom podržali i brojni predstavnici političkog i javnog miljea od kojih ističemo podpredsjednicu Vlade i ministrcu branitelja, obitelji i međugenerecijske solidarnosti gospođu Jadranku Kosor koja nam je ujedno uručila odluku Vlade o financijskoj podršci ove akcije, a sredstva koja je Vlada dodijelila namijenjena su liječenju i psihološkoj i drugoj pomoći ženama oboljelima od raka vrata maternice. Dr. Zvonimir Šostar – pročelnik zagrebačkog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, također je podržao akciju i najavio konkretan doprinos – grad Zagreb će snositi troškove za sve tri doze cjepiva protiv HPV-a za generaciju trinaestgodišnjakinja s tim da cijepljenje započinje u ožujku. Podržali su nas i ugledni predstavnici struke: prof.dr.Ante Ćorušić, prof.dr. Mihael Skerlev, prof.dr. Hrvoje Vrčić, dr. sc. Magdalena Grce, prim.dr.Marija Džepina i brojni drugi kolege, zatim akademik Zvonko Kusić, prof.dr. Marko Pećina, Gordana Sobol, saborska zastupnica, predsjednica Gradske skupštine Tatjana Holjevac, Hloverka Novak-Srzić, Mia Begović, Sanja Doležal,Tomislav Horvatinčić i brojni drugi.

Ovogodišnja manifestacija Dana mimoza pokazala je da se oko cilja koji nadrasta dnevne i lokalne interese, kao što je borba protiv raka vrata maternice,mogu okupiti s interesom i istinskim angažiranjem i potporom kako naši sugrađani, tako i predstavnici struke, medija, vlasti, javni djelatnici i tako ujedinjeni postići značajne pomake kako u osvješćivanju problema tako i u njegovom rješavanju.

 
Poveznice:   
dan mimoza
Hrvatska liga protiv raka
 
Ilica 197, 10000 Zagreb, Hrvatska
Email: info@hlpr.hr
Tel: + 385 1 3775-572
Fax: + 385 1 3775-568
Molimo da Vaše cijenjene donacije i novčane priloge umjesto vijenca uplatite na:

Hrvatska liga protiv raka
Zagreb, Ilica 197
OIB: 78350077391
IBAN: HR15 2340 0091 1000 10320
SWIFT (BIC) PBZGHR2X
GDJE SE NALAZIMO
HLPR - LOKACIJA
Pomoć u prevenciji i liječenju raka